20 Eylül 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara15°C
  • Antalya22°C

ATİLLA URAS'IN KIZI: CİHAN EKŞİOĞLU OTELİMİZE TANKLA GİRDİ

Paramount Hotel’in ilk sahibi Atilla Uras’ın kızı Victoria Yasemin Uras, otellerinin nasıl elden ele geçtiğini anlattı. Yasemin Uras, “Cihan Ekşioğlu, babamın vefat ettiği gün otelimize devletin tankıyla girdi” iddiasında bulundu.

Atilla Uras'ın kızı: Cihan Ekşioğlu otelimize tankla girdi

09 Haziran 2021 Çarşamba 09:00

İSTANBUL, Suç örgütü lideri Sedat Peker’in iddialarında yer alan Paramount Hotel’in ilk sahibi Atilla Uras’ın kızı Victoria Yasemin Uras, otellerinin nasıl elden ele geçtiğini anlattı ve çarpıcı iddialarda bulundu. Yasemin Uras, “Cihan Ekşioğlu, babamın vefat ettiği gün otelimize devletin tankıyla girdi” iddiasında bulundu.

Hakkında organize suç örgütü lideri olmaktan yeni bir soruşturma başlatılan Sedat Peker’in son videosunda dile getirdiği Paramount Hotel ve Sezgin Baran Korkmaz ile ilgili iddiaları konuşulmaya devam ediliyor.

Bazı yargı mensuplarının ve gazetecilerin geceliği 100 bin TL olan otelin özel odalarında tatil yaptıklarına dair iddiaların ardından otelin Sezgin Baran Korkmaz’a nasıl geçtiğine dair iddialar da gündeme geldi.

paramount-hotel’.jpgZanka TV’de Ferit Atay'ın sorularını yanıtlayan otelin kurucusu ve ilk sahibi olan Atilla Uras’ın kızı Victoria Yasemin Uras, otellerinin nasıl elden ele geçtiğini anlattı ve çarpıcı iddialarda bulundu.

Özbek asıllı Botır Rakhimov’un otelin üzerine “çöktüğünü” söyleyen Uras, babasının ölümündeki şüpheleri, hisselerin nasıl çel değiştirdiğini, Turan Avcı’nın oteli hiç satın almadığını, Cihan Ekşioğlu’nun Atilla Uras’ın öldüğü gün otele devletin tankıyla girdiğini, Rakhimov’un Sezgin Baran Korkmaz’a olan borcunu ve şu andaki sahibinin de belli olmadığını iddia etti.

Otelin davaları için Türkiye’de olduğunu belirten Yasemin Uras, babası Atilla Uras’a ve Paramount otelin inşasından sonra yaşanan sürece dair şu bilgileri verdi:

Palmira’yı yaptık, 1 sene ben işlettim sonra Koç’lara sattık. Paramount’un yan arsası Rixos bizimdi. Onu da bir müddet sonra sattı, Paramount’u yaptı. Paramount’un ilk adı Golden Savoy’du. Arsayı Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan 50 seneliğine kiraladı. Ama üzerindeki binalar bizimdi, biz inşa ettik. Jumeirah sanırım 2 sene kadar işletti. Fakat orada oğlunun başına talihsiz bir olay geldi, otelin önünde teknede kalp krizi geçirdi 27 yaşında. O yüzden, oğlunu da çok sevdiği için orada işletmeci olmak istemedi ve kendi yerine bir kiracı buldu.

“KIRMIZI BÜLTENLE ARANAN BAHTİYAR İKRAMOĞLU OTELİMİZE ÇÖKTÜ”

Bulunan yeni kiracının İspanya ve FBI tarafından kırmızı bültenle aranan, daha sonra kendisine Türk vatandaşlıkı verilen Bahtiyar İkramoğlu ismini alan Özbek asıllı Botır Rakhimov olduğunu belirten Uras, Rakhimov’un bir süre sonra “Otel iş yapmıyor, para kazanamıyorum” gibi gerekçelerle babası Atilla Uras’ı sıkıştırmaya başladığını belierterek, “Bu kişi otelimizin üstüne çöktü” dedi.

“TURAN AVCI OTELİ SATIN ALMAK İSTEDİ”

Yaşanan olaylar üzerine babasının oteli satmak istediğini, Turan Avcı’nın otele talip olduğunu belirterek yaşanan süreci şu şekilde özetledi:

Turan Avcı “aldım” dedi ama sonra çeke bakılınca Andrey Ravyoric diye bir adam çıkıyor. Andrey, Turan Avcı’nın yanında çalışan çaycı, şoför gibi bir adam. 47 milyon dolarlık bir çek var. Babama ben vasi atamaya çalışınca, hakimin karşısına çıktı dedi ki “Ben bu oteli 100 milyon dolara satıyorum”. 100 milyondan sonra bir anlaşma çıktı 90, sonra bir anlaşma 67, sonra çek çıktı 47, sonra çıktı çek karşılıksız. Zaten Rus şoför adına, şoför nasıl alıyorsa.

“BABAM KOMADAYKEN KASADAN HİSSELER ÇALINMIŞ”

Babası hastanede komadayken şirket hisselerinin çalındığını öne süren Victoria Yasemin Uras, “Anlaşmanın günü gelmeden bir ay evvel, kasaya girmişler. Kasadan hisseler alınmış, Çekoslovakya’ya kaçırılmış. 100 milyon dolarlık, şimdi 127 diyor Sezgin Baran Korkmaz, otelin hisselerini 2 bin 500 TL’ye kurulmuş bir şirket açıp Çekoslovakya’da kaçırdılar. Otelin bedeli ödenmemiştir bugüne kadar. Elden ele, el değiştiriyor” diye konuştu.

“CİHAN EKŞİOĞLU BABAMIN VEFAT ETTİĞİ GÜN OTELİMİZE DEVLETİN TANKIYLA GİRDİ”

Otelin daha sonra bir kez daha el değiştirdiğin ve Botır Rakhimov’a geçtiğini söyleyen Uras, “Bir de Botır’ın yanında Cihan Ekşioğlu diye bir kişi türedi. Cihan Ekşioğlu, babamın vefat ettiği gün otelimize devletin tankıyla girdi. Türkiye Cumhuriyeti’nin tankıyla otelimize girdi. Cihan Ekşioğlu, o ara devletin kışlalarına tadilat yapıyordu. Oteli fethetti. Ben dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey görmedim, bir devletin tankını alıyorsunuz ve o tankla yollardan gelip otele giriyorsunuz” dedi.

“SEZGİN BARAN KORKMAZ BANA OTELİ KAZAKLARDAN ALDIĞINI SÖYLEDİ”

Kendilerine bugüne kadar otel için bir ödeme yapılmadığını belirten Yasemin Uras, otelin Sezgin Baran Korkmaz’a geçtiğini Korkmaz’ın Twitter hesabından yaptığı paylaşımla öğrendiğini belirterek şöyle konuştu:

Bana birkaç kişi aracılığıyla telefon açıldı ve “Ben Kazaklardan 42 milyon euroya aldım” dedi. Benle yalıda oturup, konuşmak istediğini söyledi. Ben de “Öyle bir şey olamaz ama ödenmemiş bedeli var siz de biliyorsunuz, arzu ederseniz avukatınızla ofisime gelirsiniz, oturup konuşuruz” dedim. Gelmedi.

“BOTIR RAKHİMOV’UN SEZGİN BARAN KORKMAZ’A 30 MİLYON DOLAR KADAR BORCU VARDI”

Otelin şu anda Sezgin Baran Korkmaz üzerine olmadığını anlatan Uras, “Şöyle bir hikaye de var; Sezgin Baran Korkmaz’a bildiğim kadarıyla Botır Rakhimov’un 30 milyon dolar kadar borcu vardı. Acaba o borç karşılığında mı devretti onu bilmiyoruz, öğreneceğiz. Pay defterlerini istedik. Delilleri istedik, hakim de istedi. Şu halde Ufuk Turizm’in pay defterinde halen Botır gözüküyor, Sezgin değil” şeklinde konuştu.

Victoria Yasemin Uras, davaları devam ettiği için yorum yapmasının doğru olmayacağını ancak Sedat Peker’in otel hakkındaki açıklamalarının doğru olduğunu düşündüğünü söyledi.

SEDAT PEKER NE DEMİŞTİ?

Bodrum’da Paramount Hotel var. Sahibi kim? Sezgin Baran Korkmaz. Bu arkadaş Türkiye’de aranıyor, Amerika’da da. Türkiye ayrı arıyor, Amerika ayrı arıyor. Sezgin Baran Korkmaz’ın otelinde kimler var? Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Esat Toklu, hani İçişleri Bakanlığı’nın koyduğu yasakları kaldıran var ya o. Veysi Ateş tatil ekibinde. Bunlar tatili de beraber yapıyorlar, kesmeyi de beraber yapıyorlar. Resul olaya sonradan dahil olacak bunlar şimdi tatil ekibi. Şimdi bunlar, bir de Muğla Emniyet Müdürü, Marina Yalıkavak vardı ya el konulan aynı yer. Dikkat edin hep el koyma operasyonları Muğla’da oluyor, şimdi de otele el koyuyorlar. Sizin aranan adamın otelinde ne işiniz var? Hani faturalarınız? Suit odalarda kalıyorsunuz, hani fatura?

sezgin-baran-korkmaz-.jpg

Sezgin Baran Korkmaz kimdir? Hakkındaki iddialar neler?

Sedat Peker'in 9. videosu ile birlikte gündeme gelen Sezgin Baran Korkmaz, AK Parti döneminde hızla sivrilen iş adamlarından biri.

Peker'in açıklamaları sonrası gündemin bir numaralı ismi olan Sezgin Baran Korkmaz kimdir ve neden bu ilişkiler ağı içerisinde yer alıyor?

Madalyonun A yüzü:

25 Nisan 1975 tarihinde Kars’ın Digor ilçesinde doğdu. 5 kardeşli Kürt bir ailede büyüdü. Kars'ta boyacılık yapan gencin zirveye çıkış hikayesi birçok defa haberlere konu oldu.

İhtiyaç sahibi öğrencilere burslar verdi, yoksullara gıda ve para yardımları yaptı. Memleketi Kars başta olmak üzere birçok yerde okullar inşa ettirdi.

İstanbul Piyalepaşa'da bir semt pazarındaki tezgâhların tamamını satın alıp halka bedava sebze meyve dağıtmasıyla gündem olan, Ağustos 2018'de de milyonlarca dolar değerindeki lüks yatı "Queen Anne" ile Bodrum Cennet Koyu'na gelip halk plajında herkese bedava ayran ve lahmacun dağıtarak 'Yardımsever iş adamı' görüntüsü sergileyen Korkmaz, AK Parti döneminde çok hızlı sivrilen iş insanlarından biri oldu.

Korkmaz isminin baş harflerinden oluşan SBK Holding ve SBK Vakfının kurucu başkanı, Relief International ve EastWest Institue yönetim kurulu üyesi.

Mega Varlık Yönetim A.Ş., Komak Isı Yalıtım sistemleri, SBK Holding Biofarma İlaç sanayi, Unico Sigorta, Münir Şahin İlaç Sanayi, Ecem İlaç Pazarlama, İstanbul Doğu Batı Derneği, Bugaraj Elektronik Ticaret, Hexagon Mühendislik, Auto Alsat Bilişim Otomotiv, Vaniköy Sigorta, Komak Madeni Yağ Akaryakıt, Boğaziçi Cam Sanayi, Bukombin Bilişim, Ürosan Kimya, Noil Yatırım, Blane Teknoloji, Umut İlaç, İsaanne Sarl şirketlerinin sahibi.

Türkiye, Avrupa, Rusya, Güney/Güneydoğu Asya’da faaliyet gösteren tüm şirketlerinde 5 binden fazla kişi çalışıyor.

Madalyonun B yüzü:

Korkmaz bugünlerde ise hileli satışlar, modern tefecilik, çetrefilli işleri çözen kişi olmak ve mafya ile ilişkileri üzerinden anılıyor.

Türk Hava Kurumu'nun (THK) Laleli Tayyare Evleri'ni illegal bir şekilde ele geçirmeye çalıştığı iddiası ile hakkında suç duyurusu yapıldı. "Adli makamları yanıltmak, iftira, dolandırıcılık, şantaj ve çete yöntemleri kullanmaya" kadar uzanan bir dizi iddia bu dosyada yer aldı.

Ayrıca ABD'de yaşayan iş insanı Bora Jet'in eski sahibi Yalçın Ayaslı, firmasının Korkmaz'a yapılan satışı ile ilgili "kapsamlı gasp" iddiasıyla ABD'nin New Hampshire eyaletinde dava açtı.

Şimdilerde Türkiye'deki tüm şirketlerine ve mal varlığına mahkeme tarafından el konulmuş olan Korkmaz, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, uluslararası kara para aklama suçlamasıyla aranıyor.

Amerika'nın Utah Eyaleti'nde de vergide sahtecilik yapmaktan ceza alan bir şirketle ilişkisi mevcut. Türkiye'yi eşi ile birlikte 5 Aralık 2020 tarihinde terk etti.

Sedat Peker, Kormaz'ı bizzat İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun bakanlığa çağırıp "hakkında dosya hazırlandığını ve kaçması için uyardığını" öne sürdü.

2 Mayıs 2021 tarihinde hakkında açılan soruşturmalar tamamlanan Korkmaz'ın 6 şirketi üzerinden 132 milyon dolar kara para akladığı gerekçesiyle 7 yıl 6 aya kadar hapis cezası istendi.

2020'de Korkmaz'ın da aralarında bulunduğu 14 kişi hakkında benzer şekilde mal varlıklarına el konulması talebinde bulunulmuştu. Bu kişiler arasında ABD'deki dolandırıcılık davasının sanıkları olan Mormon tarikatı üyeleri Jacob Kingston, Isaiah Kingston, Rachel Kingston ve Sally Kingston kardeşler de yer alıyor.

Kingston kardeşlerin ABD Hazinesi'ni dolandırmasıyla ilgili davaya bakan Utah Federal Savcılığı'nın talebi üzerine gerçekleştiği söylenen tedbir kararı "suç gelirlerinin aklanmasının önlenmesini" düzenleyen 5549 sayılı yasa uyarınca alındı.

ABD'deki kararında atıf yapılan yasanın 17. maddesi suç gelirinin aklanmasının yanı sıra "terörün finansmanı suçunun işlendiğine dair kuvvetli şüphe bulunan hallere" dair düzenlemeyi de içeriyor.

Bir anda tüm suçlamalar düştü

Korkmaz ise iddiaları reddederek "Gelen her kuruş sermaye Amerikan otoritelerinin ve bankalarının izni ile gelmiştir" açıklaması yapmıştı. Bu açıklamadan üç hafta sonra 6 Ekim'de hakkındaki tedbir kararı kaldırıldı ve bunu kaldıran kararda imzası olan İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hasan Yılmaz, 16 Ekim'de Adalet Bakanlığı yardımcılığına atandı.

MASAK'ın raporuna "aklama suçunu oluşturan öncül suçların işlendiğine dair somut bulguların tespit edilemediği" kaydedildi. Korkmaz ile birlikte 14 kişi hakkındaki şirket ve kişisel banka hesaplarına konan blokaj ve tedbirler kaldırıldı. Bunu takiben kasım ayında da yurtdışı çıkış yasağı kaldırıldı ve ülkeden ayrılana kadar Korkmaz'ın ifadesi dahi alınmamış oldu.

Korkmaz yurtdışına çıktıktan sonra dosyalar yeniden açıldı

2020'nin son haftasında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında Korkmaz'ın da aralarında bulunduğu SBK Holding ve alt şirketlerinde yönetici olan 19 kişi hakkında bir kez daha gözaltı kararı verildi.

Ne var ki, Korkmaz da dahil bunların 8'i yurtdışındaydı. Diğeri ise gözaltına alındı. Sadece Kâmil Feridun Özkahraman isimli 1 kişi tutuklanırken diğerleri adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Bu yeni soruşturma ABD'deki dolandırıcılık davasıyla ilgiliydi. Davanın sanığı Kingston kardeşler, Türkiye'ye gönderdikleri paranın dekontlarını, Korkmaz ve Türkiye irtibatlarıyla ilgili iletişim bilgilerini Amerikalı savcılarla paylaşmışlardı. Bunun üzerine Utah Federal Savcılığı da mahkemeye başvurarak Korkmaz'ın Türkiye'deki varlıklarının ABD tarafından geri alınmasını talep etmişti.

Kısaca dosya numarası 2020/137034 ile aynıydı ancak 2 ay önce tedbirlerin kaldırılmasına neden olan farkın ne olduğu anlaşılamadı.

Korkmaz'ın servetinin kaynağı

Şirketlerinden elde ettiği gelirler bir kenara Korkmaz'ın esas gelirinin ABD'de Kingston kardeşlerin yaptığı dolandırıcılıktan aldığı komisyondan ileri geldiği öne sürülüyor.

Yenilenebilir enerji şirketi kurup biyoyakıt üreten ve satan kardeşler aslında herhangi bir üretim yapmıyorlar ama yapmış gibi gösterip Amerikan devletinden milyonlarca dolar teşvik alıyorlardı. Ayrıca kendilerine vergi indirimi de sağlanıyordu.

Birçok farklı banka hesabı aracılığıyla 3 milyar dolardan fazla bir miktarı yakıt alım-satımı yapmış gibi göstermişlerdi. Bu şekilde 2014-2018 yılları arasında 511 milyon doları dolandırıcılıkla elde ettiklerini mahkemede kabul ettiler. Kabul edilen suçlamalar arasında, 134 milyon dolarlık kısmın Lüksemburg ve Türkiye'deki şirketlere gönderilmesi de vardı. Her iki ülkedeki şirketler de Korkmaz'a aitti.

AK Parti ve Kingstonlar ile bağlantısı

Korkmaz'ın AK Parti ile bağlantısını sağlayan ismin Ekim Alptekin olduğu belirtiliyor. Alptekin'in AK Parti iktidarıyla kurduğu iyi ilişkiler sayesinde Türk Amerikan İş Konseyi'nin (TAİK) başkanlığına getirildiği ve 2017 yılında Washington'daki Trump Otel'de bir toplantı düzenlediği bu toplantıya da Sezgin Baran Korkmaz'ın sponsor olduğu aktarılıyor.

Korkmaz bu toplantıda yaptığı konuşmada ABD'de iş hayatına girişini, Kingstonlarla nasıl tanıştığını anlatarak bulunduğu yere gelmesinde Ekim Alptekin'in çok büyük katkısı olduğunu belirtiyor.

Alptekin Ekim 2016'da ABD'de hakkında açılan bir soruşturma nedeniyle kısa süreliğine Türkiye'ye dönmüş ve dolandırıcılık paralarının Türkiye'de piyasaya sokulmasında kullanılan Mega Yönetim A.Ş'nin yönetim kurulunda yer almış Nisan 2017'de istifa etmişti.

Alptekin'in adı daha sonra Fethullah Gülen'in iadesi için "komplo kurmak" ve "yabancı bir devlet adına kayıt dışı temsilci olarak hareket etmek" iddialarıyla gündeme geldi. Alptekin bu iddiaları reddediyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA