25 Kasım 2024
  • İstanbul3°C
  • Ankara-3°C
  • Antalya7°C

BAŞKAN REMZİ AYDIN, ESTAM PROJESİNİ ANLATTI

ESTAM (Eyüpsultan Tarihi Merkez Yönetimi) için start 3 yıl önce verildi. 2017 Ocak ayında uygulama safhasına geçilen projeyi, bu önemli çalışmanın mimarı Eyüpsultan Belediye Başkanı Remzi Aydın anlattı… 

Başkan Remzi Aydın, ESTAM projesini anlattı

29 Nisan 2018 Pazar 12:00

İSTANBUL- Eyüpsultan’ın dev projelerinden ESTAM (Eyüpsultan Tarihi Merkez Yönetimi) için start 3 yıl önce verildi. 2017 Ocak ayında uygulama safhasına geçilen projeyi, bu önemli çalışmanın mimarı Eyüpsultan Belediye Başkanı Remzi Aydın anlattı… 

“Eyüpsultan bir huzur vahası… Kendinden emin ve zarif duruşuyla huzurun başkenti… Sokaklarımız, caddelerimiz Eyüpsultan’ın sinesindekilerle bereketli. 

eyupsultan-remzi-aydin-.jpgZaman biraz da hoyrattır. Bu kutlu beldenin estetik standartları zamanla aşınsa da tüm zarafetiyle ortada duruyor. 

Elmasın üstündeki tozu silkelemek, Eyüpsultan’ı aslına uygun ve zamanın ihtiyaçlarına göre geliştirmek için 3 yıl önce çok kapsamlı bir projeye başladık: Eyüpsultan Tarihi Merkez Yönetimi. Kısaca ESTAM”

Yukarıdaki satırlar Eyüpsultan Belediye Başkanı Remzi Aydın’a ait.

Başkan Aydın, şu sıralarda 3 yıl önce start verdiği dev bir projenin lansman heyecanını yaşıyor.

Çok büyük emeklerle ve çok sayıda paydaşla, yıllarca süren araştırma ve çalışmalarla hayata geçirilecek ESTAM (Eyüpsultan Tarihi Merkez Yönetimi) projesi Kasım ayında İstanbullulara tanıtılıyor.

Eyüpsultan'ın bir “Huzur Başkenti” yapılması vaadi ve idealinin altını dolduran tarihi merkezle ilgili yapılmış büyük bir çalışma olan ESTAM, Eyüpsultan’ın 2023 vizyonu projelerinin en önemlisi.

Bu projeyle ilgili olarak Eyüpsultan Belediye Başkanı Remzi Aydın merak edilenleri anlattı.

eyupsultan-remzi-aydin--002.jpg“HAYALİ CİHANA DEĞER BİR EYÜPSULTAN İDEALİNE BİRLİKTE HAYAT VERECEĞİZ”

-ESTAM PROJESİNİ BİZE ANLATABİLİR MİSİNİZ? NE ZAMAN BAŞLADI? ŞU ANDA HANGİ AŞAMADA? 

Eyüpsultan, İslam Aleminin de en önemli ziyaretgahlarından. Her yıl milyonlarca turist İstanbul’u, Eyüpsultan’ı ziyarete geliyor. Bir tarafta padişahların kılıç kuşandığı Cülus Yolu...

Diğer tarafta Dede Efendi’nin nağmelerinin yankılandığı Müzisyenler Kahvesi. Haliç’i aşkla seyreden Piyer Loti... Belgrad ormanlarının yanı başındaki Kemerburgaz...

Bu kutlu beldeyi ziyarete gelenlerin en güzel şekilde ağırlanması, ziyaret amaçlarına uygun hoş, güzel vakit geçirebilmelerini sağlamak, arzu ettikleri hizmet ve servisleri kaliteli bir şekilde alabilmelerini sağlamak amacıyla hemen her şeyi tüm detaylarıyla düşündüğümüz bir çalışma ESTAM.

ESTAM projeleri kapsamında yürütülen tüm faaliyetlerin temel amacı, huzurlu bir ortam ve ziyaret sağlamak, şehir sakinlerinin yaşam kalitesini yükseltmek, tarihi bölgeyi kaotik görünümden uzaklaştırmak, güzelleştirmek, yeniden düzenlemek ve kimliğini koruyarak geliştirmektir.

Projemiz, Eyüpsultan Tarihi Merkez içerisinde bulunan eşsiz eserlerimizin restorasyonundan, yolların yayalaştırılmasına, yeni otoparklardan, gezi rotalamalarına, metro ve raylı sistem hatlarına kadar çok kapsamlı bir ihya ve gelişim programını içeriyor.

Projenin tüm unsurları tamamlandığında Meydan’ın Haliç’le bağlantısı yeniden kurulacak, karmaşa ve kaos son bulacak, şehrimizin sosyal ve kültürel gelişimi kesintisiz devam edecek. Eyüpsultan Tarihi Merkez Alan Yönetimi’nin birinci aşaması olan planlama sürecini tamamladık.

Ocak 2017 itibariyle ikinci aşamaya uygulama aşamasına geçtik. Bazı projelerimiz hızla ilerliyor. Bazıları için ortak akıl çalıştırmaya, kılı kırk yarmaya devam ediyoruz. Allah’ın izniyle hayali cihan değer bir Eyüpsultan idealine birlikte hayat vereceğiz.

eyupsultan-remzi-aydin--004.jpg“ESTAM, EYÜPSULTAN'IN 2023 VİZYON PROJESİDİR”

-ESTAM, EYÜPSULTAN’IN HANGİ DERTLERİNE DEVA OLACAK?

Bu soruya cevap verebilmek için mevcut sorunlara göz atmak gerekiyor. Eyüpsultan Tarihi Merkezi kapsayan 90 hektarlık alan. Bir alanda Piyer Loti tepesinden Haliç Köprüsü’nün altına kadar uzanan bir alan.

Tarihi bir bölge. Alan içerisinde Eyüpsultan'ın tarihi mirası bulunuyor. ESTAM, arama toplantılarıyla başladı, alanla ilgili neler yapılabilir? İhtiyaçlar nelerdir, problemler nelerdir? Ziyaretçi deneyimi neyi gerektiriyor, Biz bunun ne kadarını sağlayabiliriz? 

Sonra akademik çalışmalara geçtik. Anketler yapıldı, çalıştaylar düzenlendi. Son 2 yıldır teknik toplantılar yapıldı. Büyükşehir Belediyemizle 100’ün üzerinde toplantı gerçekleştirdik.

ESTAM projesine start verdiğimizde, Tarihi Merkez’deki sorunları, ulaşım, yaya kullanım alanı, fiziki mekan, tarihi çevre sorunları olmak üzere 4 ana kategoriye ayırdık.

Bu temel sorunlar Eyüpsultan’ın estetik standartlarının aşınmasına, Tarihi Merkezin ihtişamını kaybetmesine neden oluyordu. Şehrin, mekânsal, sosyal ve kültürel gelişimi durmaya yüz tutmuştu. Anıtsal eserler işlevini kaybetmeye başlamış, ulaşım, erişim, otopark sorunları büyük bir sorun haline gelmişti.

Meydanın Haliç’le bağlantısı kopmuştu. Eyüpsultan Tarihi Merkez Yönetim Planlama çalışmalarına bu sorunlara kalıcı çözüm üretmek amacıyla başladık.

ESTAM, bugünden yarına tamamlanacak bir proje değildir. Eyüpsultan'ın 2023 Vizyonudur.

eyupsultan-remzi-aydin--006.jpg“EYÜPSULTAN’DA HERKESİN ARADIĞI EN ÖNEMLİ ŞEY HUZUR...”

-ESTAM’IN SLOGANI HUZURDA DİRİLİŞ.... BU SLOGAN NEYİ İFADE EDİYOR? 

Eyüpsultan bir huzur vahası... Kendinden emin ve zarif duruşuyla huzurun başkenti... Sokaklarımız, caddelerimiz Eyüpsultan’ın sinesindekilerle bereketli...

Buraya yolu düşen herkesin hissesinde en çok huzur var. Bu projemizde de “Huzurda Diriliş” sloganını kullanıyoruz. Burada insanların aradığı en önemli şey huzur...

- ESTAM PROJESİ EYÜPSULTAN’IN HANGİ BÖLGELERİNİ KAPSIYOR?

Az önce de ifade ettiğim gibi, ESTAM 90 hektarlık çok geniş bir alanı kapsıyor. Bölgeyi 7’ye ayırdık.

1. Bölge, Eyüpsultan Meydan Bölgesi. Piyer Loti’nin hemen altı, Kasım Çavuş Camii’ne kadar uzanan bölge.

2. Bölge Eyüpsultan Stadı çevresiyle ilgili Eyüpsultan Bulvarı’ndan aşağıya tam topun bulunduğu yere kadar uzanan bölge.

3. Bölge Feshane’nin de bulunduğu sahil ve adalar bölgesi.

4. Bölge Amcazade park ve bakı bölgesi.

5. Bölge eski Belediye binamızın bulunduğu bölge kültür vadisi olarak ortaya çıktı.

6. Bölge bu alana gelindiğinde otobüslerin, araçların park edeceğini düşündüğümüz tasarladığımız bölge. Bu bölge Haliç Köprüsü’nün olduğu bölge.

7. Bölge Piyer Loti Tepesi ve Mezarlık.

Bu bölgeler, 1. Merkez bölgesi, 2. İkincil Merkez bölgesi, 3. Rekreasyon bölgesi, 4. Amcazade Park ve Bakı Bölgesi, 5. Kültür Adası, 6. Otopark Bölgesi, 7. Mezarlık bölgeleridir.

ESTAM bu alan içerisindeki tüm tarihi eserlerin restorasyonundan, kurumsal kimliğin standardizasyonuna kadar bütün tasarrufları kapsıyor.

Altını çizmek isterim. ESTAM, bir restorasyon projesi değildir. Alan Yönetimidir. Alan Yönetiminin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla ESTAM kapsamında yapılandırdığımız başta Yönetim Başkanlığı olmak üzere tam 16 birim bulunuyor.

ESTAM bünyesinde 67 farklı projemiz ilerliyor. Bu projelerin içinde metro ve raylı sistem hatları da, teleferik hattının uzatılması da tüm türbe ve hazirelerin ziyarete açılması da, yayalaştırma da, yeni otoparkların inşa edilmesi de bulunuyor. Ayrıca; atıl kalan anıtsal eserlerimizi yeniden işlevlendirerek milletimizin hizmetine arz edeceğiz.

“EYÜPSULTAN'I, TARİHİ MERKEZİ BİR CAZİBE MERKEZİ HALİNE DÖNÜŞTÜRMEK İSTİYORUZ” 

-ESTAM’DA SON DURUM NEDİR? PROJELERİNİZİ FİİLEN UYGULAMAYA BAŞLADINIZ MI, NE DURUMDA?

Bu önemli projelerin büyük bir kısmı başladı, restorasyon ve yeniden işlevlendirme projelerimizin fiziki tamamlanma oranı %60’a ulaştı. Küçük gibi görünen çok önemli bir detay var. Ziyaretçi Yönetimi.

Eyüpsultan’a gelen ziyaretçilerin huzurlu bir ortamda ziyaretlerini gerçekleştirmeleri için beklenti anketleri yaptık. İnsanlar buraya ne için geliyor, ne bekliyor, beklentiyi karşılayabiliyor muyuz? Maalesef mevcut durum, beklentiyi karşılamıyor.

Çünkü Eyüpsultan Camii ve Meydanı’nda ciddi bir karmaşa var. İnsanların huzurlu bir ziyaret yapmalarını engelliyor. Mesela Meydan’da kocaman bir havuz var.

Tarihi dokuya ne mimarisi uygun, ne kullanılan malzeme. Bir de fıskiye çalıştırıldı mı, aman Allah’ım... Ezan sesini bastıracak kadar büyük bir gürültü.

Diğer taraftan yine Tarihi Merkez içindeki ticari işletmelerin tabelaları, reklam afişleri, kent mobilyalarının düzensizliği, görüntü kirliliği...

Bu projeyle, bu sorunların hepsini çözmeye çalışacağız. İnşallah bu çalışmalar yapılınca tarihi ve kültürel mirası ayağa kaldırmak, Eyüpsultan'ı, tarihi merkezi bir cazibe merkezi haline dönüştürmek, Camii ve çevresinin ihtişamını yeniden ortaya çıkarmak, mekânsal, sosyal, kültürel gelişimin önünü açmak istiyoruz.

Bu esnafın da mutlu bir şekilde alanda çalışmasını sağlayacak, kazançlarını arttırdığı bir ortama dönüştürecek.

-ESTAM KAPSAMINDA 67 PROJE HAYATA GEÇİRİLECEK. BAZI KURUMLARLA PAYDAŞLIK VE KOORDİNASYON YÜRÜTÜYORSUNUZ. BU PROJELER NASIL OLUŞTURULDU? 

ESTAM kapsamındaki bu önemli projelerin altından bir ilçe belediyesinin tek başına kalkması mümkün değil. Öncelikle İstanbul Büyükşehir Belediyemiz projenin ana paydaşı.

Hükümetimiz de bizi hem teşvik ediyor, hem destekliyor. Anıtlar Yüksek Kurulu, restorasyon projelerini denetliyor. Planlama Safhasının 3 yıl sürdüğünü söyledim.

Süreç sonunda; Mimar Sinan, Bilgi, İstanbul Teknik ve Yıldız Teknik gibi planlama ve kentsel tasarım alanında seçkin üniversitelerimizin katkısıyla Eyüpsultan Tarihi Merkez Alan Yönetimi Master Planı ile Stratejik Eylem Planını hazırladık.

Temel ilke ve politikalarımızı tespit ettik. Yol haritamızı belirledik. Planlama safhasında esnaf, işletmeci, sivil toplum kuruluşlarımızla onlarca istişare toplantısı yaptık.

Onlar da ESTAM’ın Eyüpsultan için her detayı düşünülmüş, tüm safhaları belirlenmiş bir proje olduğunu, hatta zorunluluk olduğunun farkındalar. Bunlar, işimizi çok şükür kolaylaştırıyor.

Eyüpsultan Tarihi Merkez Alan Yönetimi’nin Türkiye’nin yeni şehircilik perspektifine, referans ve emsal teşkil edecek çapta kıymeti haiz.

Eyüpsultan Tarihi Merkez Alan Yönetimi’nin planlama aşamasından, uygulama safhasına geçinceye kadar yüzlerce insanın, onlarca kurumun emeği var. Her birine çok teşekkür ediyorum.

Kaynak: Eyüp Postası
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA