14 Kasım 2024
  • İstanbul11°C
  • Ankara7°C
  • Antalya15°C

BEYAZIT MEYDANI, KÜLTÜRÜMÜZÜ TANITAN ETKİNLİK ALANI OLACAK

İBB Turizm Müdürü Hüseyin Gazi Coşan: Halkın desteğiyle ortak akılda buluşarak İstanbul’un meydanlarını yeniliyoruz. Hedefimiz önce kendi kültürümüzü ve yaşam şeklimizi koruyarak halkımıza anlatmaktır.

Beyazıt Meydanı, kültürümüzü tanıtan etkinlik alanı olacak

21 Ekim 2022 Cuma 10:30

ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL-
İstanbul Büyükşehir Belediyesi-İBB Turizm Müdürü Hüseyin Gazi Coşan, yenilenerek hizmete açılan Beyazıt Meydanı ve tarihi yarımadanın etkinlik alanı haline getirileceğini söyledi.
Coşan, tarihi yarımadanın her noktasında etkin çalışmalar sürdürdüklerini belirterek “Halkın desteğiyle ortak akılda buluşarak İstanbul’un meydanlarını yeniliyoruz. Hedefimiz önce kendi kültürümüzü ve yaşam şeklimizi koruyarak halkımıza anlatmaktır. Daha sonra ise ülkemizi ziyaret eden konuklara kendi yaşam şeklimizi anlatmaktır. Beyazıt Meydanı başta olmak üzere tüm kültürel değerlerimizi aslına uygun olarak restore ederek yaşamımıza katıyoruz” dedi.

beyazit-meydani-001.jpg200 YILLIK TARİHİ TANITMALIYIZ
Coşan, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “Biz tarihi yarımadaya kimliğini kazandırdığımız zaman, İstanbul’a kimliğini kazandırmış oluruz’ dediğini hatırlatarak “Burada 3 bin yıllık kimlik var. Üç imparatorluğun başkentliğini yapmış, neredeyse 200 yıllık şahitlikleriyle hem de tam bu alanlarda, bizim demokrasi tarihimiz var. Ortak akıl ile hareket ederek İstanbul’u hep birlikte dünyaya tanıtacağız” şeklinde konuştu.

beyazit-meydani-002.jpgBEYAZıT MEYDANı ETKINLIK ALANı OLACAK
Turizm sektörünün önemli isimleri ile Beyazıt Meydanı’nda kurulan standları dolaşan ve yapılan çalışmalar hakkkında bilgi veren Hüseyin Gazi Coşan, Beyazıt Meydanı’nda kültür etkinlikleri düzenleyeceklerini, önemli konuşmacıların katılacağı toplantılar yapacaklarını söyledi.
İstanbul’un tanıtımını turizmin ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla yapacaklarını söyleyen Hüseyin Gazi Coşan, “İstanbul hepimizin önce kendi halkımıza tanıtacağız. Gelen turistlerin yaşam şeklini onlara anlatacağımıza kendi halkımızın yaşam şekli ve kültürümüzü anlatacağız” dedi.

beyazit-meydani-003.jpgbeyazit-meydani-004.jpgMEYDANDA NE DEĞIŞTI?
Önceki İBB yönetimi, Beyazıt Meydanı yenilenme projesini Temmuz 2017’de başlattı ve Mart 2019’da bitirmeyi planladı. İmamoğlu başkanlığındaki İBB, önceki yönetimden durdurulmuş olarak teslim aldığı tarihi meydanı eski görkemli günlerine döndürmek için süreci hızlandırdı. Aralık 2019’da Koruma Kurulu’na sunulan proje, 24 Haziran 2021 tarihinde onaylandı. Eylül 2021’den itibaren hız kazanan çalışmalar sonucu, 40 bin metrekarelik yaya yoğunluğu ve yaşayan bir alanın alt yapı imalatları ve zemin döşeme işlemleri bir yıl gibi kısa bir sürede tamamlandı. Ordu Caddesi’nin yanındaki otopark kaldırıldı. Meydana araç girişi sınırlandırıldı. Oldukça bozulmuş ve neredeyse tamamı bir otopark haline gelmiş İstanbul’un en önemli tarihi dokularından biri olan alan, meydan olarak İstanbul’a yeniden kazandırıldı. Böylece Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemleri dahil İstanbul’un ilk meydanı olarak bilinen Beyazıt Meydanı, herkes için erişilebilir, tüm ihtiyaçları karşılayan, tarihi dokuyu koruyan ve yaşatan bir meydana dönüştü.

beyazit-meydani-005.jpgYenileme çalışmaları kapsamında Beyazıt’a özel kent mobilyaları tasarlandı. Tarihi Çınaraltı ve Küllük kahve yapıları kente yeniden kazandırıldı. Alanın zemin dokusunda, düz taşlar yerine, tarihi meydana uygun, Osmanlı dönemindeki yapısını hatırlatan hafif girintili çıkıntılı taşlar kullanıldı. Meydanda sosyal buluşma alanları, farklı ölçeklerde tasarlandı. Kent belleğinde yeri olan meydanın 2017 yılında yıkılmış olan iniş merdivenleri, aslına uygun olarak yeniden yapıldı. Böylece meydanın kentsel sürekliliği sağlandı. “Beyazıt Meydanı Kentsel Tasarım Projesi” kapsamında, alana 15 farklı kentsel akstan akışkan giriş alanları tanımlandı ve meydanın kent ile entegrasyonu sağlandı. Meydana ulaşan yaya yolları, anıtların izlenebileceği, güzelliklerinin ve önemlerinin daha iyi algılanabileceği seyir terasları ile yenilendi. Dinamik bir yenileme projesi ile tüm ağaçlar korunurken, bu ağaçların altında oturup soluk alınabilecek dinlenme alanları tasarlandı.

Meydana ulaşımda büyük çaplı iyileştirmeler yapıldı. Kapalıçarşı Meydanı’ndan Beyazıt Meydanı’na ulaşan engelli erişim rampası, İstanbul Üniversitesi kapısı önünde devam ederek Besim Ömer Paşa Caddesi’ne ulaşıyor. Yaklaşık 14 bin metrekarelik yaya alanı olan ana meydanda, 10 dinlenme terası, üç açık sınıf olarak da kullanılabilecek “Avlu Akademi” oluşturuldu. Projede, 16’sı tescilli anıt ağaç olan toplam 174 mevcut ağaç korundu. Proje kapsamında 140 yeni ağaç dikimi daha yapılacak. Proje tamamlandığında, meydanda toplam 334 ağaç olacak.
 

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA