22 Kasım 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara15°C
  • Antalya17°C

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ İLE 4.0 YENİ NESİL MÜZECİLİK 

Uluslararası Üniversite Müzeler Birliği Platformu Başkanı olan İstanbul Üniversitesi Müzecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fethiye Erbay yeni nesil müze teknolojileri hakkında bilgi verdi

Bilişim teknolojileri ile 4.0 yeni nesil müzecilik 

11 Nisan 2019 Perşembe 17:00

İSTANBUL- Nesnelerin interneti ile müzelerin geçirdiği değişim, sanal müzeler, yeni teknoloji tabanlı müzecilik uygulamaları, Heritage İstanbul fuarında görücüye çıkıyor.
Geçmişe gelecek sağlamak, ülkemizin tarih ve sanat varlığını korumak, saklamak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla düzenlenen Restorasyon, Arkeoloji ve Müzecilik Teknolojileri Fuarı Heritage İstanbul 4. Kez ziyaretçilerine kapılarını açıyor. 11 -13 Nisan tarihleri arasında Hilton İstanbul Convention & Exhibition Center’da yapılacak olan fuar ve konferans programı kapsamında, İstanbul Üniversitesi müze yönetimi ve yüksek lisans diploma töreni yapılacak.

prof.-dr.-fethiye-erbay-.jpgHeritage İstanbul Proje Danışmanlarından Uluslararası Üniversite Müzeler Birliği Platformu Başkanı olan İstanbul Üniversitesi Müzecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fethiye Erbay yeni nesil müze teknolojileri hakkında bilgi verdi. Müzecilikte 4.0 ve müze sergileme teknolojileri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Fethiye Erbay şöyle konuştu: “Günümüzde kültür endüstrisin küreselleşmesi ve dijitalleşmesi ile müzelerde bilişim teknolojilerinin kullanım alanı genişlemiştir. Bilişim teknolojileri müzelerdeki değişimi internet üzerinden mobil teknolojiler ile sosyal medyayı da hızlandırdı. Pek çok müze gibi Metropolitan Sanat Müzesi web sitesi üzerinden 400 bin dijital sanat eserini internet ortamında ücretsiz olarak indirime açtı. Cep telefonu, Ipad dünyanın en ünlü müzelerini oturduğumuz yerden gezilebilir kıldı. Binlerce web sitesi sayesinde müze bilgileri, sanal ortamda kullanıcıya ulaştı. Sanal müze gezileri internet ortamında izleyiciye sunuldu. Müzeler için veri girişi, erişimi ve sorgulama modüllerinden oluşan web tabanlı sistemler oluşturuldu. Müzeler, dini alanlar, saraylar, sit alanları ve kentler için 360 derece panoramik sanal gezintiler, 3D ve dijital fotoğraf arşivleri oluşturuldu. Qarkodlar, hologramlar dokunmatik ekranların kullanımını arttırdı. Uydu görüntüleri üzerinden kültürel mirası korunmaya başladı ve robotlar müzelerde yer aldı.”

prof.-dr.-fethiye-erbay-.jpegTeknoloji alanındaki gelişmelerin sergileneceği Restorasyon, Arkeoloji ve Müzecilik Teknolojileri Fuar ve Konferansı Heritage İstanbul, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kültür A.Ş’nin desteği ile Anadolu Kültürel Girişimcilik Ana Sponsorluğunda TG Expo tarafından organize ediliyor.

Heritage İstanbul Ana konuşmacıları arasında Tarihçi – Yazar İlber Ortaylı, ICOM Mısır Başkan Yardımcısı Mohamed Abd El-Maguid, Tamschick Media+Space GmbH CEO’su Marc Tamschick, Tate Museum Dijital İçerikler Direktörü Hilary Knight, Haus der Kunst Müzesi Sanatçılar Kurumu Başkanı Berkan Karpat, Expona, Museum Exhibition Network Kurucu CEO Dr. Alex Susanna gibi önemli isimler yer alıyor. Ayrıca Van Gogh’un Yıldızlı Gece’sini ebru sanatıyla baştan yaratmış ve eserleriyle Netflix ortaklığıyla Narcos, The Crown gibi yapımlarda yer almış Ebru Sanatçısı Garip Ay bulunuyor.

prof.-dr.-fethiye-erbay--001.jpegİtalyan Kültür Bakanlığı Bir Pavillion İle Fuara Milli Katılım Sağlıyor

İtalya’nın önde gelen restorasyon şirketleri, İtalyan Restorasyon Birliği Assorestauro çatısı altında, Heritage İstanbul’a katılıyor. Dünya kültür mirasına restorasyon alanında önemli katkılarda bulunan İtalya, uzun yıllara dayanan bilgi birikimini katılımcılarla paylaşacak.

yeni-nesil-muzecilik .JpegKültür atölyelerinin yanı sıra, kültürel miras sohbetlerinin yapıldığı, B2B buluşması için önemli bir platform olan Heritage İstanbul, sektör yönetici ve çalışanlarının, ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarının, konu ile ilgili devlet kurumları yöneticilerinin, bakanlık temsilcilerinin, yerel yönetimlerin, arkeologların, mimarların, müzecilik profesyonellerinin, akademisyenlerin ve öğrencilerin yoğun ilgisi ile gerçekleşiyor. Fuara, 100’e yakın konuşmacı, 15 ülkeden 50, toplamda 200’e yakın firma katılımcı oluyor ve yaklaşık 10 bin ziyaretçi bekleniyor.

prof.-dr.-fethiye-erbay--001.jpg

TG EXpo tarafından düzenlenen Heritage projeleri arasında Suudi Arabistan, İskenderiye ve Türki Cumhuriyetleri bulunuyor. Heritage İstanbul’dan sonra sanatın, kültürün ve dünya müzeciliğinin yeni başkenti Abu Dhabi, National Exhibiton Center’da, 30 Eylül – 2 Ekim tarihleri arasında Heritage Middle Eastdüzenlenecek.

prof.-dr.-fethiye-erbay-.Jpeg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA