20 Eylül 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara16°C
  • Antalya25°C

ATATÜRK TARIMDA İLK KOOPERATİFLEŞMEYİ SİLİFKE'DE BAŞLATMIŞ

Atatürk, tarımda üretimde kooperatifleşmenin önemine dikkat çekmek için ilk kooperatif üyeliğini Mersin'in Silifke ilçesinde yapmış.

Atatürk tarımda ilk kooperatifleşmeyi Silifke'de başlatmış

04 Ağustos 2020 Salı 20:00

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
SILIFKE/MERSIN-Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, tarımda üretimde kooperatifleşmenin önemine dikkat çekmek için ilk kooperatif üyeliğini Mersin'in Silifke ilçesinde yapmış. Kooperatif kayıt defterine kendi ismini yazdırarak ilk üye ismi ile üye Mustafa Kemal Atatürk ismi ile imzası bulunuyor.
Kooperatife üye olduğunu gazete ve radyo haberlerinden öğrenen dönemin Tarım ve Kalkınma Bakanı Celal Bayar, Silifke'ye telgraf çekerek, kooperatifleşmenin dönemine dikkat çektiği için Atatürk'ü tebrik eder. Mersin'in Silifke ilçesinde bulunan Atatürk Evi Etnoğrafya Müzesi'nde sergilenen eşya, fotoğraf ve gazete küpürleri ve telgraf yazıları bir döneme tanıklık ediyor.
ataturk-tarimda-.jpeg
Atatürk, Kanunu Sultan Süleyman’ın “Köylü milletin efendisidir. Çünkü onlar bizi doyuruyorlar” sözünü tekrar ederek tarımın önemini anlatmıştır. Onun bu nedenle traktör üzerinde ve tarlada bir çok fotoğrafı bulunur. Bu fotoğra1lar köylüyü teşvik için çekilmiştir.
ataturk-tarimda-.jpg

Kültür ve Turizm Bakanĺığı tarafından 1999 ýılında " Atatürk Evi Etnografya" muzesine çevrilen Atatürk'ün Silifke'ye kaldığı ev, aynı zamanda Atatürk'ün Mersin ve Adana'ya geldiğinde kalmayarak Silifke'de kaldığı belirtiliyor.

ataturk-tarimda--001.jpgOsman Çınar, Silifke Ataturk Evi'nin diğer Atatürk Evleri'nden ayıran özelĺığinin sergilen eşyaların Atatürk kaldığı süre içinde kullandığı ve kendisine Mersin, Tarsus ve Adana ziyaretlerinde aldığı hediyerin orijani olduğunu söyledi.

ataturk-tarimda--002.jpgÇınar şunları anlattı:"Atatürk’ün 27 Ocak1925’te Silifke'ye ilk gelişlerinde gecelediği ev düzenlenerek kullandığı eşyalar sergilenerek Atatürk Evi Müzesi olarak 1999 yılında ziyarete açılmıştır. Atatürk, Silifke,Adana,Tarsus ve Mersin'e geldiğinde evin mimarı yapısı odaları Selanikte doğduğu ve büyüdüğü eve çok benzediği için bu evde kalmak istediğini beyan etmiştir. Evi çok sevmiş. Ev içinde Ataturke hediye edilen, tüfek, tabanca,tesbih, ķöstekli saat,namazlağa,yatağı yer sofrasında yemek yediği kaplar,tabakası, odasındaki çalışma notlari(Tekir Çiftliği ve Kooperatiflesme). Odası'nda okuduğu Kur'an-ı Kerim. Ankara ile telfgraf yazışmaları, Tekir Çiftliğinde traktör ile dolaşma, Mareşal Fevzi Çakmakla Tekir çiftliği nde dolaşma ve Atatürk'ün Tarsus'a Latife Hanımla gezerken fotoğraflar ile Tekir Üretim Çiftlinde kurulan kooperatifine ilk üyelik formu, Ataturk'ün Silifkeye geldinde gazetelerde çıkan haberler. Kooperatif üyeliği imzası ve kaydı bulunuyor.'' dedi.
ataturk-tarimda--003.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA