BASINDA SANSÜRDE 113 YILDIR DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK
EDEP Başkanı Avukat Mücahit Gündoğdu," Başın özgürlüğü olmayan bir ülke çorak bir tarlaya benzer ne eksen hayat bulmaz. Ülkemiz 2021 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksinde 180 ülke arasında 154'ncü sırada olması bir utanç tablosudur
24 Temmuz 2021 Cumartesi 10:00
Abdurrahman Büyükkeskin
Antalya - Antalya Evrensel Değerler Platformu (EDEP) Başkanı Avukat Mücahit Gündoğdu,başında sansürün kaldırılışının 113'ncü yıl dönümü ve 24 Temmuz Basın Bayramı ve Gazeteciler Günü ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada,başın üzerinde sansürün 113 yıl önce kaldırılsada günü müzede halen devam ettiğini kaydetti.
Bir ülkenin ileri demokrasi çıpasının "başın özgürlüğü" ile doğru orantılı olduğunu belirten EDEP Başkanı Avukat Mücahit Gündoğdu," Başın özgürlüğü olmayan bir ülke çorak bir tarlaya benzer ne eksen hayat bulmaz.
Ülkemiz 2021 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksinde 180 ülke arasında 154'ncü sırada olması bir utanç tablosudur. Ayrıca ülkemiz dünyada en fazla tutuklu gazeteci bulunduran ülke sıralamasında dünya birincisi dır. Ülkemizde maalesef 130 gazeteci siyasi saikle tutuklu bulunuyor. Dünyada basın özgürlüğünde birinci Finlandiya, ikinci sırada Norveç, üçüncü sırada İsveç yer alıyor." dedi.
2021 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi: Dezenformasyona karşı aşı olan gazetecilik 130'dan fazla ülkede engellendi
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) tarafından derlenen 2021 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi, örgüt tarafından sıralanan 180 ülkenin %73'ünde dezenformasyona karşı ana aşı olan gazeteciliğin tamamen veya kısmen engellendiğini gösteriyor.
Her yıl 180 ülke ve bölgede basın özgürlüğünün durumunu değerlendiren bu yılki Endeks , dezenformasyon virüsüne karşı tartışmasız en iyi aşı olan gazeteciliğin, gazeteciliğin 73 ülkede tamamen engellendiğini veya ciddi şekilde engellendiğini ve diğer 59 ülkede kısıtlandığını gösteriyor. birlikte değerlendirilen ülkelerin %73'ünü temsil etmektedir. Bu ülkeler basın özgürlüğü için “çok kötü”, “kötü” veya “sorunlu” ortamlara sahip olarak sınıflandırılmakta ve buna göre Dünya Basın Özgürlüğü haritasında siyah, kırmızı veya turuncu olarak belirtilmektedir.
Endeks verileri, insanların bilgiye erişiminde dramatik bir bozulmayı ve haberlerin kapsamının önündeki engellerdeki artışı yansıtıyor. Koronavirüs pandemisi, gazetecilerin bilgi kaynaklarına erişimini ve sahada haber yapmalarını engellemek için gerekçe olarak kullanıldı. Pandemi bittiğinde bu erişim geri yüklenecek mi? Veriler, gazetecilerin özellikle Asya, Orta Doğu ve Avrupa'da hassas haberleri araştırmak ve raporlamak konusunda giderek daha zorlandığını gösteriyor.
2021 Edelman Trust barometresi, kamuoyunda gazetecilere yönelik rahatsız edici düzeyde bir güvensizlik olduğunu ortaya koyuyor; 28 ülkede yanıt verenlerin %59'u gazetecilerin yanlış olduğunu bildikleri bilgileri bildirerek kasıtlı olarak halkı yanlış yönlendirmeye çalıştıklarını söylüyor. Gerçekte, gazetecilik çoğulculuğu ve titiz raporlama, yanlış ve yanıltıcı bilgiler de dahil olmak üzere dezenformasyon ve “infodemi” ile mücadele etmeye hizmet eder.
RSF genel sekreteri Christophe Deloire, “Gazetecilik, dezenformasyona karşı en iyi aşıdır” dedi. “Ne yazık ki, üretimi ve dağıtımı siyasi, ekonomik, teknolojik ve hatta bazen kültürel faktörler tarafından çok sık engelleniyor. Dezenformasyonun sınırlar ötesinde, dijital platformlarda ve sosyal medya aracılığıyla yayılmasına yanıt olarak gazetecilik, kamusal tartışmanın çok çeşitli yerleşik gerçeklere dayanmasını sağlamanın en etkili yolunu sunuyor.”
Örneğin, Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro (111. sıra ile 4 düşüşle) ve Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro (1 ile 148. sıra) tıbbi olarak kanıtlanmamış Covid-19 ilaçlarını desteklediler. Yanlış iddiaları, Brezilya'daki Agência Pública gibi medya kuruluşlarındaki araştırmacı gazeteciler tarafından çürütüldü.ve Venezüella'nın kalan birkaç bağımsız yayınının derinlemesine raporlaması. İran'da (174. sıraya düşerek 1) yetkililer, medyanın ülkedeki Covid-19 ölü sayısını inceleme yeteneğini zayıflatmak için haber kapsamı üzerindeki kontrollerini sıkılaştırdı ve gazetecilerin davalarını hızlandırdı. Mısır'da (166), Başkan Abdel Fattah Al-Sisi'nin hükümeti Sağlık Bakanlığı'ndan gelmeyen herhangi bir pandemi istatistiklerinin yayınlanmasını yasakladı. Zimbabwe'de (130. sıra ile 4 puan geride), araştırmacı muhabir Hopewell Chin'ono, bir tıbbi ekipman tedarik şirketinin aşırı faturalandırma uygulamalarını ifşa etmeye yardımcı olduktan kısa bir süre sonra tutuklandı.
Endeksteki en büyük hareketler
Norveç, medyası pandemi hakkında devlet tarafından tutulan bilgilere erişim eksikliğinden şikayet etmesine rağmen, beş yıldır Endekste ilk sırada yer alıyor. Finlandiya ikinci sıradaki yerini korurken, İsveç (3'üncü sıra ile) geçen yıl Danimarka'ya (1 düşüşle 4'üncü sıra) verdiği üçüncü sırayı geri aldı. 2021 Endeksi, bu İskandinav ülkelerinin basın özgürlüğünü korumaya yönelik yaklaşımının başarısını gösteriyor.
Dünya Basın Özgürlüğü haritası, mevcut değerlendirme yönteminin benimsendiği 2013'ten bu yana - optimal olmasa da en azından iyi olan bir ülke durumunu gösteren - beyaz renkli çok az ülkeye sahip değildi. Geçen yıl 13 ülkenin (%8) aksine, bu yıl Endeks'in 180 ülkesinden sadece 12'si (%7) gazetecilik için uygun bir ortam sunduğunu iddia edebilir. “İyi” klasmanından çıkarılan ülke Almanya'dır (13. sırada 2 gerileyerek). Düzinelerce gazetecisi, pandemi kısıtlamalarına karşı protestolar sırasında aşırılık yanlısı ve komplo teorisine inananların destekçileri tarafından saldırıya uğradı.
Almanya'daki basın özgürlüğü durumu, Donald Trump'ın Beyaz Saray'daki son yılına rekor sayıda kişiyle damga vurmuş olmasına rağmen, Amerika Birleşik Devletleri'nde olduğu gibi (44. sıraya 1 gerileyerek) hala “oldukça iyi” olarak sınıflandırılıyor. RSF'nin ortağı olduğu US Press Freedom Tracker'a göre gazetecilere yönelik saldırılar (yaklaşık 400) ve medya mensuplarının tutuklanması (130). Brezilya'nın dört sıra düşmesi sonucu kırmızı renkli ülkeler arasına katılması, buradaki basın özgürlüğü durumunun “kötü” olarak sınıflandırıldığını belirtti. Gazetecilerin karalanması ve kamuya açık olarak aşağılanması, ailesi ve en yakın müttefikleri ile birlikte Başkan Bolsonaro'nun ticari markaları haline geldi. Brezilya, Hindistan (142.), Meksika (143.) ve Rusya (1 düşüşle 150. sırada) ile “kötü” sınıflandırmayı paylaşıyor.
İnternet sansürünü, gözetimini ve propagandasını benzeri görülmemiş seviyelere taşımaya devam eden Çin (177.), hala Endeksin Dünya Basın Özgürlüğü haritasında siyahla gösterilen en kötü ülkeleri arasında yer alıyor. Çin'in hemen altında, tarihsel olarak en alttaki üç yeri işgal eden aynı totaliter ülkeler üçlüsü var. İkisi Asyalı: Türkmenistan (1 yükselişle 178. sırada) ve Kuzey Kore (1 yükselişle 179. sırada). Üçüncüsü Afrikalı: Eritre (180. sırada 2 düşüşle). Kıtaları ne olursa olsun, bu ülkeler tüm haber ve bilgiler üzerinde mutlak kontrol sağlayarak, ilk ikisinin Covid-19 vakası olmadığını iddia etmesine ve üçüncünün 20 yıl önce tutuklanan 11 gazetecinin kaderi hakkında tamamen sessiz kalmasına olanak tanıyor. bir çölün ortasında metal kaplarda tutuldukları iddia ediliyor.
2021'de en fazla düşen ülke, hükümetin gerçeğin kendi versiyonunu empoze etmesine izin veren yakın tarihli bir "sahte haber karşıtı" kararnameyi içeren sorunların yer aldığı Malezya (119. sıra ile 18 düşüş) oldu. Gazetecilerin hükümetin pandemiyi ele alış biçimi hakkında devlete ait bilgileri elde etmek için mücadele ettiği Komorlar (9 düşüşle 84. sırada) ve El Salvador (8 düşüşle 82. sırada) tarafından da büyük inişler kaydedildi. 2021 Endeksinin en büyük kazanımlarının çoğu Afrika'da. Burundi (13 yükselişle 147.), Sierra Leone (75 sıra ile 10 sıra yükselerek) ve Mali (99 sıra ile 9 sıra yükselerek) hepsinde önemli gelişmeler gördü; bağımsız Burundi medyası Iwacu ile dört gazetecinin serbest bırakılması, basını suç sayan bir yasanın yürürlükten kaldırılması dahil Sierra Leone'deki suçlar ve Mali'deki suistimallerin sayısında düşüş.
Bölgeye göre dizin bölgesi
2021 Bölge sıralaması
Avrupa ve Amerika Kıtası ( Kuzey, Orta ve Güney ), Amerika Kıtası bölgesel ihlal skorunda en büyük bozulmayı (%2,5 artış) kaydetmesine rağmen, basın özgürlüğü için en elverişli kıtalar olmaya devam ediyor. Avrupa, Avrupa Birliği ve Balkanlar'da şiddet eylemlerinin iki katından fazla artmasıyla, dünya genelindeki %17'lik bir bozulma ile “İstismarlar” göstergesinde büyük bir bozulma kaydetti. Gazetecilere yönelik saldırılar ve keyfi tutuklamalar Almanya (13.), Fransa (34.), İtalya (41.), Polonya (2 ile 64.), Yunanistan (5 ile 70.), Sırbistan (93.) ve Bulgaristan'da (1 düşüşle 112.) arttı ).
Afrika'nın “İstismar” skorunda daha az bozulma olmasına rağmen, gazeteciler için en şiddetli kıta olmaya devam ediyor ve Covid-19 pandemisi gazetecilerin çalışmasını engellemek için güç kullanımını körükledi. Tanzanya'da (124'üncü sırada), Başkan John Magufuli virüsü "batı komplosu" olarak nitelendirerek Tanzanya'nın onu "dua yoluyla" uzak tuttuğunu öne sürdü. Mart 2021'deki ölümünden önce pandemi hakkında bilgi kesintisi uyguladı.
In Asya-Pasifik bölgesi, Pekin tarafından dayatılan ulusal güvenlik hukuku ciddiye gazetecileri tehdit Hong Kong (80), özellikle Çin'de ötesinde “sansür virüsü” spread. Avustralya (25. sıraya yükseldi) rahatsız edici bir değişken yaşadı: Teknoloji şirketlerinin sosyal medya platformlarında yayınlanan içerik için medyaya geri ödeme yapmasını gerektiren önerilen Avustralya mevzuatına yanıt olarak Facebook, Avustralya medyasının Facebook'larında gazetecilik içeriği yayınlamasını veya paylaşmasını yasaklamaya karar verdi. sayfalar.
Doğu Avrupa ve Orta Asya (DAKA) bölge nedeniyle Belarus olayların kısmen, bölgesel sıralamada ikinci-en son pozisyon üzerine düzenlenen gazeteciler çabasıyla görülmemiş darbe tabi tutuldu, (158 5 at aşağı) tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarına tepki olarak kitlesel sokak protestolarını örtbas edin.
Bölge sıralamasında son sıralarda yer alan Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesinde ise önemli bir değişiklik olmadı . Cezayir (146.) ve Fas (136. sıra), yargı sistemi gazetecileri susturmaya yardımcı olmak için kullanılırken, Ortadoğu'nun en otoriter ülkeleri Suudi Arabistan (170.), Mısır (166.) ve Suriye (1 yükselişle 173. sıraya yükseldi) ) – medyayı susturma yöntemlerini güçlendirmek ve haber ve bilgi üzerindeki tekellerini yeniden teyit etmek için Covid-19 pandemisinden yararlandılar. Gazeteciler için hâlâ en zorlu ve en tehlikeli olan bu bölgede, pandemi, çoktan can çekişmekte olan basını uzun süredir rahatsız eden sorunları daha da kötüleştirdi.
RSF'nin küresel göstergesi – dünya çapındaki medya özgürlüğü düzeyi ölçüsü – 2021 Endeksinde 2020'ye göre sadece %0,3 daha düşük. Bununla birlikte, geçen yılın göreli istikrarı, dikkatleri göstergenin %12 oranında kötüleştiği gerçeğinden uzaklaştırmamalı. bu gösterge 2013 yılında oluşturulduğundan beri.
- Roma'nın ünlü 'Aşk Çeşmesi' yeniden açıldıTrevi Çeşmesi, üç ay süren restorasyon çalışmalarının ardından yeniden ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. Roma Belediye Başkanı, 3 ay süren çalışmaların 327 bin euroya mal olduğunu açıkladı.23 Aralık 2024 Pazartesi 13:00TURİZM
- Bütün leylekler göç etti, 2 tanesi kaldıVan'ın İpekyolu ilçesinde havalar soğuyunca iki leylek dışında tüm leylekler sıcak bölgelere göç etti. 23 Aralık 2024 Pazartesi 12:00GÜNDEM
- 2025'te turistlerin gitmemesi gereken kentlerFodor's şirketinin hazırladığı 'Gidilmemesi Gereken Yerler' listesinde, aşırı turizm nedeniyle tehlike altında olan kentler sıralandı.23 Aralık 2024 Pazartesi 11:00TURİZM
- Havayolunda yolcu sayısı 5 milyarı, gelir 1 trilyon doları aşacak!Havacılık sektörü 2025’i pandeminin etkilerini tamamen geride kalacağı bir yıl olarak karşılamaya hazırlanıyor. Yolcu sayısı ve gelirde tarihi rekorlar bekleniyor.23 Aralık 2024 Pazartesi 10:00ULAŞTIRMA
- 16 yaşında Türkiye’nin en genç kadın pilot adayı olduLise 11’inci sınıf öğrencisi Defne Özcan (16), Türkiye’de solo uçuş gerçekleştiren en genç kadın pilot adayı oldu.23 Aralık 2024 Pazartesi 09:00ULAŞTIRMA
- Mübadele çocukları Demre Belediyesi'nde ağırlandıLozan Antlaşması da iki ülke arasında karşılıklı nüfus mübadelesi yapılmasını karara bağlanmasına bağlı Mübadele çocukları Demre'de aırlandı.22 Aralık 2024 Pazar 20:00MICE
- Atina'daki en iyi restoranlarYunanistan'ın başkentindeki en lezzetli yerel lokantalarda nerede yemek yiyebilirsiniz?22 Aralık 2024 Pazar 19:00YEME İÇME
- Dünyanın en engelli dostu havayolu Air New ZealandAir New Zealand, dünyanın en erişilebilir havayolu olarak Conde Nast Traveller’den Sophie Morgan, Beyond Barriers'ın son bölümünde test etti22 Aralık 2024 Pazar 18:00ULAŞTIRMA
- Murat Muratoğlu: Kazıkların şahı havalimanları!Nefes gazetesi yazarı Murat Muratoğlu “Kazıkların şahı havalimanları!” başlıklı yazısında uçakların inmediği israf kaynağı havalimanlarını yazdı22 Aralık 2024 Pazar 17:00ULAŞTIRMA
- Avrupa ve Asya arasında bulunan minik adaCNN muhabiri Maureen O'Hare İstabul'da Asya ile Avrupa kıtalarının birleştiği Boğaziçi'nin tam ortasında bulunan Kız Kulesi'ni yazdı.22 Aralık 2024 Pazar 15:00TURİZM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2005 Türkiye Turizm
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.