20 Eylül 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara16°C
  • Antalya25°C

ANTARKTİKA’NIN BUZLU ZEMİNİNE TURİST UÇUŞLARI BAŞARILI OLDU

White Desert ve Portekiz charter havayolu şirketi HiFly'nin Malta kolu, 2022 ve 2023'te yedinci kıta Antarktika’ya çok sayıda turistik yolcu ve kargo hizmetine öncülük etti.

Antarktika’nın buzlu zeminine turist uçuşları başarılı oldu

18 Mayıs 2023 Perşembe 22:00

LONDRA / CAPE TOWN - Mavi buz pistine düzenli ulaşım sağlayan turistleri taşıyan geniş gövdeli ilk Antarktika turizm sezonu başarıyla başladı. Cape-Town merkezli Birleşik Krallık'a kayıtlı tur operatörü White Desert ve Portekiz charter havayolu şirketi HiFly'nin Malta kolu, 2022 ve 2023'te yedinci kıtaya çok sayıda turistik yolcu ve kargo hizmeti verilmesine öncülük etti.

antarktika,-white-desert,-hifly,-patrick-woodhead,.jpg
antarktika,-white-desert,-hifly,-patrick-woodhead,.png
antarktika,-white-desert,-hifly,-patrick-woodhead,-012.jpgMilyarderlere 46.000 £ değerindeki lüks Antarktika safarisi düzenleyen Patrick Woodhead, Prens Harry dahil ünlü yıldızlara, işadamlarına Antarktika’da turizm turları düzenliyor. Patrick Woodhead, varlıklı konukları Antarktika'nın iç kesimlerine götüren lüks tur şirketi White Desert'in sahibi olarak Antarktika turları yapıyor. İsteyen konuklar özel jetle geliyor.

antarktika,-white-desert,-hifly,-patrick-woodhead,-007.jpgantarktika,-white-desert,-hifly,-patrick-woodhead,-008.jpgSekiz günlük bir yolculuk sırasında geniş, ısıtmalı bölmelerde uyuyorlar. Etkinlikler arasında geceyi Güney Kutbu'nda geçirmek, İmparator penguenlerini ziyaret etmek ve buz tünellerinde yürüyüş yapmak yer alıyor.
antarktika,-white-desert,-hifly,-patrick-woodhead,-009.jpgkaliteli-yemek-sef-jenna-viney-biftek,-deniz-urunleri,-tam-ingiliz-kahvaltisi-ve-acik-havada-sampanyali-ogle-yemekleri-servis-etmektedir..jpg
Kaliteli yemek: Şef Jenna Viney biftek, deniz ürünleri, tam İngiliz kahvaltısı ve açık havada şampanyalı öğle yemekleri servis ediyor

antarktika,-white-desert,-hifly,-patrick-woodhead,-006.jpgWoodhead ve eşi Robyn, Antarktika'da 80 günlük bir keşif gezisini tamamladıktan sonra şirket kurdular. White Desert, kampta yenilenebilir enerji sağlayan ve tüm atıkları ortadan kaldıran bir 'sıfır etki' politikası uyguluyor


KUTUP KAŞIFI VE DÜNYA REKORU SAHIBI
Kasım 2021'de buza ilk iniş yapan A340'ın ardından HiFly, bu sezon Şubat 2023'e kadar Cape Town'dan Queen Maud Land'deki özel havaalanı Wolf's Fang'a 15 gidiş-dönüş sefer düzenledi. White Desert'ın sahibi ve kurucusu Patrick Woodhead, şunları söyledi:

“Bu, yolcular ve kargo arasında bir denge. Sınırlayıcı faktör, dönüş yakıtını hesaba katmamız gerektiğinden, bu ultra uzun mesafeli uçakta yalnızca beş saat süren bir uçuşta Antarktika'ya maksimum iniş ağırlığımız olan 190 tondur."

47 yaşındaki Woodhead, Antarktika platosu boyunca 4.500 km kayak yaparak bir kutup kaşifi ve dünya rekoru sahibiydi. Bugünlerde başkaları için daha kolay erişim sağlıyor. Woodhead, "Bu sezon her biri yaklaşık 220 turist ve bilim insanı ve kendi personelimiz olmak üzere toplamda 500'den fazla yolcu taşıdık" diye açıklıyor.

antarktika,-white-desert,-hifly,-patrick-woodhead,-001.jpgantarktika,-white-desert,-hifly,-patrick-woodhead,-001.png

BILIM INSANı VE TURIST TRAFIĞINI BIRLEŞTIRDIK
HiFly, tüm Antarktika sezonu boyunca Cape Town Uluslararası Havalimanı'nda konuşlanmış tüm uçuşlar için eski Emirates A340-313X artırılmış kalkış ağırlığı ile tescilli 9H-TQZ kullandı. Uçağın 267 koltuğu olduğunu, “Ancak Antarktika'dan bir uçağın havalanamaması ihtimaline karşı önlem almak zorunda olduğumuz için yolcu sayımızı 70 ile sınırlandırdık. Bu şekilde, bunun olması durumunda yeterli barınak, yiyecek, tuvalet ve suyumuz olduğundan emin oluyoruz,” dedi.

antarktika,-white-desert,-hifly,-patrick-woodhead,-003.jpg

White Desert'ın kurucusu, Woodhead. A340 uçuşlarına ek olarak, White Desert, bilim adamlarını ve personeli içeri veya dışarı götürmek için çoğunlukla geçen sezonun başlarında ve sonlarında, kiralık Gulfstream G550 ile kendi havaalanına on iki uçuş gerçekleştirdiğini belirterek "Bilim insanı ve turist trafiğini birleştirerek her iki taraf için de daha ucuz ve daha iyi hale getiren büyük verimlilikler elde ediyoruz" şeklinde konuştu.

antarktika,-white-desert,-hifly,-patrick-woodhead,-002.jpg

RUS ILYUSHIN IL-76'LARLA BAŞLAMıŞTı
Wolf's Fang ilk olarak 2015'te açıldı ve White Desert başlangıçta turistleri Cape Town'dan Rus Ilyushin Il-76'larla yakındaki küçük kampına getirdi. Sağlam Sovyet dönemi nakliye uçağı, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşına kadar tüm Antarktika istasyonlarının çoğunda bilim adamları ve personel için olağan işe gidip gelme yoluydu. Ruslar bugüne kadar Cape Town'dan uçarken Güney Afrika yaptırım uygulamadı. Halen sadece kendi ve Hintli istasyon personeli kullanıyor. Antarktika'ya düzenli ve güvenilir yolcu taşımacılığı hizmeti sunmak, kutup taşımacılığında büyük bir sıçramadır. Woodhead, "Bilim adamlarını taşımak için geniş bir gövde kullanmak, savaştan önce bile bir gereklilikti" diyor.
 

antarktika,-white-desert,-hifly,-patrick-woodhead,-004.jpg

antarktika,-white-desert,-hifly,-patrick-woodhead,-010.jpg

Böylesine büyük bir uçak, Rus uçaklarına göre çok büyük avantajlar sunuyor. “A340-300 dönüş yakıtı taşıyor, bu bizim için çok önemli. Ilyushin'in Antarktika'ya gidişinin geri dönüşü olmayan bir noktası vardı. Yeterli dönüş yakıtı nedeniyle böyle bir noktaya sahip olmamak, özellikle hava koşullarında bir değişiklik varsa, bizim için çok büyük," diye kabul ediyor Woodhead. "Ayrıca A340, çok daha az konforlu olan ve aynı zamanda servis sorunları olan Il-76'dan gelen kargo için göbek kapasitesi açısından dikkate değer bir avantaj." White Desert, Antarktika'ya sivil hava ikmalinin kalitesini ve yeteneklerini yeni zirvelere yükseltti. "Tamamen farklı bir hizmet düzeyi sunuyoruz, bu da oldukça fazla devlet hizmetinin bize geçmesine neden oluyor." Şu anda Almanya, Neumayer istasyonuna, Birleşik Krallık ve Güney Afrika'daki bilimsel üsler gibi White Desert ve Wolf's Fang üzerinden bağlantılar sağlıyor.

antarktika,-white-desert,-hifly,-patrick-woodhead,-005.jpgWhite Desert ayrıca jet hizmetiyle buz pistinden trafiği yerel olarak dağıtmak için 2 Basler Turbo BT-67, yeniden inşa edilmiş DC-3 ve bir Twin Otter kullanıyor. BT-67'ler için en zorlu görev, hava bozulduğunda çok daha fazla olmasa da en az yedi saat süren bir sefer olan Güney Kutbu'na kadar turist getirmektir. Yolda, sağlam Basler'lar önceden teslim edilen varillerle buz üzerinde yakıt ikmali yapmak zorunda. Woodhead, "Güney Kutbu yolundaki yakıt ikmal istasyonumuz olan Dixie'nin Kampındayken, bize en yakın komşular başınızın üzerindeki Uluslararası Uzay İstasyonundadır, diğer insanlardan olabildiğince uzaktasınızdır" diyor. . Bu mutlak uzaklıktaki lojistik, dünyanın herhangi bir yerinde en pahalı olduğu için, bu araziye bir turist olarak ulaşmanın bir prim olduğu açıktır. Beyaz Çöl 14 ABD doları alıyor,

Kısa bir kutup gezisi için bunun çok pahalı olduğunu ima eden herhangi biri, Patrick Woodhead tarafından hevesle reddedilir: "Benimle dalga mı geçiyorsun? Sadece üç saattir yerdesiniz, evet ama gerçek Antarktika'yı, bir dağı, buz mağaralarını görüyorsunuz. Paranın değeri açısından, Londra ve New York arasında birinci sınıf bir gidiş-dönüş biletinin fiyatını çalmak olduğunu düşünüyorum.” Kesinti süresinin üç saatle sınırlı olmasının nedeni, ekibin görev süresidir, çünkü Cape Town'dan yaklaşık 5:15 uçuş saatindeki 2.500 deniz mili gidiş yolculuğu artı dönüş yalnızca bir ekip tarafından gerçekleştirilir. Avustralya'nın Wilkins pistini yapan aynı uzman tarafından inşa edilen, mavi buz üzerinde 3000 metrelik bir pist etrafında Wolf's Fang'da tüm operasyonu kurmak birkaç yıl sürdü ve büyük bir yatırım yaptı. Yalnızca öncü HiFly operasyonunu planlamak bile bir yıl sürdü. Woodhead, "HiFly, ilk olmayı ve tüm bunları yaşamayı kabul ederek çok cesurca davrandı" diyor. "HiFly ile çalışmaya devam edeceğiz, onlar harika ortaklar ve her bir uçuşta operasyonel iyileştirmeler arıyorlar."

Neredeyse programa benzeyen hizmetin güvenilirliği, ilk sezonda şaşırtıcı derecede yüksekti. "Programa büyük ölçüde uyduk, bazı uçuşlar 24 saat rötar yaptı, ancak uçuşlarımızın çoğu planlanan zamandan 24 saat sonra kalktı." Göstericilerden biri sıcaklıktır - eksi 6°C'nin üzerine çıktığında, 1400 metre kalınlığındaki buz kalkanının yüzeyi artık yeterince sağlam olmadığı için pist geniş bir gövdeyi kaldıramaz. Woodhead, "Bu dinamik bir pist ve elde ettiğimiz sürtünme verili değil, buzu işlemeli ve bunun olmasını sağlamalısınız, bu yüzden kayak merkezlerinin yamaçlarda yaptığı gibi Pistenbullys ile buzu düzeltiyoruz" diye açıklıyor Woodhead. "Bu zor, belirli bir neme ihtiyacınız var, ayrıca sıcaklık ve rüzgarın da büyük etkisi var." Antarktika'da hiçbir şey kolay değildir.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA