19 Eylül 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara16°C
  • Antalya23°C

AVRUPALI TURİST DENİLENLER OTURUM ALAN AFRİKALI GÖÇMENLER

Turizmci Erol Güldal, Antalya'ya hava yoluyla 8 milyon turist geldi rekora koşuyoruz, turizmde yüzler gülüyor gibi sözler söylemenin yanlıştır. Gelen Avrupalı turist değil” dedi.

Avrupalı turist denilenler oturum alan Afrikalı göçmenler

07 Ağustos 2023 Pazartesi 20:00

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
SIDE-MANAVGAT/ANTALYA -
Antalya Sideli turizmci Erol Güldal, çok harcama yapan Avrupalı turistleri rakip ülkelere kaptırdığımızı belirterek, “Yıllarca Türkiye üzerinden geçip Avrupa’ya sığınanlar, oturum aldılar. Evlenip çoluk çocuğa karıştılar. şimdi Türkiye’ye tatile geliyor. Turist profili değişti. Harcama yapan turist kalmadı. Antalya'ya hava yoluyla 8 milyon turist geldi rekora koşuyoruz, turizmde yüzler gülüyor gibi sözler söylemenin yanlış olduğuna inanıyorum” dedi.

afrikali-gocmenler-003.jpg

Ülkeler arası turizm araştırmaları yapan ve bugüne kadar dünyada 81 ülkede turizm araştırması yapan Antalya Sideli turizmci Erol Güldal, Antalya turizminde son 40 yılın en büyük ülkeler arası tatil amaçlı seyahatlerde kırılmanın 2023 yılı turizminde yaşandığını söyledi.

afrikali-gocmenler.jpgafrikali-gocmenler.jpgafrikali-gocmenler-001.jpg
TÜRKİYE SIĞINMACILARIN TATİL ÜLKESİ OLDU
Antalya'ya havayolu ile gelen turist sayısında 2023 yılının ilk 7 ayında 8 milyonu geçtiğini hatırlatan turizm işletmecisi Sideli turizmci Erol Güldal, ''Otele giriş yapan turistin uyruğuna bakıldığında Alman, İngiliz, Belçikalı, İngiliz ya da herhangi bir Avrupa ülkesi yazıyor. Ancak 10 yıl önce ülkelerinde yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle her türlü tehlikeyi göze alıp Ege'den ve Akdeniz'den geçerek Arupa ülkelerine sığınan Ortadoğu ve Afrikalı sığınmacılar bulunuyor. Türkiye Avrupa Ülkelerindeki sığınmacıları tatil yapabildiği ülke haline geldi” dedi.

HIÇBIRI AVRUPALı TURIST DEĞIL
Erol Güldal, Pandemi sonrası geçen yıl 2022 yılından itibaren orjinal Avrupalı turistlerin rotayı Türkiye'nin Akdeniz çanağındaki rakip ülkeleri İspanya, Güney Fransa, İtalya, Yunan Adaları ile Portekiz”e çevirdiğini söyledi. Avrupalı turistin
Kanarya Adalar, Mercan Adaları, ve bazı dünyaca ünlü adalara tatii tercih ettiklerini belirten Erol Güldal, ''Antalya'ya tatile gelen turist profilinde son 40 yılın en büyük kırılmasını yaşıyor. Bunların hiçbiri Avrupalı turist değil” şeklinde konuştu.

afrikali-gocmenler-004.jpgAVRUPALI TURİSTİ RAKİPLERE KAPTIRDIK
Türkiye’ye Avrupalı diye gelen turistin Avrupa ülkelerine giden İranlı, Iraklı, Suriyeli Somalili, Filistinli Faslı, Tunuslu, Cezayirli ile Taliban zulmünden kaçan Afganlılar, Pakistanlı, Hindistanlı, Bangladeşi, Srilankalı ve Ganalılar olduğunu anlatan Erol Güldal “Avrupanın ucuz iş gücünde kullandığısığınmacılar Avrupalı turist sayılıyor” dedi.
Erol Güldal şöyle devam etti: “Avrupa ülkelerine sığınan göçmenlerin Türkiye’de tatil için ayırdıkları bütçeleri çok kısıtlı. Otel dışına çıktıklarında alışveriş yapmayan veya az yapan en düşük seviyedeki turistlerdir. Antalya'ya hava yoluyla 8 milyon turist geldi rekora koşuyoruz, turizmde yüzler gülüyor gibi sözler söylemenin yanlış olduğuna inanıyorum. Orijinal Almanları İspanya'ya Yunanistan'a İtalya ve Fransa'ya kaptırdık. '' diye konuştu.


TÜRKİYE’DEN ÜZERİNDEN KAÇANLAR ŞİMDİ TATİLE GELİYOR
Erol Güldal,şöyle devam etti: ''Yaklaşık 12 yıl önce Türkiye'ye tarım , sağlık ve imam hatip liselerinde okuması için Somaliden getirilen 1000 küsür öğrencilerin çoğunluğu Türkiye'yi basamak olarak kullandı ve Avrupa ülkesine geçti. Bugün Almanya, İngiltere, Lüksemburg'a, Avusturya, Belçika ve Hollanda'ya geçen Somalili gençler oralarda evlenip çoluk çocuk sahibi olarak ailecek tatile geliyorlar. Onları küçümsemek için değil ama ; bir Avrupa'da yaşayan göçmenin ile orijinal Hollandalı ve Alman kadar tatil süresince harcama yapma potansiyelleri yoktur. Antalya'ya gelen turist sayısı kadar nitelikli harma yapma potansiyeli kadar turistin tatile gelmesi de çok önemli. Avrupa ülkelerinde oturum hakkı kazanan göçmenler ; 2008 yılında 1 TL nin Avrupa Birliği(AB) Para birimi Euro'nun 1,5 Euro'ya eşdeğer olduğu zaman olsa tatile gelebilirmi? Elbette gelemez!!. Bugün 1 Euro 30 liraya tekabül ediyor.''

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA