15 Kasım 2024
  • İstanbul12°C
  • Ankara8°C
  • Antalya13°C

AVRUPA EN SICAK YILLARINDAN BİRİNİ YAŞADI

Yayımlanan son Avrupa İklim Durumu raporuna göre, Avrupa 2022'de kaydedilen en sıcak yazı ve şimdiye kadarki en sıcak ikinci yılı yaşadı.

Avrupa en sıcak yıllarından birini yaşadı

19 Nisan 2023 Çarşamba 22:00

İSTANBUL- Yayımlanan son Avrupa İklim Durumu raporuna göre, Avrupa 2022'de kaydedilen en sıcak yazı ve şimdiye kadarki en sıcak ikinci yılı yaşadı.

Avrupa İklim Durumu raporuna göre Avrupa, 2022'de rekor düzeydeki en sıcak yazını ve şimdiye kadarki en sıcak ikinci yılını yaşadı. Bugün yayınlanan yıllık rapor, kıtanın sanayi öncesi dönemlerden bu yana 2,2°C ısınmaya maruz kalmasıyla birlikte, Avrupa genelinde sıcaklıkların küresel ortalamanın iki katına çıktığını da ortaya koyuyor.

Uydu, yerinde ölçümler ve sayısal hava tahmin modelleri dahil olmak üzere birden fazla veriden gelen rakamlar, daha geniş küresel ısınma eğilimi gösteriyor.

Rapor için verileri derleyen Copernicus İklim Değişikliği Servisi'nden Samantha Burgess, artan sera gazı seviyeleri nedeniyle hem küresel hem de Avrupa'da daha sıcak bir yıl geçirme olasılığının her yıl arttığını söyledi.

Burgess, "Siyah kartların daha soğuk, kırmızı kartların daha sıcak olduğu bir iskambil destesi hayal ederseniz, küresel ısınma etkisi her yıl desteden siyah kartların çıkarılması ve bunların kırmızı kartlarla değiştirilmesi gibidir" ifadelerini kullandı.

Avrupa'nın her köşesi 2022'nin aşırı sıcak koşullarından zarar gördü. Batı Avrupa'da en yüksek yaz sıcaklıkları normalden 10°C daha yüksekti ve rekor düzeyde ilk kez Birleşik Krallık'ta sıcaklıklar 40°C'ye ulaştı.
Yüksek sıcaklıklar ve uzun güneşlenme saatleri, yüzey ozon konsantrasyonlarının Avrupa'nın çoğu yerinde potansiyel olarak zararlı seviyelere ulaşmasına neden oldu. Avrupa denizlerindeki ortalama deniz yüzeyi sıcaklıkları, 2022'de kaydedilen en sıcak sıcaklıktı ve Avrupa'daki göllerin yaklaşık dörtte üçü ortalamadan daha sıcaktı.

Eşi görülmemiş yüksek sıcaklıklar ve düşük yağış - ortalamadan yüzde 10 daha az - yaygın bir kuraklığa yol açarak, Avrupa için ikinci en düşük nehir akışına neden oldu. İkinci en büyük orman yangını yanma alanları da bu yıl görüldü.

SICAKLIK, SOĞUK İKLİM BÖLGELERİNİ DE ETKİLEDİ
Daha soğuk bölgelerdeki etkileri de önemliydi. Alışılmadık derecede sıcak yaz mevsimi ile birlikte kar eksikliği, Alp buzullarının rekor erimesine neden oldu ve Alpler 5 kilometreküpten fazla buz kaybetti. Bu, yüksekliğin 3,5 metre düşmesine eşdeğer. Grönland genelinde olağanüstü Eylül sıcak hava dalgaları rekor kıran buz tabakasının erimesine neden oldu.

İngiltere'deki Reading Üniversitesi'nden Richard Allen, "Bulguların tümü, sera gazı emisyonlarımızdan kaynaklanan ısınma etkisi nedeniyle iklimin ısınması tutarlı bir sonuç" dedi. Ayrıca "Kara, okyanustan daha hızlı ısınıyor, ancak bu, diğer kıtalara kıyasla son yıllarda Avrupa'da görülen aşırı ısınmanın yalnızca bir kısmını açıklayabilir." ifadelerini kullandı.

Copernicus İklim Değişikliği Servisi direktörü Carlo Buontempo'a göre sıcaklık artışının diğer etkenleri arasında Kuzey Kutbu'ndaki ısınma ve Avrupa'nın dağlık bölgelerindeki buz ve kar kaybı uzaya geri yansıyan güneş enerjisi miktarını azaltıyor.
patronlardunyasi.com

Etiketler: ,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA