AVUKAT ÇALIKUŞU: CUMHURBAŞKANLIĞI KÜLLİYESİ SORUNLU
Avukat Figen Albuga Çalıkuşu: Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin, hukuk ve yargı nezdinde sorunlu bir yapı olduğu Danıştay'ın yeni kararıyla bir kez daha tescillendi"

16 Ağustos 2019 Cuma 12:30
ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKİN
ANTALYA- Antalya Barosu Avukatı Figen Albuga Çalıkuşu, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun Cumhurbaşkanlığı Külliyesi hakkında yeni bir karar verdiğini açıkladı, Çalıkuşu, açıklamasında bu kararın "Saray"ı hukuk ve yargı nezdinde sorunlu bir yapı olduğu konusunda bir kez daha tescillediğini söyledi.
Çalıkuşu, "Danıştay’dan SİT talanına yeni karar" başlıklı yazısında şunlara yer verdi:
Tarihi SİT alanları üzerine 2014 yılına kadar kamu hizmeti binası yapılamıyordu. Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun (KVKYK) 1996 tarihli “ilke kararı” buna engeldi.
Şüphe yok ki, bu ilke kararının dayanağı da yasalardı.
Gel zaman git zaman, söz konusu kurul 2014 yılında fikrini değiştiriverdi. Toplumun ortak varlığı, mirası olan tarihi SİT alanlarını koruyan ilke kararını yozlaştıracak iki ekleme yaptı.
271 sayılı yeni ilke kararı, 16 Ocak 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayınlandı.
İki kritik ekten biri tarihi SİT alanında, eskiden beri süre gelen tarımsal faaliyetle ilgiliydi. Eski ilke kararına göre, bir SİT alanında çok eskiden beri bağ ve bahçecilik yapılıyorsa devamına engel yoktu. Eskiden beri süregelen tarımın doğal ortamla uyumlu olduğu, sit alanını bozmayacağı kabul ediliyordu çünkü. KVKYK eski ilke kararına “koruma amaçlı imar planı”diye bir ibare koydu. Bunun anlamı, koruma amaçlı imar planı yapılırsa, tarımı faaliyetinin biteceğiydi.
Saray inşaatının önünü açtı
– İlk ilke kararının arasına cerrahi bir müdahale yapar gibi iliştirilen ikinci ibare “kamu hizmeti binası” oldu.
Bu üç kelime, bugün adına kısaca “saray” dediğimiz Cumhurbaşkanlığı Külliyesi inşaatını mümkün kıldı. Daha doğrusu Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisi üzerine Saray yapma hedefinin önüne çıkan “ayakbağı” mevzuatı kaldırdığı anlaşıldı.
Ankara Mimarlar Odası, kültürel mirasın talanının önünü açan bu ilke kararına karşı, o dönem önemli bir mücadele verdi. KVKYK'nın siyasi baskı altına alındığını duyurdu. Dava açtı ve kazandı. Bugün aynı konuda Danıştay'dan çıkan yeni bir karardan söz edeceğiz.
Avukat Figen Albuga Çalıkuşu, şehri Antalya'da başta Kaleiçi gibi bir tarihi kültürel mirasın varlığı olmak üzere, ülke genelindeki pek çok kültürel mirası gözeterek ilke kararının iptali ve yürütmenin durdurulması için dava açmıştı.
Başbakanlık müdahil oluncaya kadar, bu değişikliğin nelere hizmet edeceğinin farkında olmadığını söyleyen Çalıkuşu diyor ki:
“Başbakanlık davaya müdahil olurken, o tarihin Başbakanlık Hizmet Binası olarak bize yutturulan şimdinin Cumhurbaşkanlığı Külliyesi olan Atatürk Orman Çiftliği sınırlarındaki 63886 ada ve 5.5 nolu parsellerdeki yapı ile 271 sayılı ilke kararının doğrudan ilgili olduğunu bildirdi.
Müdahale dilekçesine iki ek belge de koydu. Bu belgelerden bir olan 271 sayılı ilke kararının Cumhurbaşkanlığı Külliyesi için ruhsata dayanak belge yapıldığı anlaşılmaktadır.”
Sürpriz bozma kararı
Davanın görüldüğü Danıştay 14. Daire, “tarihi sit alanına kamu hizmet binası yapılabilir” diyen kararın iptali istemini reddetmişti. Av. Çalıkuşu, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na giderek kararın bozulmasını istedi.
Aradan üç yılı aşkın bir zaman geçiyor.
Bu ayın başında bir karar tebliğ ediliyor Danıştay İdare Dava Daireleri Kurulu, tarihi sit alanlarıyla ilgili ilke kararına “kamu hizmet yapıları” ibaresi eklenmesini hukuka aykırı bulmuş.
Bitmedi. Aynı şekilde SİT alanında, eskiden beri yapılagelen bağ ve bahçeciliği ortadan kaldıracak ibareyi de. Kurul, dava konusu düzenlemenin tarihi SİT alanlarının, doğal yapısıyla birlikte korunması ilkesine aykırı olduğunu bildirdi.
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 14. Daire'nin 2016'daki kararını bozdu. Hem de oybirliğiyle. (Ağustos'un ilk haftasında tebliğ edilen kararın, sekiz ay önce alındığını görüyoruz. Düşündürücü.) Böylece tarihi SİT alanına kamu hizmet binası yapılmasını öngören 271 sayılı ilke kararı Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından ikinci kez hukuka aykırı bulundu. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun 2019/117 nolu kararı, tarihsel SİT alanında kamusal hizmet binası yapılmasına kapı açan kararı ikinci kez hukuka aykırı buluyor.
271 sayılı ilke kararına yaslanarak AOÇ alanı üzerinde, tutarı tam açıklanmayan bütçe kaynaklarıyla yaptırılan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin, hukuk ve yargı nezdinde sorunlu bir yapı olduğu Danıştay'ın yeni kararıyla bir kez daha tescillenmiştir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Meksika yemeği Nacho'dan esinlenen JetZero uçağıJetZero'nun "karma kanatlı" uçağını üreten şirket, Delta Air Lines ile gösteri uçağını geliştirmeye yardımcı olmak için ortaklık kurduğunu duyurdu.29 Mart 2025 Cumartesi 22:00ULAŞTIRMA
İstanbul'da yaşamanın maliyeti yüzde 54,47 arttıİPA, şubat ayına ilişkin "İstanbul'da Yaşam Maliyeti" raporuna göre, İstanbul'da yaşamanın maliyeti bir önceki yılın aynı ayına göre 54,47 oranında arttı.29 Mart 2025 Cumartesi 21:00GÜNDEM
Toplu taşımada klima zorunlu olacakİstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri (İETT), yaz aylarında otobüslerde klima kullanımını zorunlu hale getirdi.29 Mart 2025 Cumartesi 20:00ULAŞTIRMA
Trabzon turizmine 100 milyon TL’lik dağ kızağı projesiTrabzon’un Yomra ilçesinde 100 milyon TL’lik yatırımla hayata geçirilecek dağ kızağı projesi, Karadeniz Bölgesi’nin en uzun parkuruna ev sahipliği yapacak.29 Mart 2025 Cumartesi 19:00TURİZM
Berlin'de "ikinci sınıf" Alman vatandaşlığı planıAlmanya'daki koalisyon hükümeti müzakerelerinde Türkiye ile ilişkiler için nasıl bir yol belirlendi? "İkinci sınıf Alman vatandaşlığı" tartışmasının gerisinde ne yatıyor?29 Mart 2025 Cumartesi 18:00GÜNDEM
2025'te 'Dünyanın En İyi' kahvecisi belli olduDünya çapında en iyi kafeleri sıralayan Londra merkezli bir Coffee Expert adlı web sitesi yeni bir liste ile en iyi kahve dükkanının hangisi olduğunu ortaya koydu. Avustralya şehri, ezeli rakibi Melbourne'ü geride bırakarak zirveye oturdu.29 Mart 2025 Cumartesi 17:00YEME İÇME
Havayolları powerbank kullanımını neden yasaklıyor?Güney Kore Ulaştırma Bakanlığı, Ocak ayında kalkışı bekleyen bir Air Busan uçağında çıkan yangının muhtemel kaynağının lityum pilli taşınabilir bir powerbank olduğunu açıkladı.29 Mart 2025 Cumartesi 16:00ULAŞTIRMA
Büyükanne Li Dongju bisikletle dünyayı geziyor50'li yaşlarının sonlarında ve 60'lı yaşlarının başlarında, Li Dongju geç başlamasına rağmen, şimdiye kadar üç kıtada 12 ülkeyi tek başına bisikletle dolaştı. Hedefi ise en az 100 ülkeyi pedal çevirerek gezmek.29 Mart 2025 Cumartesi 15:00TURİZM
Türk suyuna hayır diyen Rum kesimi kuruyacakDaha yaz ayları gelmeden başlayan su sıkıntısı nedeniyle Kıbrıs Rum kesimi alarma geçerken, KKTC’nin Türkiye’den gelen suyu paylaşma teklifini ise “Türk suyuna muhtaç kalırız” gerekçesiyle reddetmeyi sürdürüyor.29 Mart 2025 Cumartesi 14:00GÜNDEM
Muğla’da Uluslararası Sıfır Atık Günü etkinliği yapıldıEtkinlik, geri dönüşüm bilincini artırmak, sıfır atık hedeflerine ulaşmak amacıyla düzenlendi.29 Mart 2025 Cumartesi 13:00YEME İÇME
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2005 Türkiye Turizm