19 Eylül 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara16°C
  • Antalya23°C

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ'NDE 149'NCU SIRADAKİ ÜLKEYE AVRUPALI TURİST ZOR GELİR

EDEP Başkanı Avukat Mücahit Gündoğdu, bir ülkede basın özgürlüğü yoksa o ülkede demokrasi, hukukun üstünlüğü, adil yargılama hükümlerinin yok olduğunun açık göstergesi olduğunu söyledi.

Basın Özgürlüğü'nde 149'ncu sıradaki ülkeye Avrupalı turist zor gelir

03 Mayıs 2022 Salı 10:00

Abdurrahman Büyükkeskin
Side-Manavgat/Antalya
- Antalya Evrensel Değerler Platformu(EDEP) Başkanı Avukat Mücahit  Gündoğdu,  'Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre Türkiye bu yıl 180 ülke içerisinde 149 uncu sırada yer alması utanç verici bir durum.'' dedi.  EDEP Başkanı Avukat Mücahit Gündoğdu, bir ülkede basın özgürlüğü yoksa o ülkede demokrasi, hukukun üstünlüğü, adil yargılama hükümlerinin yok  olduğunun açık göstergesi olduğunu söyledi.  

Avukat Mücahit Gündoğdu,RSF’nin yayımladığı yıllık raporunda, 2021 yılında 153 üncü sırada olan Türkiye’nin, “medyaya dönük baskılara karşı sivil toplum hareketinin gösterdiği mücadele sayesinde endekste dört sıra ilerlediği” belirtildiğine dikkat çekti. Mücahit Gündoğdu, ''Ülkemiz son 8 yıl içinde evrensel hukuk normları yok olduğu için totaliter bir rejime dönüştü. Rejim her şeyin tek ses olmasını istediği için havuz medyası diye isimleştiren muhalif düşünceyi yok sayan bir anlayışa bağlı uluslararası basın ilkelerini yok eden tetikçilik yapan sözde bir medya güruhu oluştuğunu' ifade etti.     

Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde 2005 yılında 98'inci sırada yer alan Türkiye, listedeki yerinde sürekli düşüş yaşamış ve haberciliğe dönük yoğun ve çeşitli baskılar nedeniyle 2010 yılında 138, 2015'te 149, 2020'de 154'üncülüğe geldiğinin altını çizen Gündoğdu, '' Ülkemiz dünya basın özgürlüğü sırasında yine ilk 5'e giren ülkeler İskandinav ülkeleri İsveç, Norveç,  Finlandiya, Danimarka, İsviçre, Almanya, Hollanda Belçika ve Lüksemburg gibi ülkeler olması tesadüfi değil. Ne acıdır ki ; basın özgürlüğü endeksinde bazı Afrika ülkelerinden geri olması utanç verici bir durum. Esas düşünülmesi gereken ise basın özgürlüğü sıralamasında ilk 5 sırada olan İskandinav ülkelerinin Türkiye'ye tatile gelmesi şaşılacak bir durum değil mi?. Basın özgürlüğü sıralamasında birinci olan bir ülke vatandaşı tatil için basın özgürlüğü endeksinde 149 sırada olan bir ülkeye tatile niye gelsin. Türkiye basın özgürlüğü kategorisinde Türkmenistan, Rusya Kuzey Kore ve  Çin gibi ülkeler eşdeğerinde. Maalesef basın özgürlüğü olmayan bir ülkeye Abrupalı turist kolay kolay tatile gelmez. Çünkü Avrupa ülkelerinde  basın özgürlüğü ile demokrasi, ileri demokrasi, hukukun üstünlüğü, yargım bağımsızlığı   doğru orantılıdır.'''  

Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nin 2022 yılı sonuçlarına göre 180 ülkeden 8'inde özgürlük durumu "iyi", 40'ında "tatmin edici", 62'sinde "sorunlu", Türkiye'nin de aralarında olduğu 42 ülkede "kötü", 28 ülkede ise "çok kötü" kategorisinde bulunuyor

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA