19 Eylül 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara20°C
  • Antalya29°C

BİR YOLCU GEMİSİNDEN DÜŞMEK NEDEN BU KADAR ÖLÜMCÜL?

Yolcu gemilerinde denize düşme kazaları inanılmaz derecede nadirdir. Ancak uzmanlar, meydana geldiklerinde genellikle ölümle sonuçlandıklarını söylüyor.

Bir yolcu gemisinden düşmek neden bu kadar ölümcül?

01 Ağustos 2023 Salı 17:00

WASHINGTON - Brisbane'e dönerken tekneden düşen 35 yaşındaki Avustralyalı bir adam. Peşinden onu kurtarmak için cesaretle gemiden atlayan Louisianalı bir genç. Okyanusa düşerek hayatını kaybeden 7 yaşındaki çocuk, onu kurtarmaya çalışan annesi denizde kayboldu.

Yolcu gemilerinde denize düşme kazaları inanılmaz derecede nadirdir. Ancak uzmanlar, meydana geldiklerinde genellikle ölümle sonuçlandıklarını söylüyor.
Sahil Güvenlik Florida'dan Bahamalar'a yaptığı dört günlük bir Carnival Cruise gezisi sırasında denize düşen 30 yaşındaki Jaylen Hill'i aramaktan vazgeçtiğini söyledi. Onun için 1.300 mil kareden fazla alanda arama yaptı. Sonunda Sahil Güvenlik Twitter'da "Hill ailesine en derin taziyelerimizi sunuyoruz" dedi.
Hill hakkında, en son görüldükten saatlerden sonra bir seyahat arkadaşı tarafından kayıp olarak bildirildi. Uzmanlar, düşme ile aramanın başlaması arasındaki zaman kaybının, denize düşme kazalarının neden bu kadar ölümcül olduğunun büyük bir parçası olduğunu söylüyorlar. Mürettebat olayın hemen farkına varsa bile, bir geminin geri dönmesi için ortalama en az bir mil yol alması gerekiyor. Bu süre de denize düşen kişinin kurtarılmasına yetmiyor.

yolcu-gemisinden-dusmek.jpgGEÇ FARKEDİLİYOR
Newfoundland Memorial Üniversitesi'nde kruvaziyer endüstrisi araştırmacısı ve emekli profesör Ross Klein, gemilerin denize düşenin peşinden genellikle cankurtaran botları gönderdiğini ve Sahil Güvenlik gibi yardımcı olacak kadar yakın olmayabilecek yetkilileri uyardığını anlattı. Ancak, gemilerin, bir yolcunun kaybolduğunu bildirmesine kadar geçen zamanın yeterli olmadığını belirtiyorlar. Bu bildirim saatler veya günler sonra olabiliyor. Çünkü çoğu zaman birinin denize düştüğünün farkında değildirler. Farkına vardıkları zaman ise genellikle çok geç kalınmış oluyor.

yolcu-gemisinden-dusmek-001.jpgSAHİL GÜVENLİK, DENİZE DÜŞEN BİR YOLCUYU KURTARDI

Birleşik Devletlerin Sahil Güvenlik ekibi , 24 Kasım 2022'de Southwest Pass, La. yakınlarında gemiden denize düşen bir yolcuyu kurtardı.

“Kocaman bir okyanus. Bulunmak bile mucizedir" diyen Newfoundland Memorial Üniversitesi'nde kruvaziyer endüstrisi araştırmacısı ve emekli profesör Ross Klein “Hayatta olsanız da olmasanız da, dışarıda ne kadar uzun süre kalırsanız, iyileşme olasılığınız o kadar düşük olur. İnsanların büyük çoğunluğu sonsuza dek kayboluyor” dedi.

PEK ÇOK ŞEY TERS GİDEBİLİR.

Miami'de denizcilik hukuku alanında uzmanlaşmış ve temsil eden bir avukat olan Brett Rivkind şunları anlattı: "Düşmenin kendisi sizi öldürebilir. Bir yolcu gemisi motoru sizi suyun altına çekebilir, Korku, endişe veya sarhoşluk yüzmenizi engelleyebilir. Bu gibi birçok farklı senaryo var. Denize düşme vakalarında kişi ayrıca deniz sıcaklığına bağlı olarak 15 dakika gibi kısa bir sürede hipotermiden bilinçsiz hale gelebilir” dedi.

Newfoundland Memorial Üniversitesi'nde kruvaziyer endüstrisi araştırmacısı ve emekli profesör Ross Klein'ın derlediği verilere göre, 2000'den 2020'ye kadar en az 386 kişinin kendisi atlayarak veya kazara denize düştüğü bildirildiği görülüyor. 1995 yılında medya raporlarını, ipuçlarını, bilgi taleplerini ve diğer yöntemleri kullanarak denize düşen vakaları izlemeye başlayan Ross Klein daha sonra ABD Kongresi'nde bilirkişi olarak görev yaptı.


KAZALARLA İLGİLİ VERİ YOKTU
Ross Klein, araştırma sonuçlarını şöyle değerlendirdi: "Denize düşen insanlar üzerinde çalışma yapılmamıştı. Bu konuda hiçbir veri yoktu. Sektör içindekiler bile, 2012 ve 2013'te Kongre'nin talebinden önce bu konuyu takip etmediklerini söylediler.
Her yıl on milyonlarca insanın yolcu gemilerinde olaysız tatil yaptığı doğru olsa da uzmanlar, hafifletilebilir riskler ve gevşek güvenlik düzenlemelerinin bir kombinasyonunun ölümlere katkıda bulunduğunu söylüyor.
2020'de yapılan bir çalışmada, bir profesör 2000'den 2019'un sonuna kadar gemide meydana gelen 620'den fazla ölümü inceledi. Yolcular ve mürettebat arasında denize düşme, atlama veya itilme gibi olayların yüzde 23'lük bir oranla ölümlere nedeni olduğunu belirledi.”

DÜŞÜNÜLENDEN DAHA YAYGIN
Ohio'daki Bowling Green Eyalet Üniversitesi'nde dünya çapında turist ölümlerini izleyen profesör Travis Heggie, "Bu olaylar insanların düşündüğünden çok daha yaygın" diye bildirdi.

Newfoundland Memorial Üniversitesi'nde kruvaziyer endüstrisi araştırmacısı ve emekli profesör Ross Klein'ın yolcuları bu gibi olaylardan korumak için daha fazlasının yapılabileceğini kanıtladığını hesaplamalarına göre, denize düşme kazalarındaki ölüm oranları kruvaziyer gemileri arasında önemli ölçüde farklılık gösteriyor.


DÜŞMEYE KARŞI TEKNOLOJİ
Profesör Ross Klein, çok az yolcu gemisinin, kişinin gemiden düştüğünü anında tespit etmek için sensörler veya diğer teknolojileri kullanan denize adam düşürme sistemleri kurduğunu söyledi.
2010 tarihli Yolcu Gemisi Güvenlik ve Güvenlik Yasası, gemilerin denize düşmeleri "mevcut olduğu ölçüde" tespit etmek için "teknolojiyi entegre etmelerini" şart koşuyor. Bazı operatörler ise mevcut teknolojinin henüz yeterince güvenilir olmadığını iddia ediyor.En güvenli kruvaziyer gemileri, denize düşen yolcuların yalnızca yüzde 40'ını kurtarabildi. Kurtarma oranı, bir kruvaziyer hattında yüzde 6 kadardı.

YOLCU GEMİSİ HAKKINDA 7 GERÇEK
Yolcu gemilerinde servis edilen alkol miktarı da, yolculara gereğinden fazla hizmet verildiğini söyleyen birkaç uzman tarafından dile getirilen bir endişe kaynağıdir. Klein'a göre, denize düşme vakalarının yüzde 60'a kadarında alkol yer alıyor. Alkollü içecekler son yıllarda kruvaziyer gemileri için önde gelen gemi içi gelir kaynaklarından biri haline geldi.

RİVKİN: GEMİLERİ ALKOL SERVİSİNDEN ÇOK PARA KAZANIYOR

Rivkind, "Kruvaziyer gemileri alkol servisinden çok para kazanıyor. Yıllar boyunca yaptıkları şey, içebildiğin kadar iç politikasına geçmeleridir. Genellikle günde 15 kadar alkollü içki içmelerine izin verirler. Bana göre bu, sorunun büyük bir kaynağıdır” diyor.

SORUNLAR KARADA DA AYNI
Kruvaziyer endüstrinin savunucuları, genellikle yolcu gemilerini, karada ortaya çıkan sorunların aynısı olan bir şehrin mikro kozmosu olarak nitelendiriyor.
Ancak Heggie ve diğerleri aynı fikirde değil.Kimse otel müşterilerinin ölümlerinin yüzde 23'ünün balkonlardan düşmekten kaynaklandığını söylemiyor" dedi.
 

Kaynak: Washington Post / Kelly Kasulis Cho
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA