20 Eylül 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara16°C
  • Antalya25°C

BAŞKAN SÖZEN: SİDE'DE GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİ OLUŞTURAN YAPILARI YIKTIK

Manavgat İlçesi Belediye Başkanı Şükrü Sözen, Side'de tarihi ören yeri içinde görüntü kirliliği oluşturan üç ve dört katlı binaların tamamını yıktıklarını söyledi.

Başkan Sözen: Side'de görüntü kirliliği oluşturan yapıları yıktık

30 Nisan 2020 Perşembe 10:00

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKİN
SİDE / MANAVGAT-ANTALYA- Antalya'nın Manavgat İlçesi Belediye Başkanı Şükrü Sözen, dünyaca ünlü turizm destinasyonu Side'de tarihi ören yeri içinde görüntü kirliliği oluşturan üç ve dört katlı binaların tamamını yıktıklarını söyledi. Side'nin Türkiye ve Antalya turizminin kalbi olduğunu belirten Başkan Şükrü Sözen, '' Side'yi Side yapan tarihi, kültürel ve arkeolojik zenginliğiyle çok sayıda sivil mimari eserlerdir. Side ülkemizde İzmir Efes'ten sonra ikinci kazı çalışması yapılan tarihi kenttir. Antik kentte 1947 yılından bu yana kazı çalışması yapılıyor. '' dedi. 

baskan-sozen-side.jpg
baskan-sozen-side-001.jpgDünyada antik kent içinde yerleşim ve turizmin iç içe yapıldığı tek ören yerini Side Antik Kent olduğunun altını çizen Sözen, '' Side'de tarihin gün yüzüne çıkmasını engelleyen ve görüntü kirliliği oluşturan tüm yapıları yıktık. Yıkımı yapmada bölge insanı ve esnafının büyük desteğini gördük. Bu noktada esnafımız tarihi antik kentin ne kadar önemli olduğunun bilinci içinde. Side'de yıkımlarla birlikte tüm sivil mimari eserleri koruma altına aldık.  Yaptığımız çalışmalarla Sideyi 2020 yılında dünya turizminde '' yeni yüzüyle'' marka oluşturduk. Tarihi ören yerinde Roma Hamamı bölgesinde üniversite ile yaptığımız çalışmalarla UNESCO altına alınması başvurusunda bulunduk. '' diye konuştu.
baskan-sozen-side-004.jpg

baskan-sozen-side-002.jpgSİDE'NİN SİMGESİ '' NAR'' OLDU
Her yıl 5 milyon yerli ve yabancı turistin konakladığı Side'nin Apollon Tapınağı ve Side Antik Tiyatro olduğunu belirten Sözen, '' Side'nin sembolünü nar yaptık. Turizm fuarlarında Side genelde Apollon Tapınağı'yla bulunuyor. Buna bundan sonrada narda yer alacak. Eski çağlarda Anadolu dilinde Side'nin nar anlamına geliyor. . Bölgede bir zamanlar kullanılan yerel dilde 'nar' adının bereketin simgesi olduğu ifade ediliyor. M. Ö. 1405'te kurulan Side'de nar, turizm beldesinin yurt içi ve yurt dışı tanıtımlarına büyük katkı sağlıyor. Roma dönemine kadar, kentte basılan paraların ve mermer kabartmaların üzerinde hep nar resmi bulunuyor. Nar'ın Side'nin tanıtımı için çok önemli simge. Nar resminin geçmiş dönemlerde tarihi eserlerde kullanılmıştır. '' ifadesinde bulundu. 
baskan-sozen-side-006.jpg

Etiketler: ,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA