23 Ekim 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara9°C
  • Antalya17°C

ATİD:ANKARA MARKASI YOKEDİLİYOR

ATİD Başkanı, TÜROFED Başkan Yardımcısı Aydın, turizm için önemli olan IDEF Fuarının İstanbul'a taşınmasının Ankara markasını yokedeceğini söyledi.

ATİD:Ankara markası yokediliyor

04 Şubat 2008 Pazartesi 08:30

ANKARA- Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) Başkanı, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Seçim Aydın, Ankara’nın turizm gerekse tanıtım ve prestij açısından çok önemli bir organizasyonu olan Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı'nın  İstanbul’a taşınmasının kentin markasını yokedeceğini belirtti.

 

ATİD Başkanı Seçim Aydın yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Ankara, yeni havaalanı, alış-veriş merkezleri ve yapımı süren kongre merkezleri ve buna bağlı olarak gelişmesi beklenen fuar alanları ile diğer dünya başkentleri gibi turizm alanında da marka olmaya çalışırken, basında yer alan mesajlardan "Başkent için gerek turizm gerekse tanıtım ve prestij açısından çok önemli bir organizasyon olan IDEF Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı'nın  2009 yılında İstanbul'a taşınmasının düşünüldüğü anlaşılmaktadır. 

 

Gerçekleştirilmesi düşünülen bu uygulama Ankara'nın turizm markası olması hedeflerine darbe vuracaktır" 

 

Turizmciler olarak bu konuda çok hassas olduklarını vurgulayan Seçim Aydın açıklamasını şöyle sürdürdü: "Ankara'yı soğuk ve renksiz, siyasal anlamda bir Başkent olarak bırakmaya yönelik adımlar, Ankara'yı dünya markası bir Başkent yapmak arzusundaki bir turizmcileri üzmektedir.  Ankara, sadece yönetim merkezi kimliğiyle anılmaktan kurtarılmalı; pek çok başkent gibi siyasi ağırlığı kadar fuar ve kongre merkezleri ile de anılmalıdır. Bunun için acil olarak Ankara Ziyaretçi ve Kongre Bürosu'nun kurulması için ATİD olarak göreve hazır olduğumuzu hatırlatmak istiyorum.

 

Ankara; siyasal, sosyal, kültürel açıdan olduğu gibi, uluslar arası çaplı organizasyonlar bakımından da bir çekim merkezi olmalıdır. Bugün dünya kamuoyu Türkiye'nin Başkenti olarak Ankara'yı yeterince tanımıyor ve bilmiyor. Bizim bütün dünya Başkentlerini biliyor olmamız karşısında, dış dünyada Başkentimizin adının sanının yeterince bilinmiyor olması, hedef kitlenin kusuru değil, bizim Başkentimizi ön plana çıkaracak düzenleme ve yapılanmaları tam olarak sağlayamamamızdan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle Ankara'nın tanınması ve kimliği olan bir çekim merkezine dönüştürülebilmesi için uluslararası çapta organizasyonların Ankara'da yoğunlaştırılması gereklidir. Ankara, geçen yıl İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün örnek bir anlayışla hazırlattığı tanıtım dokümanlarında da görüleceği üzere,  Türkiye'nin idari Başkenti olmayı yeterli sayamayacak potansiyellere sahiptir. Hal böyleyken Ankara'nın var olan imkanlarını  Ankara dışına çıkartmak, Ankara'yı turizm ve organizasyonlar açısından da bilinen bir marka yapma hedefine vurulacak en büyük darbedir.

 

Bilindiği gibi bir çok fuar kenti marka olmuş fuarlar anılmakta bununla birlikte pek çok fuarın yapılması sağlanmaktadır.

Berlin ITB ile, Hannover CEBİT ile, Milano Moda Fuarı ile, Cenova Yatçılık Fuarı ile anılmaktadır. Bu kapsamda Ankara turizmi için önemli bir organizasyon olan IDEF Fuarı dünyanın her yerinden savunma teknolojisi firmalarını, yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda ziyaretçiyi Ankara'ya çekmektedir. Bu kapsamda konaklama, yeme-içme, tarihi-kültürel ziyaretler açısından Ankara'da bir hareketlilik ve trafik oluşturmaktadır. İki yılda bir yapılan bu fuar dolayısıyla otellerde yaklaşık 20.000 konaklama/gece civarında doluluk sağlanmaktadır. Merkez Bankası başta olmak üzere bankaların İstanbul'a taşınma kararından sonra IDEF Fuarı'nın da 2009 yılı için İstanbul'a taşınacak olması Ankara Turizm Trafiği açısından büyük zarar ve kayıplara neden olacaktır. Alınan bu karar büyük bir yanlıştır.  Başkent'e karşı sorumluluğu olan turizmciler olarak bu yanlıştan dönülmesini bekliyoruz.

 

Saygılarımla…

Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD)
Mithatpaşa Caddesi N: 68 /10 Kızılay- ANKARA/TÜRKİYE 
Tel : (0.312) 4251414  Fax : (0.312) 4173132

atid2005@gmail.com   www.atid.org.tr

SON DAKİKA