23 Aralık 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara1°C
  • Antalya11°C

AŞININ ERKEN KLİNİK DENEMELERİNDE SONUÇLAR OLUMLU

Corona virüsüne karşı aşı geliştirmek için zamanla yarışan firmalar arasında ön saflarda yer alan Moderna, mevzuatın gerektirdiği inceleme sürecini hızlandırmak için geçen hafta ABD Sağlık Bakanlığı’ndan onay almıştı. 

Aşının Erken Klinik Denemelerinde Sonuçlar Olumlu

18 Mayıs 2020 Pazartesi 17:00

WASHİNGTON, ABD’li biyoteknoloji firması Moderna, Corona virüsü aşısının erken klinik denemesinden olumlu sonuçlar geldiğini açıkladı. Aşının uygulandığı sekiz hastada, Corona virüsü enfeksiyonu geçirip iyileşen hastalarda görülen miktarlarda antikor oluştuğu gözlemlendi.

Corona virüsüne karşı aşı geliştirmek için zamanla yarışan firmalar arasında ön saflarda yer alan Moderna, mevzuatın gerektirdiği inceleme sürecini hızlandırmak için geçen hafta ABD Sağlık Bakanlığı’ndan onay almıştı. 

-moderna,-corona.jpgABD Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) tarafından yürütülen denemede, aşının uygulandığı sekiz hastada, Corona virüsü enfeksiyonu geçirip iyileşenlerin kan örneklerinde tespit edilen miktarlarda antikor oluştuğu görüldü. 

Araştırmaya katılan toplam 45 hastaya üç farklı dozda aşı yapıldığını söyleyen Moderna yekilileri, vücudun Corona virüsüne bağışıklık seviyesinde doza bağlı artış görüldüğünü açıkladı.

Moderna CEO’su Stephane Bancel, maksimum sayıda aşı dozu üretebilmek için yatırım yaptıklarını söyledi. Firma bunun için, İsviçreli ilaç üretici Lonza Grup ve ABD hükümetiyle anlaşmalar imzaladı. 

Moderna’dan yapılan açıklamada, ilk denemenin sonuçlarına göre aşının genel olarak güvenli olduğu ve yan etkilerinin tolere edilir düzeyde olduğu da belirtildi. 

Denemeye katılanlardan sadece bir kişide, ilacın zerk edildiği bölgede “üçüncü derece” yan etki olarak görülen bir kızarıklık oluştu. Firma bunun dışında herhangi bir yan etkiye rastlanmadığını bildirdi. 

Küçük bir denek grubu üzerinde yapılan erken denemenin başarısı üzerine borsada yüzde 25 değer kazanan Moderna, aşının daha geniş kapsamlı denemesini Temmuz sonunda yapmayı planlıyor. 

Corona virüsüne karşı henüz bir tedavi veya aşı mevcut değil. Uzmanlar, güvenli ve etkilli bir aşı geliştirmenin 12 ila 18 ay sürebileceğini belirtiyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA