23 Ekim 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara9°C
  • Antalya17°C

BİNBİRDİREK EĞLENCE DÜNYASINDA

İstanbul'un Yerebatan Sarayı'ndan sonra 2 önemli su hasnesi 4. yüzyıldan kalma 1001 Direk Sarnıcı eğlence dünyasına açıldı.

Binbirdirek eğlence dünyasında

18 Ocak 2008 Cuma 12:20

Özkan Altıntaş-Bora Özgen / Türkiye Turizm


İSTANBUL- İstanbul'un Yerebatan Sarayı'ndan sonra 2 önemli su hasnesi 4. yüzyıldan kalma 1001 Direk Sarnıcı özel davetlere, kongrelere, lansmanlara ev sahipliği yapabilecek 1001 Direk Sarnıcı 1500 kişililik oturma düzeni ile yemek servisine açıldı. Ayrıca 4500 kişilik kokteyl ve 6000 kişilik parti kapasitesi ile İstanbul’un turizm ve eğlence hayatında da önemli bir yer olarak hizmete girdi.
İstanbul'un kültür ve sanat alanında özellikli bir yer tutmasını hedeflediğimiz sarnıç günlük müze ziyaretine açık bulunuyor.
Birbirdirek sarnıcının açılışına turizmciler, sanatçılar ve gazeteciler katıldı. Yapılan modern bale gösterileri izlendi.Orkestra müziği ile eğlenildi.
Ancak geceye katılanlar tarihi sarnıcın içinde çalınan yüksek volümlü müziğin tarihi esere zarar vereceği görüşünde birleşerek, "Bu konuda önlam alınmalıdır. Bu tarihi eseri bir daha geri getiremeyiz" dediler.

 



TARİHÇESİ

Yerebatan Sarayı denilen Bazalika Sarnıcı'ndan sonra İstanbul'un ikinci büyük su haznesi olan Binbirdirek Sarnıcı eski Bizans kaynaklarına göre 4. yüzyılda yapılmıştır. Bu kaynakların verdiği bilgilere göre İmparator I. Constantinus şehri yeniden kurduğunda Roma'dan bazı senato üyelerini buraya göçe zorlamıştı. Bunlardan Filoksenus (Philoxenus) Sarayı'nı, Hipodrom'un komşusu olarak yaptırmış ve sarayın su ihtiyacını karşılamak üzere de bu sarnıcı inşa ettirmiştir. Bizans döneminde şehrin topografyası hakkında bilgi veren kaynaklardan Patria Konstantinopoleos'a göre Filoksenus Sarnıcı, Constantinus Forumu'na komşu idi ve yanında Lausus Sarayı bulunuyordu. Bu forumun Çemberlitaş'ta olduğu hususunda şüphe yoktur. Lausus Sarayı'nın da aynı çevrede bulunduğu bilindiğine göre Binbirdirek Sarnıcı Filoksenus Sarayı'na en geniş ihtimalle de Lausus Sarayı'na ait olabilir.




















SON DAKİKA