20 Eylül 2024
  • İstanbul25°C
  • Ankara23°C
  • Antalya29°C

ANTALYA'DA TURİZM SEZONU BİTTİ: 320 BİN ÇALIŞAN İŞSİZ

Antalya turizm gelirlerinin yüzde 70'ni kaybetti, 320 bin turizm çalışanı 15 Nisan 2021 tarihine kadar işsiz kaldı.

Antalya'da turizm sezonu bitti: 320 bin çalışan işsiz

25 Ekim 2020 Pazar 10:00

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
SIDE-MANAVGAT/ANTALYA - 720 bin yatak kapasiteli Türk turizminin kalbi Antalya'da açık olan otellerde ''aktif turizm sezonu '' sona erdi. Pandemi nedeniyle Antalya turizm gelirlerinin yüzde 70'ni kaybetti, 320 bin turizm çalışanı 15 Nisan 2021 tarihine kadar işsiz kaldı.

Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ)'nün pandemi ilan etmesi sonrası korunma tedbirleri sonucu Avrupalı turistlerin Antalya’dan ayrılmasıyla 11 Hazirana kadar oteller kapalı kalmıştı. Covid 19 korunma tedbirlerinin biraz gevşetilmesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ''güvenli tatil sertifikası'' programı sonrası Antalya'da 11 Hazirandan itibaren otellerin açıldı. Otellerin Rus, Polonyalı, Ukraynalı, Belarus (Beyaz Rusya) ve az sayıda Alman turistlerin gelmesiyle yüzde 60 seviyesinde doldu.

antalyada-turizm-sezonu-bitti.jpg

ANTALYA TURIZM GELIRLERININ YÜZDE 70'NI KAYBETTI
Turizmci Hasan Duman şunları anlattı: ''Türk turizminin kalbi Antalya son 40 yılın en kötü turizm sezonunu yaşadı. Rusya ile uçak krizinde pandemi döneminin yüzde 10'nu ancak yaşadık. Pandemi turizmin çarklarını durdurunca Antalya ekonomisinin can damarı kesildi. Antalya ülke ekonomisine turizmden yıllık 12 milyar Avro Döviz girdisi sağlıyor. 320 bin kişiye iş istihdamı sağlıyor.
Bu sene pandemi nedeniyle Antalya turizm gelirlerinin yüzde 70'ni kaybetti. 320 bin turizm çalışanı 15 Nisan 2021 tarihine kadar işsiz. Antalya turizminin şah damarını Almanlar oluşturuyor. Pandemide Antalya turizmi 2019 yılına göre Alman ve Avrupalı turisti yüzde 88 oranında kaybettik. 2020 yılı Türk ve Antalya turizmi için kayıp yıl. Umutlarımızı 2021'e sakladık. Turizm Lerimizin demoralize olan morallerinin düzelmesi için devlet desteğine ihtiyacı var. Sadece Side-Manavgat destinasyonunun turizmden ülke ekonomisine döviz girdisi 5,5 milyar ABD Doları.''

antalyada-turizm-sezonu-bitti.jpg

SIDE VE İSKANDINAVLARıN YÜZDE 70'NI KAYBETTI
Side Apart Otelcileri Derneği Başkanı Mehmet Çelikten, pandeminin Antalya bölgesinde apart otel turizmini bitirdiğini belirterek Antalya bölgesinde apart otel turizminde başı çeken İskandinav ülkeleri olan Norveç, İsveç, Danimarka ve Finlandiya olduğunu söyledi.

antalyada-turizm-sezonu-bitti-001.jpgİskandinav turistlerin yüzde 70'nin kaybedildiğini belirten Çelikten şunları anlattı: ''Norveçlilerin ortalama tatil süreleri 11 gündür. Ailecek tatil yaparlar. Yüzde 60'ı başta Alanya ve Side olmak üzere apart otelleri seçerler. Kişi başı tatil harcamaları 825 Avrodur. Bölgemizde Almanlardan sonra kişi başı tatil harcaması en yüksek ülke Norveç ve İsveç’tir. Side İskandinav ve Alman turist gelmediği için turizmde 4 milyar Avro kaybetti. Önümüz kış ve işsiz kalan turizm çalışanlarının durumu çok vahim. Geçtiğimiz yıllarda yaşlı Almanların bu dönemde kalmasına bağlı otellerin doluluk oranı yüzde 50-60 oranında olurdu. Şimdi ise yüzde 3-5 oranında kaldı.”

antalyada-turizm-sezonu-bitti-002.jpg

antalyada-turizm-sezonu-bitti-003.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA