19 Eylül 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara18°C
  • Antalya26°C

AVRUPALI ENGELLİ 3 BİN KM'DEN TATİLE GELİYOR; BİZDE SİDE'YE GİDEMİYOR

Kuzey Avrupalı engelli turistler tatil için 3 bin kilometreden tatil için Türkiye'de Antalya'ya tatile gelirken bizdeki engelliler evden dışarı çıkamıyor.

Avrupalı engelli 3 bin km'den tatile geliyor; bizde Side'ye gidemiyor

26 Haziran 2023 Pazartesi 12:00

Abdurrahman Büyükkeskin
Side-Manavgat/Antalya -
Alman, Avrupalı ve İskandinav(Kuzey Avrupalı) engelli turistler tatil için 3 bin kilometreden tatil için Türkiye'de Antalya'ya tatile gelirken bizdeki engelliler evden dışarı çıkamıyor. Başta Almanya olmak üzere tüm Avrupa Birliği(AB) ülkelerinde engelliler Antalya'ya ücretsiz tatile geliyor ve tatil masrafları devlet tarafından karşılanıyor. Almanya engelli bireyin tatili için ailesine ve yakınlarına 2 500 Euro tatile çıkma desteği veriyor. 

engelli-ogrenciler-003.jpggorme-engelliler-002.jpg

Manavgat Omurilik Felçilileri Derneği Başkan Yardımcısı Emiş Çelik, kendisinin 19 yaşında genç bir kızken Manavgat'ta zeytin toplarken ağaçtan düşmeye bağlı 35 yıldır omurilik felçli olarak yaşadığını söyledi. Düşme sonrası uzun süre yatağa bağlı olarak yaşadığını belirten engelli Emiş Çelik, '' 15 yıldır akülü engelli tekerlekli sandalye ile Manavgat içinde dolaşarak ihtiyaçlarımı  karşılamaya çalışıyorum.Ülkemizde gerçekten engelli olmak çok zor. Maalesef bizde engelliler acınarak dilenci gözüyle bakılıyor. Manavgat turizm kenti , çarşıda pazarda engelli turistleri 3 bin kilometre uzaktan tatile geldiğini görünce sadece imreniyorum.

engelli-009.jpgBizde ise engelliler Manavgat'ta ve Antalya şehir içinde tramvay ve halk otobüsleri engellilere ücretsiz ken mahalleler arası dolmuşlar ise ücretli. Engellilere tarihi ören yeri ve müze yerleri ziyareti ücretsiz ama; engelli birinin Side Müzesini ücretsiz etmesi için 15 gidiş 15'te geliş olmak üzere 30 lira vermesi gerekir.  Engelli biri temel ihtiyaçlarını karşılamada yüzde 90 oranında ailesine bağlı. 3 bin kilometreden  Kuzey Avrupalı engelli  turist  olarak Antalya'da tatilini yapmadan hiçbir engele takılmıyor. Bizde ise bir engelli Manavgat'tan 7 kilometre uzaklıktaki Side Müzesini  ziyaret etmede dolmuş ücretine takılıyor. ' dedi. 

gorme-engelliler-002.jpg OTELLER ENGELLİ İSTİHDAMINDA ENGELLİLER ALIMINDA İŞGÜCÜ İSTİYOR !! 

           Özel Özlem Fizik Tedavi Rehabilitasyon Merkezi ve Okulu Fizyoterapistleri Hüseyin- Pınar Acar çifti, başta Almanya  olmak üzere tüm AB ülkelerinde engellilerin topluma katılma ve rehabilite edilmesinde devlet desteğinin en üst noktada olduğunu kaydetti.  Fizyoterapist Hüseyin Acar, ''Bir Almanya ve bir Avrupa ülkesi ile ülkemizin engellilere desteği karşılaştırılamaz bile . Almanya AB ülkeleri içinde en fazla sosyal devlet olmanın gereği olmasından engellilerin topluma karışma ve sosyalleşmesinde maddi olarak hiçbir engele takılmıyor. Bizde ise başta engelliye bakış açısı değişmeli. Engelli istihdamı ülkemizde maalesef en düşük seviyede. Maalesef Manavgat'ta 250'ye yakın dört ve beş yıldızlı otel var : Fakat engelli alımında elli dereden su getiriyorlar. Adam engelli ; otel meydancı ve otelin genel temizliği için sağlam adamdan bekledikleri bedensel iş gücünü engelliden istiyorlar. Dolmuş ve otobüse bir engelli kartını gösterip biniyor. Bakın bakın bu adamın neresi engelli diye otobüs içinde onur ve gururunu rencide ediyor. Dolmuş ve otobüs şoförünün zihninde engelli olma tekerlekli sandalye üzerinde oturması  gerekir anlayışı var.  anlayışı hakim. var. ' ifadesinde bulundu.

manavgat,-engelli-turist-001.jpg AVRUPA BİRLİĞİ(AB) ÜLKELERİ ARASINDA ENGELLİYE EN FAZLA SOSYAL DESTEĞİ ALMANYA VERİYOR!

 Antalya Adalet ve İnsan Hakları Platformu(AHİP) Başkanı Av. Mücahit Gündoğdu, Türkiye'nin sosyal yardım yapmada dünyada birinci sırada olduğu sözünün gerçekle bir alakasının olmadığını söyledi.

engelli-007.jpgEngelli bireyin mahalleler arası yolculuğunu çözemeyen bir devletin sosyal yardımlarda dünyada birinci sıradayız açıklaması yalandan ibaret olduğunun altını çizen AHİP Başkanı Av. Mücahit Gündoğdu, ''Sosyal yardımda dünyada birinciyiz açıklamaları tamamen hayal mahsulü ve kuyruklu yalan. Almanya'nın engelli ailelere ve engelliye verdiği  sosyal desteğin yüzde 5'ni Türkiye vermiyor. Almanya sadece engelli birinin Akdeniz çanağında  ülkelere tatile gitmesi için engelli başı 2 bin 500 Euro devlet desteği veriyor. Tüm barınma ve ısınma, ve temel ihtiyaçları ve ulaşımı  devlet tarafından  karşılanıyor. Ayrıca devlet engelli başı aylık bin 500 Euro destek veriyor. Eğitim ve fizik tedavi desteğini hesaba katmıyoruz. Ben yinede engelliye sosyal destek vermede Almanya bizi kıskanıyor demedikleri için şükredelim diyorum.'
engelli-008.jpg

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA