19 Eylül 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara16°C
  • Antalya23°C

BANKALAR VE KAPALI ÇARŞI MAKASI AÇILIYOR!

Bankada 26 TL’den satışı olan doların kapalı çarşıda 26,27’den işlem görmesi piyasanın durumunu gözler önüne serdi.

Bankalar ve kapalı çarşı makası açılıyor!

17 Temmuz 2023 Pazartesi 19:00

İSTANBUL- Merkez bankasının faiz kararını açıklaması herkes tarafından bir umutla beklendi. Piyasaya biraz etkisi olacağı düşünülen faiz kararının beklentinin aşağısında olması kurları etkilemek bir yana makas aralığını tekrar açtı.

Merkez bankasının açıkladığı faiz kararı beklentileri karşılamadı. Bunun üzerine beklenenin aksine dolar ve eurodaki artışlar devam etti. Halen dalgalanmakta olan kurlardan daha çok gündeme gelen ise bankalar ve kapalı çarşı arasındaki makas aralığının tam kapandı derken tekrar nüksetmesi. Bankalar ve kapalı çarşı arasındaki döviz farkları yine 1 TL’lere kadar açıldı. Bankada 26 TL’den satışı olan doların kapalı çarşıda 26,27’den işlem görmesi piyasanın durumunu gözler önüne serdi.

Döviz kurlarında makas açılıyor!

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin öncesinde fiyatları bastırılan dolar ve euro seçim sonrasında gerçek değerlerine ulaştı. Halen dalgalanmaları ve yükselişleri devam eden dolar ve euro kurlarında gündeme gelen bir konu ise döviz kurlarının kapalı çarşı ve bankalarda satış fiyatları arasındaki makas aralığı. Herkes tarafından piyasaya yön vermesi için merakla beklenen Merkez Bankası faiz oranları geçtiğimiz günlerde açıklandı.

Açıklanan faiz oranları beklentileri karşılamadı. Bu ise yine kapı arkası satışların gerçekleşmesine sebep oldu. Bunların hepsi ise beraberinde dolar ve euronun kapalı çarşı ve bankalar arasındaki satış fiyatlarının farklarının açılmasına sebep oldu. Oldukça dikkat çeken makas aralığı çarşı ve bankalar arasında 1 TL’lere kadar tekraren çıktığı görüldü.

Makas aralığı ne kadar oldu?

Açıklanan verilere göre bayramdan sonra dolar/TL kuru bankalararası piyasada 26 bantlarında sabit kalan doların bankalardaki satışı ile Kapalı Çarşı satışları arasındaki makas yine açıldı. Çarşı’da dolar kuru 26.27’den işlem görürken bankaların döviz alım satım makası son günlerde yeniden genişlemeye başladı. Türkiye’nin en büyük kamu ve özel bankalarında döviz alım satımları arasındaki fark 80 kuruşa ulaştı. Bazı bankalarda ise bu makas 1 liraya dayanmış durumda.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA