22 Ekim 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara16°C
  • Antalya25°C

AŞÇILAR DÜNYASI'NDAN MEKTUP

Aşçılar Dünyası adlı internet aşçıların yaşamından haberler veren Mutfak Şefi Ahmet Engin Çetin, okuru aşçılara hesap veren bir 'Açık Mektup' yazdı

Aşçılar Dünyası'ndan mektup

02 Ocak 2008 Çarşamba 11:00

Özkan Altıntaş- Türkiye Turizm


İSTANBUL-Aşçılar Dünya başlıklı www.ascilardunyasi.com  adlı siteyle yurtiçi ve yurtdışındaki aşçıların yaşamından haberler veren Mutfak Şefi Ahmet Engin Çetin tarafsız yayıncılığı ile tüm aşçıların beğenisini kazandı. “En büyük arzum aşçıların birlik ve bereberlik içinde olması ve aşçılık mesleğinin ve Türk mutfağının hak ettiği yere gelmesi “ diyen Ahmet Engin Çetin  bir ilki daha gerçekleştirerek, Aşçılar Dünyası adlı siteyi hayata geçirdikten sonra meslektaşlarına  adeta hesap veren “Açık Mektup” yazdı. Mütevazı davranarak 'Benim niyetim şöhret olmak değil' diyerek internet sitesine adını ve resmini koymayan Ahmet Egin Çetin, mektuba bile 'Aşçılar Dünyası' imzasını attı.

ÜNLÜ AŞÇILARIN YETİŞTİĞİ KOCASİNAN MAHALLESİ’NDEN

1979 İstanbul doğumlu Ahmet Engin Çetin Bolu Mengen’de yurtiçi ve yurtdışındaki önemli tesislere aşçı yetiştiren Kayabaşı köyünden… Ailesinin tamamı aşçı olan ve yaklaşım 300 yıldan beri aşçılık yaptıklarına inandığını söyleyen Ahmet Engin Çetin’in akrabaları halen yurtiçi ve yurtdışında bir çok önemli tesiste aşçılık yapıyorlar.
Ahmet Engin Çetin lise yıllarında tatillerde hem tatil hem iş için Samara Hotel, Turtel Tatil Köyü, Çeşme Boyalık Beach gibi çeşitli yazlık otellerde çalıştı.

Lise eğitimini tamamladıktan sonra Armada Oteli ve Kumburgaz Princess Oteli’nde komilik dahil çeşitli kademelerde görev yaptı.

Daha sonra yiyecek içecek danışmanları Osman Serim ve Mesut Erdoğan ile çalıştı.

Askerliğini Konya Garnizon Komutanı’nın aşçılığını yaparak tamamladı. 


WWW.AŞCILARDUNYASI.COM  HERKESİ ŞAŞIRTTI

Halen Beyoğlu Galata Konak Cafe’de mesleğini sürdüren Ahmet Engin Çetin, aşçılık mesleğine hizmet akacıyla hayata geçirdiği Aşçılar Dünyası adlı www.ascilardunyasi.com internet sitesiyle yayın yapıyor.
Aşçılar Dünyası adlı internet sitesini yayın hayatına geçirdiği zaman herkes şaşırdı. Herkesin aklına birisi daha yeni dernek kuruyor düşüncesi geldi. Ancak zaman geçtikçe internet sitesinin tüm aşçıları kucaklayan yapısı beğenilir oldu. Hatta sosyal içerikli oluşu, aşçılar arasındaki sevindirici ve üzücü olayları ilk veren site olarak okunur hale geldi. Öyle ki vefat eden aşçılarla ilgili en özel haberler bu sitede yer aldı. Aşçılar Dünyası internet sitesi aşçıların kaynak yayını olarak tanındı. Bir çok aşçı resimleriyle ve cv’leriyle bu sitede yer aldı.
www.ascilardunyasi.com adlı sitede Türk mutfağına emekleri geçen duayenler yayında, günümüzde mesleki başarıları ile göz dolduran meslektaşlarına da yer veriliyor.

MÜTEVAZI YAYINCI MUTFAK ŞEFİ AHMET ENGİN ÇETİN

Ancak Aşçılar Dünyası sitesinde ne Ahmet Ergin Çetin’in adı ne de fotoğrafı yer aldı. “Benim amacım şöhret olmak değil, hizmet etmek. Aşçılık mesleğine bir şeyler vermek” diyen Ahmet Engin Çetin mütevazi davranıyor, yazdığı yazıların imza bölümüne bile Aşçılar Dünyası imzasını atıyor.
Aşçılar Dünyası ile mesleğe kimlik kazandırmak içi çaba gösteren mütevazi yayınci “Ben gazeteci değilim. Bazı hatalarım oluyor. Ancak amacım haber vermek olunca insanlar bu hataları görmüyorlar. Zamanla çok şey öğrendim” diyor.

AŞÇILIK MESLEĞİNİN HAKETTİĞİ YERE GELMESİNİ İSTİYORUM

Aşçılar Dünyası’nın tüm aşçıların hizmetinde olduğunu belirten Ahmet Engin Çetin yayın politikası hakkında şunları söyledi:
 “Kimsenin kimseyi küçük düşürmeyeceği şekilde yayın yapıyoruz. Gönderilen yazılara da aynı anlayışla yer veriyoruz. Amacımız tüm aşçı meslektaşlarımın birlik ve beraberlik içinde mesleklerini daha ileriye taşıyabilmelerine katkıda bulunmaktır. Yapılan yarışmalarda derece alan genç aşçılarımızdan, ustalıklarını gösteren büyüklerimize kadar herkesin emeklerine saygı duyan bir site yarattık. Kimseyi kırmadan, gücendirmeden yayın yapmaya çalışıyoruz. Ancak kızanlar, beğenmeyenler olmuyor mu? Oluyor. Aslında hepsinin Aşçılar Dünyası sitesinin saygın yayıncılığını anlayışla karşılamasını bekliyorum. İnsanların hepsinin beğenmesini beklemiyorum. Sadece anlayış ve sevginin her şeyi çözeceğine inanıyorum.”

Ahmet Engin Çetin kendisine  ahmetengincetin@hotmail.com  ve  thecheff_34@hotmail.com  email adreslerinden tüm aşçıların ulaşabileceğini belirterek, “Aşçılar Dünyası sitesi birbirini seven ve çalışmalarına saygı duyan, sevgi bağı oluşturmaya çalışan tüm aşçılarındır” dedi.



AHMET ENGİN ÇETİN’İN AÇIK MEKTUBU


Aşçılar Dünyası sitesini kurduktan sonra  kendisine bir çok eleştiri geldiğini ve bunların bazılarının yapıcı, bazılarının ise yıkıcı olduğunu belirten Ahmet Engin Çetin, meslektaşlarına  niyetini anlatan “Açık Mektup”  yazdı. Bu mektubu her 6 ayda bir tekrarlayarak aşçılara hesap verme düşüncesi içinde olduğunu söyledi.

MEKTUP ŞÖYLE:

 

Sitemiz 6 ayını geride bıraktı. Peki bu 6 ayda neler yaşadık nelerle karşılaştık ve bu süre zarfında neler yaptık?
Kısaca paylaşalım ve her 6 ayda yaşadıklarımızı ve gelişmeleri sizlerle özet şeklinde paylaşacağımızı duyuralım

Sitemizi ilk kurduğumuz zaman belki bu hale geleceğini kimse tahmin etmiyordu. Çünkü bunun örnekleri vardı. Meslektaşlarımız bizlere temkinli yaklaşıyorlardı ve sonuna kadarda haklıydılar. Çünkü bu şekilde ortaya çıkıp sadece ve sadece kendi adlarını öne çıkaranlar bizim için büyük bir engel teşkil etmişlerdi.
Ama bizler bu durum karşısında yılmayacağız. Çünkü amacımız sadece ve sadece aşçılık mesleğine ve meslektaşlarımıza bir nebzede olsa güzel haberler verebilmek faydalı bilgiler aktarabilmektir.

TİCARİ KAYGIMIZ YOK
Ticari kaygımız olmadığı için reyting uğruna asla yanlış yapmayacağımızı gerçekle alakası olmayan haberlere prim vermeyeceğimizi meslektaşlarımıza her zaman anlattık.
Üstüne basa basa yanlışımız veya eksiğimiz olduğu konularda bizleri uyarmalarını istedik.
Sonuçta bizlerde hata yapabiliriz ama hatada ısrar etmenin anlamsız olduğunun bilincindeyiz.

FAZLA ADALETLİYİZ DİYE ELEŞTİRİ ALDIK
Peki bu konuda hiç mi eleştiri almadık tabii ki aldık. Bunlardan ilki fazla adaletli olmamızdı.  Yani 'aşçı ile chef bir arada olur mu nasıl her yerde bir rütbe varsa sizin sitede de bu olmalı’ gibi…

Haksız mıydılar?  Tabi ki hayır haklıydılar.
Ancak bizim gerçek hayatta her zaman arzu ettiğimiz birlikteliği hiç olmazsa sanal ortamda ayrım yapmadan gerçekleştirelim istedik.
Bu konuda bizleri anlayışla karşılayacağınıza eminiz.

ATALARIMIZDAN KALAN MİRAS: MESLEĞİMİZ
Diğer bir eleştiri konusu camiamızla ilgili haber yapma işi bize mi kalmıştı. Evet tabii ki bize kalmamıştı.  Ama sonuçta bizlerde bir aşçı olarak bu mesleğin bize atalarımızdan kalan bir miras olduğunu düşünerek ve bu işi en iyi aşçı yapar mantığından yola çıkarak bu işe başlamış olduk.Hatamı yaptık? Hayır! Çünkü çizgimizi bozmadığımız sürece doğru yolda olduğumuzu biliyoruz.
Bu meslekte isim yapmış iz bırakmış değerli ustalarımızı yeni nesile anlatmak ve tanıtmak en çok istediğimiz konuların başında geliyor.bu konuda sizlerden de destek bekliyoruz. Bu konuda ciddi projelerimizi hayata geçirdiğimiz zaman bizi daha iyi anlayacağınızı tahmin ediyoruz

SİZLERDEN YARDIM İSTİYORUZ
Festivallere ve fuarlara her meslektaşımızın katılması hepimizin de yakından bildiği üzere mümkün olmuyor. Bizler katılabildiğimiz etkinliklerden elimizden geldiğince hızlı ve doğru bir şekilde meslektaşlarımıza haber vermeye görüntü vermeye çalışıyoruz ki onlarda hiç olmazsa bu şekilde bilgilensinler faydalansınlar.
Ufak bir not aktarayım sizlere...
Bu yıl 5. düzenlenen Antalya'da ki yarışmaları da PMYD Başkanı Ali Rızı Dölkeleş ustamızdan gelen tek fotoğrafla idare etti. Ama biz daha fazla fotoğraf ve haber istiyoruz. Çünkü bizler oraya gelemedik diye bir istekte bulunduk oda sağolsun bizi anladı. Bundan sonraki senelerde bu isteğimizind e gerçekleşeceği inancındayız. Sadece Antalya'da mı?Bursa, İzmir, Konya, Bodrum, Ankara gibi yerlerde olan etkinlikleri de gelin hep beraber paylaşalım

Bizlere gelen her haberi elimizden geldiğince inceleyip yayına öyle koyuyoruz. Bunun örneklerini sitemizi yakından takip eden meslektaşlarımız fazlasıyla gördüler.

KAVGA ÇIKSIN DİYE HABER YAYINLAMIYORUZ
Sadece tartışma çıksın diye bile bile yanlış duyumları yayınlamamakta sonuna kadar kararlıyız.

Sözün özü; Bizler sadece ve sadece güzellikleri paylaşalım faydalanalım daha iyi nasıl olabilir bunları konuşalım istiyoruz.
Bu konuda tüm meslektaşlarımız sitemizde aracısız bir şekilde görüşlerini kendileri konu açıp bizlerle paylaşabilirler.

Ama fikir üretmezsek çözümlerin gerçekleşmesinin imkansız olduğununda farkına varalım.
Bizim fikirlerimizi kim önemser diye asla düşünmeyelim 'Önemsemeyenler asla önemsenmezler'
Bu gerçeğin farkında olan tüm kişiler sizlerin de fikirlerinizi önemseyecektir.
Saygılarımızla 

Aşçılar Dünyası
www.ascilardunyasi.com 

 

SON DAKİKA