22 Kasım 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara15°C
  • Antalya17°C

ANTALYA'DA TURİZMİN 7 AY OLMASI KALİFİYE ELEMANLARI KAÇIRIYOR

TİSOYAB) Başkanı Hüseyin Aydoğan: Son 25 yıl içinde maalesef turizm Antalya'da turizm 7 aydın 12 aya çıkarılmadığı için gençler turizm sektörünü bir iş kolu olarak görmüyor.

Antalya'da turizmin 7 ay olması kalifiye elemanları kaçırıyor

30 Ekim 2021 Cumartesi 13:00

Abdurrahman Büyükkeskin
Side-Manavgat/Antalya
- Antalya'da turizmin 6-7 ay ile sınırlı olması  turizm sektöründe ''kalifiye eleman ve  kalifiye elemanı elinde '' tutmayı zorlaştırır.670 bin yatak kapasitesi ile Türkiye turizminin amiral gemisi olan Antalya turizm sektörü bacasız sanayi 370 bin kişiyi istihdam ediyor. Antalya da en fazla turizm çalışanı istihdam eden yaklaşık 300 bin yatak kapasiteli Manavgat- Side destinasyonunda 115 bin 4/a Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) kayıtlı sigortalı turizm çalışanı bulunuyor. 

tisoyab)-baskani-huseyin-aydogan.JPGAntalya Manavgat'ta turizme 1 985 yılında 3 bin yatakla açılan ve bugün 40 bin yatak kapasitesine ulaşan Titreyengöl-Sorgun Turizm Yatırımcıları Birliği(TİSOYAB) Başkanı Hüseyin Aydoğan, 45 yıl önce 5 bin yatakla başlayan ve bugün 670 bin yatak kapasitesine ulaşan ve pandemi öncesi 16 milyon yabancı ve 4 milyon yerli turist ağırlayan bir turizm kentidir. Dünyada  tatil amaçlı seyahatte Antalya Londra, Paris ve Singapur Dan sonra en fazla turizm kenti. Maalesef turizm, tarım ve ticaret kenti olan Antalya'da 52 kalem iş kolonu besleyen turizm başat sektördür. Son 25 yıl içinde maalesef turizm Antalya'da turizm 7 aydın 12 aya çıkarılmadığı için gençler turizm sektörünü bir iş kolu olarak görmüyor. Görmediği için sigortasının yılın 6 - 7 ay çalışacak bir sektörde gösterilmesini istemiyor. Çünkü bu süre ile emeklilik primini yakalaması uzun yıllar alacağını biliyor. Bu nedenle gençler yılın 12 ayı çalışacak bir iş kolunu tercih ediyor. Pandemi döneminde en fazla sıkıntıyı turizm çalışanları oldu.

tisoyab)-baskani-huseyin-aydogan.jpgAntalya'da 25 bin turizm çalışanı işsiz kaldığı için göç etmek zorunda kaldı. 15- 20 yıllık kalifiye turizm elemanını kaybettik. Bu sene  22 Haziran sonrası başlayan turizm sezonunda oteller en fazla kat görevlisi(maid) ve yabancı dil bilen garson sıkıntısı çekti. Turizmi kongre, sağlık, gastronomi, eko, spor, doğa sporları , bisiklet, botanik, golf ve ornito(kuş gözlem turizmi) gibi  yatırımlarla turizmi 6-7 aydan 12 aya çıkarmak zorundayız. Yetiştirdiğimiz elemanın ve gençleri turizm sektöründe tutmanın yegane yolu turizmi 365 güne yayarak turizm çalışanlarını doydukları yerde mutlu olarak yeniden doğdukları yerde yeni iş koluna yönelmesinin önüne geçmeliyiz.. '' diye konuştu.

TURİZM   ÇALIŞANLARININ HAKLARI VERİLİRSE ; YENİ BİR İŞ İÇİN ARAMA YAPMAZ!
Antalya Barosu Avukatı avukat Kerim Duman, bölgede turizm sezonunun her yıl 15 ile 20 Nisan arasında açıldığını 20 Ekim gibi sona erdiğini söyledi. Geçen sene  2020 turizm sezonunda pandemi tedbirleri kapsamında aktif turizm sezonun 3 ay sürdüğü için sezon bitiminde 120 gün çalışmadığı için  SGK'nın  sağlık hizmetlerinde 'paralı'' yararlanmak zorunda kaldığını söyledi. Turizm çalışanlarının hepsinin ülkede asgari ücretle çalıştığına dikkat çeken avukat Kerim Duman ,' Almanya'da, İspanya, Fransa, Danimarka'da turizm çalışanının saat başı ücreti 13 Euro, bunu günlük Türkiye şartlarına uyarlarsak GÜNLÜK 104 Euro, aylık  3 bin 120 Euro. Bu rakam değişik promosyon ve yardımlarla 5 bin Euro'yu geçiyor.  2021 yılı sezonu bitmek üzere otellerin yüzde 90'nı  çalışanları , askıya alarak 'kendi isteğiyle çıkıyor'' diyerek .işten çıkarıyor. Aslında işten çıkarmayı otel kendisi yapıyor. Turizm çalışanına tazminat vermemek için böyle bir yola başvuruyorlar. Turizm çalışanına da önümüzdeki sezon seni çalıştıracağız.  diyerek kendi isteğimle çıktım yazısını yazdırarak imzalatıyorlar. 10, 15, 18 yıl aynı otelde çalışmış insanlar otelden sezon sonunda maddi sıkıntısını gidermek için tazminatını isteyince sen kendin çıktın denilenerek çaresiz bırakıyorlar. Otelcilerin bu tavrıda turizm çalışanını sektörden uzaklaşmasına neden oluyor. Turizm sektöründe otel işletmeleri yatırımlarını yeni bir otel açma yerine kalifiye elemanını  elinden çıkarmamak için turizm çalışanının şartlarını düzeltmeye yönelik olmalı.' ifadesinde bulundu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA