20 Eylül 2024
  • İstanbul25°C
  • Ankara23°C
  • Antalya29°C

BAŞKAN AKÇA: ÖTV İNDİRİLİRSE, KAÇAK İÇKİDEN ÖLÜMLER SON BULUR

Antalya Manavgat Bakkallar Bayiler ve Büfeciler Odası Başkanı Abdullah Akça, son bir hafta içerisinde 12 kişinin ölmesi nedeniyle, dikkatler sahte ve kaçak alkol imalat ve tüketimine çekildiğini söyledi

Başkan Akça: ÖTV indirilirse, kaçak içkiden ölümler son bulur

20 Aralık 2021 Pazartesi 14:00

Abdurrahman Büyükkeskin
Manavgat/Antalya -
Son günlerde ülke genelinde internet üzerinden siparişle kaçak içki alması sonrası ülke genelinde 21 kişinin hayatını kaybetmesi sonrası uzmanlar, kaçak içki konusunda  uyarıda bulunuyor.
Türkiye'de sahte ve kaçak alkol nedeniyle ölen 21 kişiden biride Manavgat'ta olması üzerine yılbaşı öncesi kolluk kuvvetleri alarma geçti. Manavgat'ta kaçak içkiye  karşı , polis ve jandarma görevlileri de sahtecilik ve kaçakçılıkla mücadelelerine kararlılıkla devam ediyor.

abdullah-akca.JPGAntalya  Manavgat Bakkallar Bayiler ve Büfeciler Odası Başkanı Abdullah Akça, son bir  hafta içerisinde 12 kişinin sahte ve kaçak alkolden zehirlenerek ölmesi nedeniyle, tüm Türkiye’de dikkatler sahte ve kaçak alkol imalat ve tüketimine çekildiğini söyledi.  İnternet siteleri üzerinden yasak olmasına rağmen, ev yapımı alkolün hammaddesi etil alkol satışları whatsapp üzerinden yapılırken, kolluk kuvvetleri de sahte ve kaçak alkol imalatı ve ticareti ile mücadelesine hız kesmeden devam ediyor. Kargo firmaları aracılığı ile satış yapan firmaları tespit eden jandarma ve polis ekipleri operasyon üzerine operasyon düzenlediğini kaydetti. 

Vatandaşların sahte ve kaçak alkol alımından veya evinde imal etmesinden vazgeçmesi için ÖTV de indirim yapılmasının yararlı olacağını dile getiren Manavgat Bakkallar Bayiler ve Büfeciler Odası Başkanı Abdullah Akça, “Vatandaşlarımıza buradan özellikle kaçak alkolle ilgili güvenilir yerlerden alışveriş yapmalarını özellikle istirham ediyorum. Son bir hafta içinde 11 vatandaşımız hayatını kaybetti. Bu Kahramanmaraş, Sivas, Antalya ve Yalova’da görüldü. En son Antalya Manavgat'ta görüldü. Böylesi üzücü ve acı bir durum.  Buradaki en büyük etken  alkoldeki ÖTV vergisinin çok yüksek olmasından kaynaklanıyor. Burada hükümetimiz ÖTV’de birazcık bir indirim yapsa bu ölümlerin biraz daha azalacağını düşünmekteyim. Biliyorsunuz rakının ÖTV’si yüzde 57, biranın yüzde 60, yani bu ÖTV dediğimiz vergiler biraz düşerse bu sanırım şişelere yansıyacak biraz azalır diye düşünüyorum” diye konuştu.

Sahte ve kaçak alkollerin piyasadan çok daha ucuza arz edildiğini belirten Akça, “Burada alkolün gerçek ham maddesi etil alkolden üretilir. Ama etil alkol yerine metil alkol dediğimiz, etil alkolün dörtte bir fiyatına olan metil alkolden üretildiği için buda maalesef ölümlere sebep veriyor.

Alkolün standart bir fiyatı vardır. Yani belki market aralarında yüzde 2-3 gibi bir ucuzluk görülebilir ama alkolün tamamının bir rayiç fiyatı vardır. 50 lira olan bir alkolün eğer 30 liraya satılıyorsa bu muhakkak ve muhakkak kaçak diye düşünmelerini istiyoruz” diye konuştu.

abdullah-akca-001.JPGAlkol ve türevlerinin internet üzerinden satışının kanunen yasak olduğunu, bu yasağı delen vatandaşların da suç işlediğini belirten Akça, “Alkolün ve sigaranın satış belgeleri yan TAPDK nın veriş olduğu belgelerde belirtilen adreslerde satma yetkisine sahiptir. Yani sitelerde ya da herhangi bir yerde sahte olmayan gerçek alkolün de satışı yasaktır. Alkol devletin vermiş olduğu yetki belgesinde belirtilen adres dışında satmaları yasaktır. Böyle durumlarda gerek sitelerde gerekse siparişle getirilen esnaflar ya da kişiler yasaktır yani servis etme yetkisi yoktur. Devlet burada sadece satış yetkisi veriyor. Eğer sitelerden veya internet gibi yerlerden alışveriş yapmaları zaten yasaktır. Bir iki saatlik keyif için insan hayatıyla oynamak gibi tehlikeli bir şeyin olmadığını düşünüyorum ben. Tüketici alkolü ne siparişle, ne sitelerde y da herhangi bir whatsapp gruplarından almasın, almaları lazım. Bunu alıyorlar ise kanunları hiçe saymaktır. Kendileri bizzat kaçakçılığa davet ediyorlar demektir” şeklinde konuştu

Akça konuşmasını şu sözlerle tamamladı  “Onun dışında alkol şişelerinin üzerinde TPADK’nın bir bandrolü vardır. Bu bandrole dikkat etmeleri gerekir. Ama maalesef ülkemizde bu bandrolünde sahtesini yaptıkları için bunu hep tüketicinin anlaması mümkün değil. Tüketicinin en iyi anlayacağı dikkat edeceği konu fiyatıdır. Bu metil alkolden üretilen alkoller genelde merdiven altında üretiliyor. Artık vatandaş bu ÖTV vergileri yüksek olduğundan dolayı artık bir kısım tüketiciler kendi içeceği alkolü kendi yapmaya kalkıyor. Burada kendi yaptığı zaman muhakkak etraflarına da ikram ettikleri için merdiven altı yerlerde üretilen alkolleri kimsenin tüketmemesinden yanayız. Kesinlikle fiyatına dikkat etmeleri lazım. Yoksa alkolün sahte olup olmadığını kimse bilemez. Bunu ancak ölçümlerle bilebiliyorlar. Ölçümleri de belirli laboratuvarlarda yaptıkları için vatandaşın tüketicinin bilmesi imkansız. Dolayısıyla alkol tüketecek vatandaşlarımızın en başta fiyatıyla ölçmesi en doğru karar diye düşünüyorum.

Biliyorsunuz alkolün her türlü satışı için alkol satış belgesi yani TPADK belgeleri lazımdır. Etilalkol de muhakkak TPADK belgesi ile satıldığı için bu üretimi yapanlar, yani sitelerde veya merdiven altı yerlerde üretimi yapılan alkollerin tamamında etil alkolden veya metil alkolden yapıldıkları için bunların belge ile satıldığı için zaten kaçak. Bu işletmeler kaçak olduğu için bu belgeleri almaları imkansız.

Alkolün hepsi devletin verdiği bir belge ile satılır. Bu belgeleri olmayanlar zaten alamaz, satamaz. Onun için kaçakçı olduğu için bunların belge almaları imkansız”

dr-emin-canan-001.JPGOp. Dr. Emin Canan,''İnternet sitesi üzerinden satılan etil alkol ile kendi içkisini kendisi yapmak isteyenler gibi, sahte içki imalatı yaparak satan şahıslar kanunları ve kendi hayatlarını hiçe sayıyorlar. İnsan hayatı bu kadar ucuz olmamalı. Bu tür ucuz yollu alkol yapımı buna bağlı alımı çoğu zaman ölümle sonuçlansa da iyileşse bile bazı hayati organlarda kalıcı tahribatlar oluşturur. Örneğin tamamen bir daha açılmamak üzere gözlerini kaybedebilir.   İnternet üzerinden alkol ve türevlerinin satışının kesinlikle yasak. Yasaktan önce böylesi bir cehaletle canını tehlikeye atma  bir nevi intihardan farklı değil. İnsan hayatı bu kadar ucuz olmamalı. ' dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA