AYA GİDEN ASTRONOTLAR ATATÜRK”E NEDEN SAYGI GÖSTERDİLER?
1969 yılında aya ilk ayak basan Apollo 11’in Amerikalı astronotları, Armstrong, Aldrin, Collins, Anıtkabir’e gelerek Atatürk’e saygıda bulundular
15 Kasım 2020 Pazar 20:00
İSTANBUL – 1969 yılında aya ilk ayak basan Apollo 11’in Amerikalı astronotları, Armstrong, Aldrin, Collins seyahat dönüşü özel bir uçakla Ankara’ya gelerek Anıtkabir’I ziyaret ederek Ata’nın huzurunda saygı duruşunda bulundular.
Ata’nın huzuruna gelmelerinin nedeni, Atatürk’ün eğitim için yurtdışına gönderdiği ilk Türk uçak mühendisi Nejdet Eraslan’ın oğlu Arsev Eraslan’ın yazdığı manuel yazılım programıydı. O program olmasaydı, bilgsayar programının bozulduğu Apollo 11 dünyaya geri dönemeyecekti.
Astronotlar Anıtkabir'da Atatürk'ün huzurunda
İşte dünya uzay ve havacılık tarihine dev bir imza aatan gencin bu göreve gelmesinde yine büyük Atatük’ün engen öngörüsü bulunuyor.
Ay’a ayak basan ilk insan N.Armstrong’un içinde olduğu Apollo 11’in yazılımını geliştiren mühendis bir Türk! Arsev Eraslan…
Türkiye’nin ilk mühendislerinden biri olan babası Necdet Eraslan sayesinde havacılık ve uzaya merak salan Arsev Eraslan’ın Apollo 11’e kadar uzanan macerasına yakından bakalım.Arsev Eraslan’a geçmeden önce bu başarıları elde etmesinde büyük pay sahibi olan babası Necdet Eraslan’ı tanıyalım.
NECDET ERASLAN HAKKINDA
Necdet Eraslan, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk mühendis adayı olarak Atatürk tarafından Fransa’ya gönderildi. Burada Ulusal Havacılık Yüksek Okulu’ndan mezun olan Necdet Eraslan, Türkiye’ye dönüp 1930-37 yılları arasında Eskişehir ve Kayseri uçak fabrikalarında havacılık mühendisi olarak görev yaptı.
Ardından yine Atatürk’ün isteğiyle roket eğitimi almak için 1937’de ABD’ye gitti. Roket eğitiminin yanı sıra Türkiye’nin ABD’den satın aldığı uçakları ve motorları inceledi.
Caltech’te eğitim veren Necdet Eraslan, ABD tarafından aldığı öğretim görevlisi teklifini ‘’Atatürk’ün ülkesinde yapmam gereken işler var’’ diyerek reddetti. Tekrardan Türkiye’ye dönen Necdet Eraslan, Türkiye’deki ilk dizel motorları üretti, köylere elektrik ulaştırmak için su türbinleri icat etti ve üniversitelerde dersler verdi.
1963 yılında ise NASA’dan teklif aldı. Bu teklifi kabul eden Necdet Eraslan, Apollo 11 projesi için projede görev alacak personelleri eğitti. Bu öğrencilerin hepsi Apollo 11 projesinde çalıştı.
Yani Necdet Eraslan da Ay’a gidilmesine dolaylı olarak katkı sağladı. 24 adet kitap yazdı, motor ateşlemesi konusunda çalışmalar yaptı, TÜBİTAK’ın kurulmasının fikir babası oldu ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk uçak mühendisi olarak tarihe geçti.
ARSEV ERASLAN HAKKINDA
Arsev Eraslan 24 Ocak 1937’de doğdu. Almanya’da eğitim alan Arsev Eraslan, 1959’da doktora için ABD’ye gitti. Burada North Carolina State University’de uzay ve havacılık bölümünde doktora yaptı. Doktorasından sonra Türkiye’ye dönmek için hazırlık yaparken NASA’dan Apollo 11 projesinde çalışması için teklif aldı.
ASA için çok kritik bir isim olan Eraslan, ABD adına gizli projelerde yer alabilmesi için aldığı ABD vatandaşlığı teklifini şöyle anlattı; ”USAF 1965’te Apollo 11 projesine beni aldı. O dönemde park cezası yediğim için diplomamı bile alamıyordum. Pasaportum geçmiş, vizem bitmişti. Çok gizli projelere katılmam için ABD vatandaş formunu doldurmamı istediler.
‘Doldurmam’ dedim, ikna edemediler. Sonunda, ‘ABD ile Türkiye arasında bir savaş çıkarsa hangi tarafa gideceksin?’ dediler.
Ben de, ‘ABD’yi seviyorum ama Türkiye vatanım’ dedim. Bana bir mektup yazdırdılar. Mektupta, ‘ABD’yi de, Türkiye’yi de çok seviyorum, eğer ABD ile bir savaş çıkarsa 24 saat içinde hangi tarafa sadakatli olacağımı bildireceğim’ diye yazdım.
Bu formüle ikna oldular ve çalışma izni verdiler. Böyle bir uygulama ilk kez yapıldı. NASA, ‘Bu adam bize şart’ dediği için oldu. Çünkü yazılım programı yapan yoktu o sıralarda. ABD vatandaşı olsam dedelerim mezarında ters dönerdi.”
1965’te Apollo 11 projesi için çalışmaya başlayan Arsev Eraslan, projenin yazılım görevini üstlendi. Görevi çok kritikti. Apollo 11’de yer alan astronotların (Neil Armstrong, Michael Collins ve Edwin Aldrin) Ay’a iniş yaptıktan sonra tekrardan Dünya’ya dönebilmelerini sağlayan yazılımı tek başına geliştirdi.
Uçuş başarılı bir şekilde gerçekleşti ve Apollo 11 Ay’a iniş yaptıktan sonra düzgün bir şekilde Dünya’ya geri döndü.
Arsev Eraslan’ın başarısı Apollo 11 projesi ile sınırlı kalmadı. Aynı zamanda ABD’deki nükleer santrallerin çevreye verdiği zararı minimuma indirmek için yazılımlar geliştirdi. NASA’da baş bilim insanı olarak çalıştı. NASA personellerini eğitti.
ABD Adalet Bakanlığı için 3D yüz tanıma sistemini geliştirdi ve bu başarısı sayesinde 1999’da ‘’Seçkin Hizmet Ödülü’’ aldı. ABD’deki birçok üniversitede profesör olarak eğitim verdi.
Türkiye’nin ilk uçak mühendisi Prof.Dr.Necdet Eraslan’ın oğlu Arsev Eraslan, 24 Ocak 1937’de doğdu. Babası Necdet Eraslan, AtaTürk’ün talimatıyla Paris’e mühendislik eğitimi almaya giden önemli bir bilim insanıydı
Arsev Eraslan’ın babası Necdet Eraslan, 1926 yılında Türkiye’nin ilk mühendislik okulunda (şimdiki İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)) eğitim gören ilk öğrencilerden biriydi. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk mühendis adayı olarak Atatürk tarafından Fransa’ya gönderildi.
1930 yılında, Paris’teki Fransanın “Ulusal Havacılık Yüksek Okulu’ndan mezun oldu. 1930-1937 yılları arasında Türk Hava Kuvvetleri’nin Eskişehir ve Kayseri uçak fabrikalarında uzman havacılık mühendisi olarak çalıştı ve Kayseri Uçak Fabrikasının Motor Atölyesi Şefi olarak görevlendirildi.
Hava Kuvvetleri tarafından ABD’den satın alınan uçak ve motorlarla ilgilenmek üzere ABD’ye gönderildi. CALTECH’te eğitim verdi. Eğitim görevlisi olarak kalması istense de “Atatürk’ün ülkesinde yapmam gereken işler var” diyerek reddetti ve Türkiye’ye döndü. Türkiye’deki ilk dizel motoru icat etti. Su türbinleri yaparak elektrik üretti.
1965 yılında Apollo projesi için Arsev Eraslan’ı görevlendirdi. Ay’a gitmek üzere gerçekleştirilen Apollo projesinin yazılımlarını geliştirdi
Hatta o kadar önemli bir pozisyondaydı ki Apollo 11’de yer alan Neil A. Armstrong, Michael Collins ve Edwin E. “Buzz” Aldrin, Jr. aya olan yolculuklarını gerçekleştirdikten sonra dünyaya dönebilmeleri için gerekli olan yazılımı tek başına geliştirdi
- British Museum'a şimdiye kadarki en değerli bağışı yapıldıBritish Museum, 1 milyar sterlin değerindeki Çin seramiklerini satın alarak, İngiltere'de bir müzenin aldığı en değerli hediye olarak değerlendiriliyor.21 Kasım 2024 Perşembe 19:00TURİZM
- THY transit yolcularını İstanbul'da ücretsiz gezdiriyorTHY, İstanbul Havalimanı'nda uzun aktarma süresi olan yolcularına ücretsiz şehir turu imkanı sunuyor. "TourIstanbul" programıyla, yolcular İstanbul’un tarihi ve kültürel zenginliklerini keşfederek yeni bir deneyim yaşıyor.21 Kasım 2024 Perşembe 18:00ULAŞTIRMA
- Antalya’nın 25 yıl sonraki iklim krizi 'Kıyamet' filmindeAntalya’nın 'Kıyamet' filmi, 7 kişilik ekip yapay zekayı da kullanarak 15 gün boyunca, günde 13 saat çalışıp, hazırladı.21 Kasım 2024 Perşembe 17:00GÜNDEM
- Esas Holding'ten Pegasus'ta hisse satışıEsas Holding, Pegasus sermayesinin yüzde 3,85'ini temsil eden paylarını uluslararası yatırımcılara sattığını duyurdu.21 Kasım 2024 Perşembe 16:00ULAŞTIRMA
- THY, AJet'in sermayesini 15 milyar lira artırdıTürk Hava Yolları, AJet Hava Taşımacılığı AŞ'nin sermayesini 15 milyar lira artırdığını açıkladı.21 Kasım 2024 Perşembe 15:00ULAŞTIRMA
- Sabiha Gökçen CEO'su Alp Er Tunga Ersoy istifa ettiSabiha Gökçen Havalimanı CEO’su Alp Er Tunga Ersoy “Yaklaşık 6 ay önce başladığım görevimden bugün itibariyle ayrılıyorum. Heyecanla başladığım görevde maalesef beklemediğim hayal kırıklı21 Kasım 2024 Perşembe 14:00ULAŞTIRMA
- Asya-Pasifik Bölgesi’nde en başarılı kadın girişimci seçildiTürkiye’nin ilk ve tek yerli patentli propolis üreticisi BEE’O ve BEE& YOU markalarının kurucusu ve CEO’su Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı, Asya-Pasifik Bölgesi’nin en başarılı kadın girişimcisi seçildi.21 Kasım 2024 Perşembe 13:00YEME İÇME
- Karadeniz’de 20 bin mersin balığı çiple izleniyorAkdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Serkan Erkan, ürettikleri 20 bin mersin balığı yavrusunu Karadeniz'e bıraktıklarını belirterek, bu balıkların çiple izlendiğini söyledi.21 Kasım 2024 Perşembe 12:00YEME İÇME
- İş Bankası ilk turizm şubesini Antalya’da açtıTürkiye İş Bankası, stratejik açıdan önem verdiği sektörlerde daha verimli çıktılar elde edilmesi ve katma değerli ürünler üretilmesine katkıda bulunmak amacıyla ihtisas şubeleri açmaya devam ediyor.21 Kasım 2024 Perşembe 11:00KURUMSAL
- Suudi Arabistan turizme 500 milyar dolar akıtacakSuudi Arabistan turizm sektörüne olan yatırım planını genişleterek 15 yıl içinde 500 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor.21 Kasım 2024 Perşembe 10:00TURİZM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2005 Türkiye Turizm
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.