05 Ekim 2024
  • İstanbul30°C
  • Ankara27°C
  • Antalya28°C

AZERBAYCAN KIŞ MEVSİMİNDE FARKLI HEYECANLAR YAŞATIYOR

Milli parkı ziyaret edenler görsel şölen sunan şelaleyi görme, yürüyüş parkurlarını deneyimle imkanı bulurken, dağ salıncağı, kar ayakkabısıyla yürüyüş gibi aktivitelerle de farklı heyecanlar yaşıyor

Azerbaycan kış mevsiminde farklı heyecanlar yaşatıyor

14 Aralık 2023 Perşembe 16:26

BAKÜ - Güney Kafkasya'nın en büyük alanına sahip nesli tükenmekte olan bitki ve hayvan türlerinin korunmasında önemli bir yere sahip

Milli parkı ziyaret edenler görsel şölen sunan şelaleyi görme, yürüyüş parkurlarını deneyimle imkanı bulurken, dağ salıncağı, kar ayakkabısıyla yürüyüş gibi aktivitelerle de farklı heyecanlar yaşıyor

Azerbaycan’da yer alan Şahdağ Milli Parkı, Güney Kafkaska’nınen büyük alanına sahip olmasıyla öne çıkıyor. 2006 yılında oluşturulan park, ülkenin en önemli dağ ve orman manzarasını bir arada barındırıyor.

sahdag-milli-parki,--001.jpgAynı zamanda nadir ve nesli tükenmekte olan bitki ve hayvan türlerinin korunmasında da önemli bir yere sahip olan Şahdağ Milli Parkı, ekoturizm tutkunları için birbirinden farklı alternatifler barındırıyor.

Buraya gelenler, göz alabildiğine uzanan geniş alanda dolaşırken yapılacaklar listene bir yenisini eklemek isteyecek. Ekoturizm tutkunları buradaki yürüyüş parkurları sayesinde dağları ve Laza gibi etnik köyleri keşfedebilirler.

Huzur arayanlar ise İber ve doğu meşesi, fıstık, Kafkas zakkum ve daha birçok bitki türü arasında vakit geçirebilir.

sahdag-milli-parki,--002.jpg
sahdag-milli-parki,--003.jpgYaban hayatı çok renkli

Şahdağ Milli Parkı zengin yaban hayatıyla da dikkati çekiyor. Boz ayı, yaban domuzu, kızıl geyik, çakal ve orman kedisi ile birçok kuş türü, parkın faunasının tek kelimeyle muhteşem olduğunu gösteriyor.

Hatta adı "Kırmızı Kitap"ta yer alan vaşak, kerkenez ve şah kartalınıbile bu parkta görmek mümkün.

Bir yürüyüşten çok daha fazlasını sunan Şahdağ Milli Parkı, aynı zamanda doğanın yaratılışının özünü derinlemesine hissetme fırsatı da veriyor.

sahdag-milli-parki,--004.jpgGürgür Şelalesi görsel şölen sunuyor

Şahdağ Milli Parkı bünyesinde yer alan şelaleler ziyaretçilerle güzel bir atmosfer imkanı sağlıyor. Kendine has dil ve kültüre sahip Griz köyüne 2,8 kilometre uzaklıkta bulunanGürgür şelalesi halk arasında Griz şelalesi olarak da bilinmektedir. Gryz-Galakhudat yürüyüş rotasındaki şelale deniz seviyesinden 2 bin 190 metreyüksekliktetir. Şelalenin yüksekliği ise 6 metredir. Gürgür şelalesi, KızılgayaDağı’ndan başlayıp, kaynağını biraz uzakta bulunan Babbey şelalesi ve Barkdera'dan almaktadır.

Kış aylarında kayaların arasından akan şelale, don etkisi altında donup, donduğu için muhteşem bir görüntü oluşturuyor. Buz, şelaleyi büyülü bir yere dönüştürüyor, böylece kış aylarında burada daha ilginç, masalsı bir atmosfer ortaya çıkıyor

sahdag-milli-parki,--007.jpgVahşi doğada heyecanı hisset

Griz köyünden şelaleye yol bulunmadığı için bölgeye ulaşmak için profesyonel bir rehberden yardım almak gerekirken, arazi araçlarının tercih edilmesi de tavsiye ediliyor.

Yürüyüş deneyimi olanlar ise Gryz-Galahudat yürüyüş rotası boyunca rehber tabelaları takip ederek Gürgür şelalesine rahatlıkla gidip gelebilirler.

Şelaleye giderken güvenlik kurallarına uymayı unutmamakta fayda var.

sahdag-milli-parki,--008.jpgKar ayakkabısıyla yürüyüş!

Shahdağ Mountain Resort'ta ise kayak ve snowboardun yanı sıra, ayaklarınızın altında kar hissini yaşamak için her yaştan insanın yapabileceği kar ayakkabısıyla yürüyüş, farklı bir deneyim imkanı sunuyor.

Kar ayakkabısıyla yürüyüş seansları sırasında, Şahdağ'ın dost canlısı eğitmenleri konuklara tepelerden nasıl inip çıkacağını, yamaçlardan nasıl geçeceğini, direkleri nasıl kullanacağını, derin karda düştükten sonra nasıl ayağa kalkacağını ve çığlardan nasıl kaçınacağını ve çığlara nasıl hazırlanacağını anlatıyor.

Kar ayakkabıları, direkler ve uygun kıyafetler de dahil olmak üzere gerekli tüm ekipmanlar Şahdağ kayak mağazasından kiralanabiliyor.

Tesis, deneyimleyebileceğiniz iki kar ayakkabısıyla yürüyüş rotasına sahiptir.

Şahdağ'ın yamaçları adrenalin tutkunlarını bekliyor

Azerbaycan'ın Kuzeyinde Gusar bölgesinde Şahdağ Dağ Tesisi, 2012 yılında Azerbaycan'ın ilk kayak merkezi olarak açıldı. O tarihten bu yana hem kış hem de yaz aylarında çok çeşitli aktivitelerle mükemmel, çok yönlü bir turizm merkezi haline geldi.

Her mevsim açık olan buradaki en heyecan verici atraksiyonlardan biri, Kafkasya'daki tek dağ treni olan yeni AlpineCoaster'dır.Deniz seviyesinden 1.430 metre yüksekte yer alan coaster, 9 heyecan verici dönüşe sahip 1670 m'lik bir piste sahiptir ve saatte 42 km hıza ulaşmaktadır.Cazibe alanına kurulan 50 kızak saatte 300-350 kişinin kullanımına olanak sağlıyor.

Gezinin biletleri Shahdag Hotel &Spa ve Zirve otellerinden satın alınabiliyor. 3 yaşın üzerindeki çocuklara açık olan eğlenceyi kullanmadan önce personel güvenlik talimatları hakkında bilgi veriyor.

Adrenalin arayanlara çok iyi bir alternatif olan bölge, kışın karla kaplı, yazın ise yemyeşil muhteşem dağ manzarasını deneyimleme konusunda eşsiz bir fırsat sunuyor.

Bölgede yer alan 7 ve 20 metre yüksekliğinde iki adet dağ salıncağı da farklı bir eğlence sağlıyor.

Kebele'deki Tufandağ Dağ Tesisi sınırları içinde, Uyuyan Güzel denilen zirvede yer alan dağ salıncağı, adrenalin dolu heyecan yaşatmakla kalmayacak, aynı zamanda sallanırken ayaklarınızın altındaki dağ zirveleri ve ormanlık yamaçların sansasyonel manzarasını da sunacak.

Özellikle kış aylarında bembeyaz dağlara hayranlıkla bakma imkanı sunan milli park, görenleri kıskandıracak fotoğraflar ve selfieler çekmek için de ideal bir adres.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA