23 Ekim 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara9°C
  • Antalya17°C

ARITMA TESİSİNİ GÜNAY AÇACAK

Mahmutlar'ın arıtma tesisini bakan Günay açacak. 30 bin metreküp gün kapasiteli arıtma tesisi, 8 milyon YTL'ye mal oldu.

Arıtma tesisini Günay açacak

12 Ocak 2008 Cumartesi 12:00

ANTALYA -Antalya'nın Alanya ilçesine bağlı Mahmutlar beldesinde yapılan arıtma tesisi tamamlandı. Dünyada uygulanan en son teknikle oluşturulan 30 bin metreküp gün kapasiteli arıtma tesisi, 8 milyon YTL'ye mal oldu. 19 Ocak'ta Kültür ve Turizm bakanı Ertuğrul Günay'ın katılımıyla törenle resmi açılışı yapılacak tesis sayesinde beldenin 2045 yılına kadar arıtma sorunun çözüleceği bildirildi.




Belediyenin bahçesinde bulunan terfi merkezinde toplanan su, pompayla tesise basılıyor. Pompalanan su tesise gelerek kumu, yağı ayrıştıktan sonra, havalandırma havuzuna aktarılıyor. Havalandırma havuzunda üretilen bakteriler sayesinde, pis su temizleniyor. Buradan su çökeltme havuzlarına gönderilen su, çökeltme havuzunda dip ve üst sıyırıcılarla ayrıştırılıyor. Yüzde 100 kirli olan su yüzde 98 temizlendikten sonra bin 600 metre uzunluğundaki terfi istasyonundan denizin bin 300 metre uzağına boşaltılıyor.

 



Mahmutlar Belediye Başkanı Alaattin Çakır, dünyada uygulanan en son teknikle oluşturdukları tesisi beldeye kazandırdıkları için mutlu olduklarını söyledi. Tesis sayesinde beldenin yaklaşık 40 yıl arıtma sorunu yaşamayacağını ifade eden Çakır, arıtma tesisi projesi ve yağmur suyu projelerinin de Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü tarafından onaylandığını aktardı. Arıtma tesisinin maliyetinin yarısını Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesinin karşıladığını hatırlatan Çakır, "Tesisin yapımı süresince birçok denetimden geçtik. Bakanlık teknik heyeti, ayda en az 2 defa tesisimize gelerek teknik kontrollerini yaptılar. Tesisimizin yapımını sağlıklı ve seri bir şekilde tamamladık. Bölge turizmi açısından bu tesisimizin öneminin bilincindeyiz. Beldemize teknik ve ödenek konusunda önemli destekler veren Kültür ve Turizm Bakanlığımıza teşekkür ederim." dedi.

SON DAKİKA