06 Kasım 2024
  • İstanbul9°C
  • Ankara0°C
  • Antalya12°C

AZERBAYCAN DOĞU İLE BATI KÜLTÜRÜNÜ BULUŞTURUYOR

Azerbaycan, zengin tarihi mirası, doğal güzellikleri ve heyecan verici kültürel hazineleri ile ziyaretçilerine çeşitlilik dolu bir deneyim sunuyor.

Azerbaycan doğu ile batı kültürünü buluşturuyor

18 Ekim 2023 Çarşamba 19:30

BAKU- Doğu’nun Batı ile buluştuğu yer olan ve barındırdığı zengin tarihi ve doğal güzellikleriyle Azerbaycan son dönemde Türk gezginlerin rotasında da kendine yer edindi. Zengin bir kültüre sahip Azerbaycan her mevsim ve dönemde ziyaretçilerine farklı sürprizler sunuyor. İşte, vizesiz seyahat edebileceğiniz kardeş ülke Azerbaycan’da gezebileceğiniz önemli noktalar…

Konumuyla Avrupa ve Asya’nın kesiştiği noktada bulunan Azerbaycan, zengin tarihi mirası, doğal güzellikleri ve heyecan verici kültürel hazineleri ile ziyaretçilerine çeşitlilik dolu bir deneyim sunuyor.

İşte, vizesiz seyahat edebileceğiniz kardeş ülke Azerbaycan’da gezebileceğiniz önemli noktalar…

azerbaycan-.jpgSonbaharda Tatil: Bakü Sokakları

Azerbaycan halkının Eskişehir olarak bahsettiği, 2000 yılında UNESCO Dünya Tarihi Mirasları Listesi’ne giren İçeri Şehir adlı bölge, Bakü’de ilk uğranacak noktalar arasında yer alıyor. Paleolistik dönemden bu yana yerleşim yeri olarak kullanılan bölgede pek çok tarihi yapı bulunurken, Arnavut kaldırımlarla bezenmiş tarih kokan bu sokakları mutlaka ziyaret etmelisiniz.

azerbaycan-.pngŞirvan Şah Sarayı

Bakü’nün kalbinde bulunan Eski Şehir Bölgesi tarihi mekânlarına yürüyüş mesafesindedir. Bu bölgede ilk olarak 15. Yüzyılda Şirvanşahlar Hanedanı İbrahim Halilullah tarafından inşa edilmiş ŞirvanŞah Sarayı’nı gezerek başlayabilirsiniz. Kompleksin ana binası olan saray, binalar arasında en eskisidir.

azerbaycan--005.jpgTarihçilere göre inşaatı yaklaşık 10 yılda tamamlanmıştır. Külliyede sarayın yanı sıra Divanhane, Keykubad Camii, Seyyed Yahya Bakuvi'nin türbesi, Murad Kapısı (Doğu Kapısı), Saray Camii, türbe, hamam ve ovdan (su deposu) yer alıyor.

azerbaycan--001.jpgUNESCO aracılığıyla 2000 yılında İçerişehir (Azerbaycan'ın başkentinde bulunan eski bir konut kompleksi ve tarihi-mimari rezerv) ve Kız Kalesi ile birlikte Dünya Kültür Mirası Listesi'ne dâhil edilen dünyanın tanınmış sarayları arasında yer alan Şirvan Şah, Bakü ziyaretinizde görülmesi gereken yapıların başlarında geliyor.

azerbaycan--002.jpgAzerbaycan’ın Kız Kalesi

Sarayı ziyaret ettikten sonra Eski Şehir’in Arnavut kaldırımlı dar sokaklarında ilerlediğinizde Azerbaycan banknotlarında da yer alan Kız Kalesi tüm heybetiyle misafirlerini karşılıyor. Kulenin tasarım amacı hakkında çeşitli rivayetler dolaşmaktadır. Kız Kulesi'nin savunma amaçlı mı, ateşe tapınmada kullanılan bir tapınak mı, gözetleme kulesi mi, gözlemevi mi olduğu konusunda çelişkili görüşler ve efsaneler mevcuttur. Anıtın yapısından yola çıkarak tarihini antik çağlara kadar takip eden araştırmacılar, kalenin Zerdüşt kulübesi, ateşe tapınma tapınağı, tanrıçalar Mitra ve Anahita ile M.Ö. VIII-VII yüzyıllarda inşa edildiğini söylüyorlar.

8 kattan oluşan bu tarihi yapı 28 metre yüksekliğinde, 16,5 metre çapında ve 5 metre kalınlığındadır yontma taşlarla inşa edilen Anıtın geçmişinin Sümerler dönemine uzandığını iddia edenlerin yanı sıra 12. yüzyılda yapıldığını söyleyenler de mevcuttur. Burada zaman farkı birkaç yıl veya bir asır değil, yapım tarihi bilinmeyen diğer anıtlarda olduğu gibi 3000 yıldan fazla olduğu tahmin edilmektedir.

Öte yandan Kalenin duvarlarındaki kitabede Arap alfabesiyle şu sözler yazılıdır: "Davut oğlu Mesud'un kulesi." Yazıtın üslubu ve çizgileri 12. yüzyıl yazılarına yakın olduğundan birçok bilim adamına göre Kız Kalesi bu dönemde inşa edilmiştir. Kale 1000 yıllık geçmişinin tüm ihtişamıyla gezilmesi gereken yerler listesinde olmayı kesinlikle hak ediyor.

azerbaycan--003.jpgDinlendirici Doğa Noktaları; Doğal Parkları

Azerbaycan'ın doğal güzelliklerini gözler önüne seren Göy-Göl Milli Parkı, ülkenin ikinci büyük şehri olan Gence sınırlarında bulunuyor. Gence Çayı ile ikiye ayrılan kent, doğal güzelliklerini de merkezi noktasında taşıyor. Kent merkezinden uzaklaşıp, doğaya kaçmak isteyenler için ise eşsiz bitki çeşitlerini barındıran Milli Park “Göygöl” ise muhteşem göl manzarası ve temiz havasıyla dinlenmek için bire bir. Ailenizle beraber bir tur planındaysanız, şehir karmaşasından yorulduğunuz an buraya kaçabilirsiniz.

Diğer adı “Mavi Göl” olan bu milli park, bölgedeki çeşitli doğal göllerin korunması için inşa edilirken, suyun berraklığı ve doğal bitki güzellikleri kentte birçok diziye, şiire ve şarkıya ilham oluyor. Gezginlerin yanı sıra Kapaz Dağı’nda doğa yürüyüşlerine çıkan doğaseverlerinde dinlenme noktaları arasında yer alan Göygöl, bu ülkede yaşayacağınız tatil keyfini artıracaktır.

Antik Zamanların Yaşayan Adresi: Kobustan Milli Parkı

Hazar Denizi'nin batı kıyılarında, başkent Bakü'nün yaklaşık 65 kilometre güneybatısından yer alan adeta bir kaya cenneti olan Kobustan’da tatilinizde önemli duraklarınızdan biri olabilir. Kobustan (Qobustan) şehrinde yer alan Kobustan Milli Parkı ülkenin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren yerleri arasında.

Tarih öncesi çağlarda avlanma, fauna, bitki örtüsü ve yaşam tarzlarını tasvir eden kaya sanatı gravürlerine ev sahipliği yapan Kobustan Milli Parkı’nda keyifli bir tarihi yolculuk yapabilirsiniz.

azerbaycan--004.jpgBakü'nün hemen dışında ziyaretçiler, 7.000'den fazla antik kaya gravüründen oluşan şaşırtıcı bir koleksiyona ev sahipliği yapan, UNESCO Dünya Mirası Listesindeki Kobustan Devlet Tarih ve Kültür Koruma Alanı'nda tarih öncesi insan toplumu hakkında bilgi edinebilir.

İnsanların, savaşçıların, hayvanların, teknelerin, dansların, avlanmaların, deve kervanlarının ve daha fazlasının tasvir edildiği sahneler, 5.000 ila 20.000 yıl arasındaki yaşam tarzlarının haritasını çıkarıyor. Dahası, sadece kısa bir sürüş mesafesinde, dünya dışı, ay benzeri manzaralarla övünen Azerbaycan'ın birçok çamur volkanının gizemi yatıyor. Azerbaycan, dünyanın en büyük çamur volkanı Toragay da dâhil olmak üzere, Dünya üzerindeki bilinen 1700 çamur volkanından 700 civarına ev sahipliği yapmaktadır

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA