22 Aralık 2024
  • İstanbul6°C
  • Ankara3°C
  • Antalya14°C

BAKANLIK: THK UÇAKLARININ YAKIT İKMAL SORUNU VAR

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türk Hava Kurumu'na ait uçakların yakıt ikmalinde sıkıntılar olduğu ve yangınlarda verimli şekilde çalıştırılamadıkları bildirdi.

Bakanlık: THK uçaklarının yakıt ikmal sorunu var

31 Temmuz 2021 Cumartesi 10:00

Uğur Onur Urhan
İSTANBUL - Tarım ve Orman Bakanlığı’nca kamuoyunda tartışılan Türk Hava Kurumu (THK) uçaklarıyla ilgili, "Kamuoyunda tartışılan uçaklar, THK’ya ait CL-215 tipi eski teknolojiye sahip uçaklardır. Bu eski tip, piston motorlu uçakların kullanmış olduğu yakıttan dolayı sıklıkla ikmal sorunları ile karşılaşılmaktadır. Bu uçaklar yangınlarda etkili ve verimli olarak çalıştırılamadığından yangınlara müdahalede zafiyet oluşturmaktadır" açıklaması yapıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, orman yangınlarıyla ilgili kamuoyunda tartışılan konulara 12 soruyu cevaplayarak, yanıt verdi. Bakanlığın soruları yanıtladığı açıklaması şöyle:

YANGINLARI SÖNDÜRMEK İÇİN NASIL BİR YÖNTEM İZLENİYOR?

İHA'lardan alınan görüntüler Yangın Yönetim Merkezinde değerlendirilerek, kara ve hava ekiplerimiz yangınlara yönlendirilmektedir.

ORMAN YANGINLARINDA HAVA ARAÇLARININ ROLÜ NEDİR?

Hava araçları yeni başlamış orman yangınlarına erken ve etkili müdahalede, büyüyen orman yangınlarında ise karadan müdahale eden ekiplerimiz büyük rol oynamaktadır.

THK uçaklarının kullanılmama nedeni nedir?

Bakanlığımızın THK ile herhangi bir sorunu bulunmamaktadır. 2020 yılında 2 uçak, 2021 yılında 3 uçak ve 18 helikopter orman yangınlarıyla mücadelede kullanılmak üzere THK Gökçen Havacılık İktisadi İşletmesinin içinde bulunduğu ortaklıklardan kiralanmıştır. Kamuoyunda tartışılan uçaklar, THK'ya ait CL-215 tipi eski teknolojiye sahip uçaklardır. Bu eski tip, piston motorlu uçakların kullanmış olduğu yakıttan dolayı (piston motorlu uçakların kullanmış olduğu avgas yakıtı havaalanında bulunmamaktadır) sıklıkla ikmal sorunları ile karşılaşılmaktadır. Bu uçaklar yangınlarda etkili ve verimli olarak çalıştırılamadığından dolayı yangınlara müdahalede zafiyet oluşturmaktadır. Bu sebeplerle son yıllarda yangınlara daha etkili şekilde müdahale edilebilen Turboprop veya Turbofan motorlu uçaklar kullanılmaktadır.

ORMAN YANGINLARINA MÜDAHALE UÇAKLARI ALINACAKTI, NEDEN ALINMADI?

Orman yangınlarıyla mücadele çalışmalarında kullanılmak üzere amfibik uçaklardan kiralama usulü ile hizmete alınmıştır. Yangınlarla mücadele kapsamında 3 adet amfibik THK-CMC iş ortaklığı ile kiralanmıştır. Bir saat içerisinde 7 sorti yapabilen bu uçaklar, 12 ton su taşıma kapasitesine sahiptir.

ŞU AN KULLANILAN UÇAKLARIN ÖZELLİKLERİ NEDİR? BU UÇAKLARIN MANAVGAT'TAKİ YANGINA MÜDAHALE ETMEK İÇİN ÇOK BÜYÜK OLDUĞU DOĞRU MU?

Şu an kullanılan son teknolojik amfibik uçaklardır. Manavgat yangınında uçaklar etkili şekilde kullanılmıştır. Orman Genel Müdürlüğü, ormanlarımızın ihtiyaçları doğrultusunda 182 yıllık bilgi, birikim ve tecrübesi ile gerekli olan tüm tedbirleri almaktadır. Kullanılan araçlar da gerekli teknolojik donanımlara sahip, Orman Genel Müdürlüğünün ihtiyaçları doğrultusunda kiralanmıştır.

HER YER YANIYOR. TÜRKİYEDEKİ THK UÇAKLARI YA DA ÖZEL SEKTÖRE AİT UÇAKLAR YANGINA MÜDAHALE İÇİN KULLANILAMAZ MIYDI?

Ülkemizde özel sektörde yangınla mücadelede kullanılabilecek teknik kapasiteye sahip uçak bulunmamaktadır.

UÇAK VE HELİKOPTERLER YETERLİ İSE YANGIN SÖNDÜRME NEDEN UZUN SÜRÜYOR,

YANGIN NEDEN HIZLA YAYILIP GENİŞ ALANLARI ETKİSİ ALTINA ALIYOR?

Orman yangınları ile mücadele doğaya karşı yapılan ve değişen koşullar içerisinde sürdürülen bir mücadele yöntemidir. Mevcut imkanların yanında değişen koşullar yangına müdahalenin şeklini, yöntemini ve süresini belirlemektedir. Orman Genel Müdürlüğü 182 yıllık tecrübesi ile orman yangınları ile mücadele etmektedir. Bugün 12 dakika gibi rekor bir sürede yangınlara müdahale edilmekte ve kısa sürede bu yangınlar kontrol altına alınmaktadır. Diğer ülkelere baktığımızda, 2020 yılında Avusturalya'da meydana gelen orman yangını 240 gün sürmüş ve yağmurlarla sönmüştür. Bu yangında yaklaşık 11 milyon hektar alan,1 milyar adet hayvan, 3 binin üzerinde ev yanmıştır. 2019 yılında Kaliforniya'da meydana gelen orman yangını 1 ay sürmüştür. Bu yangında 65 bin hektar alan zarar görmüştür ve 14 bin ev yanmıştır. 2019 yılında Amazonlarda meydana gelen orman yangını aylarca sürmüştür. Bu yangında 4 milyon hektar alan zarar görmüştür.

ŞU AN İÇİN UÇAK KİRALAMA İHTİYACI VAR MI? VARSA KAÇ UÇAK? UÇAK KİRALAYACAK MISINIZ?

Şu an 3 amfibik uçak ve 39 helikopter ile yangınlara müdahale edilmektedir. İhtiyaca göre yeni araçlar filomuza katılmaktadır.

KOMŞU ÜLKELERDEN UÇAK KONUSUNDA DESTEK AÇIKLAMALARI GELİYOR. BU KONUDA NASIL İLERLEYECEKSİNİZ?

Yangınlara hava ve kara ekiplerimizle birlikte müdahale ediyoruz. Duruma göre değerlendirmelerimizi yapacağız.

ELİNİZDEKİ YANGIN SÖNDÜRME UÇAKLARI KAÇ TON SU ALIYOR? HELİKOPTERLERİN BU KONUDAKİ KAPASİTESİ NEDİR?

Şu an kullanılan amfibik uçakların su taşıma kapasitesi 12 tondur. Kullanılan helikopterin su taşıma kapasitesi 2,5 ton ile 10 ton arasında değişiklik göstermektedir. Coğrafyamıza göre uçak değil helikopterlerin daha faydalı olacağı düşünülmüş ve helikopter sayısı artırılarak, nokta atışı müdahaleler seri hale getirilmiştir. Zamanla filomuza katılan uçaklar, ihtiyaçlar doğrultusunda kullanılmaya devam etmektedir. Esasen havada ne kullandığınız değil, yere ne kadar su attığınız önemlidir.

TÜRKİYE'NİN YANGIN MÜDAHALE ARAÇLARI DONANIMI BÖLGELERE GÖRE NASIL? ÖZELLİKLE AKDENİZE KIYISI OLAN ÜLKELERDE DURUM NEDİR?

Orman alan miktarları ve ormanların yangına hassasiyet durumuna göre araç ve ekip dağılımı yapılmaktadır.

PERSONEL SAYISI, ARAÇ VE EKİPMAN DONANIMI KONUSUNDA BİLGİ VERİR MİSİNİZ?

Ülke genelinde 3 amfibik uçak ve 39 yangın söndürme helikopteri yangına hassas ormanların bulunduğu bölgelere dağıtılmıştır. Bin 78 arazöz, 281 su tankeri, 2 bin 270 ilk müdahale aracı, 181 dozer olmak üzere 501 iş makinası ile birlikte toplam 4 bin 311 arazöz ve iş makinası, 10 bin 545 yangın işçisi, 4 bin 110 teknik eleman, 6 bin 435 memur olmak üzere toplam 21 bin 90 personel orman yangınlarında görev almaktadır."

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA