25 Ekim 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara9°C
  • Antalya21°C

ANKARA'NIN SAĞLIK TURİZMİ ZİRVEDE

The Green Park Hotel Ankara’da düzenlenen “Dünya Sağlık Turizmi Zirvesi”ne 20 ülkeden 154 alım heyeti katıldı.

Ankara'nın sağlık turizmi zirvede

05 Haziran 2015 Cuma 14:00

ÖZKAN ALTINTAŞ-TÜRKİYE TURİZM
ANKARA-
Ankara’nın dünyaya açılarak ”yabancı hasta” alabilmesi için The Green Park Hotel Ankara’da düzenlenen “Dünya Sağlık Turizmi Zirvesi”ne 20 ülkeden 154 alım heyeti katıldı. Toplantıda konuşan Türkiye Sağlık turizmi Konseyi-THTDC Kurucu Başkanı ve Dünya Sağlık Turizmi-GHTC Başkanı Emin Çakmak “Türkiye’nin başkenti Ankara’yı sağlık turizminde bölgenin merkezi yapmayı hedefliyoruz” dedi. THTDC İcra Kurulu Başkanı Meri İstroti “Türkiye 650 milyon insane sağlık hizmeti veriyor” şeklinde konuştu. Ankara Vali Yardımcısı Ayhan Çiftarslan “Kendinizi Türk hekimlerine rahatlıkla güvenle emanet edebilirsiniz”dedi. Başbakanlık Müşaviri Hamdi Şengel “Anakara’nın sağlık turizmine büyük katkısı olan bir toplantı yaşıyoruz” dedi.

emin-cakmak.20150605172031.jpg

EMİN ÇAKMAK THY VE BAKANLIKLAR DESTEK VERİYOR

Ankara kurulan önemli sağlık kuruluşları kalitesi ile dünyanın sağlık turizminde kalitelerini ispat etti”dedi. Ankara’nın Türk Hava Yolları seferleriyle ulaşım sorununu aştığını belirten Emin Çakmak, Türkiye’ye yabancı hasta getirmek için yaptıkları çalışmalarda Türk Hava Yolları başta olmak üzere Sağlık Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ından büyük destek gördüklerini söyledi.

thank2.jpg

thank1.jpg

thank3.jpg

ÖNEMLI KATILIMLAR OLDU

Ankara Dünya Sağlık Turizmi Zirvesi’ne Tataristan Sağlık Bakanı Adel Vafin, Ankara Vali Yardımcısı Ayhan Çiftarslan, Ekonomi Bakanlığı Temsilcisi Berrak Bilgen Beşergen, Ankara Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Koray Güngör Şenelve Türkiye Sağlık Turizmi Konseyi-THTDC İcra Kurulu Başkanı Meri İstroti katıldı.
Ayrıca 2’si Balkanlardan olmak üzere 10’u Rusça konuşulan 12 ülke ve 20 şehirden olmak üzere 154 alım heyeti toplantıda yer aldı. Türkiye’nin güzide sağlık kuruluşları Medicana Sağlık Grubu, Medicalpark Grubu, Emsey Hospital, Gülhane Askeri Tıp Akademisi, Liv Hospital, Lokman Hekim, Başkent Hastaneleri, Koru Hastanesi, Anatomica, Medline Hastanesi, Güven Hastanesi, Unique, Remed yer alıyor.

meri.jpg

MERİ İSTROTİ: ANKARA SAĞLIK YATIRIMLARI YAPIYOR

Toplantının açış konuşmasını yapan Türkiye Sağlık Turizmi Konseyi-THTDC İcra Kurulu Başkanı Meri İstroti, Ankara’nın son 10 yılda sağlık tesisleri yatırımında büyük gelişme gösterdiğini ve THY’nin uçuşları ile sağlık turizmi için önemli bir destinasyon haline geldiğini belirterek “Dünyada meydana gelen ekonomik gelişmeler batıdan çok doğuya kaydı. Türkiye’de sağlık turizminde bundan nasibini aldı” dedi.

TÜRKİYE 650 MİLYON NÜFUSA SAĞLIK HİZMETİ VERİYOR
Meri Istroti konuşmasında Türkiye’de 56 JCİ ve 5 TÜV belgeli sağlık kuruluşu, 1500 genel, 600 özel hastanesi ile yalnız 80 milyonluk nüfusa değil cevre ülkelerle 650 milyonluk nüfusa hizmet ettiğini belirtti.
Sağlık hizmetleri sunumunda artık sermayenin ilgili ülkeye ilgi duyarsa en iyi teknolojilere yatırım yaptığını ve modern mimari ile altyapıyı kurduğunu belirten Meri İstroti şöyle devam etti:
“Ancak verimli hastane işletmesi konusunda iki önemli faktor bulunuyor. Know how ve maliyeti yüksek kaynakları kısıtlı olan sektörde verimli bir işletme yönetmek her yıl daha fazla önem kazanıyor.
Uzman hekim bulmak. Çok iyi bir hekimin yetişmesi çok uzun zaman alıyor. Hekimlikte en önemli unsur komplikasyonsuz tedavi edebilme becerisidir. Farklı branşlarda yapılan araştırmalar tedavi maliyetlerinin hekim deneyimi ile nasıl parallel olduğunu ortaya koyuyor. Örneğin batın içi major bir kanser ameliyatında komplikasyonsuz bir vaka 8500 euroya, minor komplikasyon 14.000 euroya, major komplikasyon 29 bin euroya yapılıyor. Bu durumda koplikasyonsuz bir vakadaki maliyetin düşük olduğu ortadadır.

meri-istroti4.jpg

TÜRK HEKİMLERİ BAŞARILARIYLA DÜNYAYI TOPLADILAR

Yani hem yetkin, güncel hekimler gerekiyor. Hem de sağlık hizmeti üretiminde komplikasyon oranını minimize edecek hekimlere ihtiyaç vardır. Türk hekimleri yıllardır yaptıkları yayınların sonuçlarını ortaya koyarak başarılarını paylaştıkça kapımızı yabancı hastalara daha çok açtık.Ankara sahip olduğu yapılar ve tıbbi uygulamada marka olmuyş tıp falültemeri ve hastaneliri ile bu arenada yerini aldı.
Türkiye’de 10 yıldır medical turizmin cazibesi artarken İstanbul uçuş frekansı ve lojistik nedenlerden dolayı sağlık tirizmine daha hızlı başladı. Ankara’da yapılan benzer düzenlemelerle başarılı hastaneleri ve hekimleriyle her gün artan sayıda yabancı hastayı kabul ediyor. Başarılı sonuçlarla yola devam ediliyor. Çevre ülkelerle ortak eğitim programları destek sağlık personelenin eğitim ee gelişim alanında yaptığımz çalışamalar yürütüyoruz.

hamdi-sengel.20150605172113.jpg

HAMDİ ŞENGEL: ANKARA TURİZMİNE KATKI SAĞLIYOR

Sağlık Turizmi Danışma Konseyi Başkanı ve Başbakanlık Müşaviri Hamdi Şengel
Toplantı Ankara’nın sağlık turizmine katkıda bulunduğunu belirterek “Böyle bir toplantının Ankara’da olması yeni kurulan sağlık tesislerine önemli bir potansiyel yaratıyor. Ankara’da sağlık turizminin geleceğinin konuşulduğu bu toplantı önemlidir” dedi.

ato.20150605231205.jpg

KORAY GÜNGÖR ŞENEL: ATO OLARAK ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYUYORUZ
Ankara Ticaret Odası-ATO Başkan Yardımcısı Koray Güngör Şenel, Türkiye’nin sağlık turizminde lider ülke olmayı hedeflediğini belirterek “Ankara yurtiçinde sağlık turizmi başkenti olabilecek konumdadır. .  Ankara’nın marka olması için ATO olarak elimizi taşın altına koyuyoruz. Markalayma en sürekli yatırımdır” dedi.
Koray Güngör Şenel, Ankara’nın 4 mevsim turist çeken marka şehir olması gerektiğini belirterek şunları anlattı: “  Ankara 56 termal oteli ve 3600 yatak kapasitesiyle değerlendirilmeyi bekliyor. Türkiye’nin 2023 hedefi içinde 2 milyon turist ve 20 milyon dolar gelir beklentisi olan sağlık turizmi önemli bir yer tutuyor. Ancak ulaşımın İstanbul üzerinden olması sıkıntı yaratıyordu. Bu konuda THY yetkilileri ile görüşmeler yaptık. 1 Ekim’den itibaren THY 7 noktaya  doğrudan 27 uçuş başlatıyor. 2016 ve 2017’de ise yeni seferler ekleniyor.”emin-ank1.jpg



SAĞLIK TURİZMİ TÜRKİYE’DE BAŞLADI
Türkiye Sağlık turizmini Geliştirme Konseyi-THDC ve Dünya Sağlık turizmi Konseyi-GHTC Başkanı Emin Çakmak Türkiye’de sağlık turizminin geçmişi hakkında bilgiler verdi.
Sağlık turizminin 2 bin yıl önce Türkiye’de Bergama’da başladığını ve çevre ülkelerden hastaların Anadolu’ya tedavi olmak için geldiklerini belirten Emin Çakmak, 13 yy’da Nesibe Cevher tarafından Kayseri’de ilk ruh sağlığı hastanesinin kurulduğunu söyledi. 1956 yılında denizaşırı uçuşlar başlayınca Avrupa’dan insanların sağlık için Amerika’ya taşındıklarını anlatan Emin Çakmak konuşmasına “ 2.Dünya Savaşı sonrası Avrupa toparlanınca 1960-65 te Avrupa’da sağlık turizmi başladı. 30-35 yılda Ortadoğu Uzakdoğu gibi değişik bölgelerde sağlık teknolojise gelişti ve bugün 54 ülke sağlık turizmi yapar hale geldi. Türkiye’de sağlık turizminin THTDC’nin gayretleriyle hayatımızda önemli bir kavram haline geldi. Türkiye binlerce yıldır sağlık turizminin önemli birdestinasyonudur” dedi.

EKİBİMİZLE YOL ALDIK
Türkiye’de sağlık turizminin gelişmesi için büyük gayretler gösterdiklerini belirten Emin Çakmak, Ankara Sağlık Turizmi Zirvesi’ne 157 yabancı misafirin katıldığını belirterek şöyle devam etti:
2005 yılında yola çıktığımızda bütün zincir halkalarının bir araya getirerek bugün 341 kurumsal üyeye ulaştık. Üyelerimiz arasında üniversite, genel ve kamu hastaneleri, oteller resortlar klinik poliklinik seyahat acenteleri termal spa merkezleri aracı kurumlar bulunuyor. Sağlık turizminde bütün paydaşları tek çatı altında toplandı ve yurtdışında 94 ülkede temsil kabiliyetine ulaştı. Halen Türkiye’nin sağlık turizmi 85 ülke 145 ofisle dünyada temsil ediliyor.
Bunu bir ekiple yaptık. Ekibimiz olmadan yol alamazdık.”
Dünyada sağlık turizminin 8 segmenti bulunuyor. Sağlık turizminde Türkiye’nin günlü olduğu alanlar ise şöyledir. Medikal, spa wellness, termal ve spa ve sağlıklı yaşam turizminde Türkiye güçlüdür. Halen 18 şehrimizde 144 ülkeden sağlık turistini ağırlıyoruz. Sınır bölgelerindeki yakın illerde komşu ülkelerden sağlık turisti alıyoruz. Toplam 2 binin üzerinde 100 bin yatağa sahibiz. Türkiye’nin 56 JCI belgeli uluslararası hastane 700’e yakın termal 296 adet 5 yıldızlı resortlar 500 bin ileri aktif yaşam için ege ve akdeniz çanağında 7-8 aylık emekli turizmi 4-5 yıldızlı muhteşem tesisleri var.”

emin-ankara.jpg

DÜNYADA İLERİ YAŞ TURİZMİ GELİŞİYOR

Dünyada 3. Yaş turizmi dediğimiz ileri aktif turizm gelişiyor 20 yıl sonra ileri aktif turizmi medikal turizmin yerini alacak. Avrupa ve dünya yaşlanıyor. Ekonomik özgürlüklerini kazanan ‘ben yaşlıyım ama para bende’ diyenlerin oluşturduğu büyük bir potansiyel var. Yaşlanan Avrupalılar uzun süreli konaklama için İspanya, Fransa, İtalya , Yunanistan ve Türkiye’yi tercih ediyorlar.
Yılın 300 günü güneşli 15-17 derece sıcaklığı olan Antalya, Alanya, Fethiye, Bodrum, Kaş var. Buralar 500 bin yatak kapasitesi ile ileri aktif yaşama hizmet veriyor. Almanya, Hollanda, Norveç, İngiltere, İsveç, Norveç, Rusya, Ukrayna, Almanya Türkiye’yi tercih ediyor.

TÜRKİYE ÖNCÜ ÜLKEDİR
Dünyada sağlık turizminde öncü 20 ülkelerden biri Türkiye’dir. 2005 yılında Türkiye 26’cı sırada idi. ABD’de kalp ameliyatı 150 bin dolardı. Türkiye’ye gelip 15 bin dolara en yüksek teknoloji ile tedavi olup gidiyorlar. Türkiye dünyada önemli konuma geldi. Dünyada sağlık turizmi pazarı 2005’te 96 milyar dolardan 2014’te 467 milyar dolara ulaştı. 2015’te 500 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Türkiye’nin sağlık turizmi 2014’te 727 bin kişiye ulaşarak 5.5 milyar dolar oldu. Hedefimiz 2013’te 1 milyon turist ve10 milyar dolar olmasını hedefliyoruz. 2025’te ise 20 milyon turist 20 milyar dolar gelir bekliyoruz. Türkiye 21’den 3’cü sıraya oturdu. Amerika, Almanya Tayland, Hindistan, Türkiye sayısal’da 5’inci sırada.
Türkiye ucuz ülke değiliz kalitemizle yarışıyoruz. Ancak dünyaya göre çok uygun fiyatlarımız bulunuyor. Her bölgeye yakınız. Müslüman ülke olmamıza rağmen batılı ülke gibi modern yaşıyoruz. Türkiye 90 yılından bu yana insan kaynağına yatırım yaptı. Yeni mezun doktorları Avrupa ve ABD’ye gönderdi. 30 milyar dolarlık yatırımlarla dünyanın 3’cü sağlık tirizmi destinasyonu olduk. Her sağlık turizmi yapan kurum sağlık bakanlığı tarafından akredite ediliyor ve denetleniyor. Sağlık Bakanlığı her sağlık turisti Türkiye’ye gelip giderken kendini sorumlu tutuyor. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı himayesindesiniz, yetmedi bizim himayemizdesiniz.

THY VE BAKANLIKLARIN DESTEĞİ VAR
Turizm Bakanlığı ile fuarlara katıldık. 2011-12 de Ekonomi Bakanlığı devreye girdi. Yerinde ihracat yapan sektor olarak görüldük ve desteklendik. Yurt dışından gelen hastalara yol yardımı desteğimiz var 1000 dolara kadar belli rakam harcamak üzere geri ödeme var. Ekonomi Bakanlığı’nın desteğini tedavi olduğunuz kurumlar aracılığıyla alıyorsunuz. Pazar geliştirme reklamlarında da desteklerine devam ediyorlar.THY bize sahip çıktı. Sağlık turizmi için yüzte 15- 25 indirimler ilave bagaj hakkı refakatçiye özel indirimler tanıdı. Tedavi uzadı bilet değiştirme kolaylıkları getirdi. 290 uçağı ile ortalama 5.5 yaşında uçaklarla 190 destinasyona seyahat ediliyor. 3 saatte 1 milyar nüfusa, Afrikada 36 noktaya uçuyor. Dünyada dünya vatandaşı neredeolursa olsun en iyi sağlık hizmetini almadırı diyerek yol çıktık. Uluslararası hasta kurallarını belirledik. Sağlık turizmi yapmak için: Ulaşılabirlik, etik olmalıyız, devamlılık, uygun fiyatlı, satın alınabilir.”

vali-yrd2.jpg

VALI YARDIMCISI AYHAN ÇIFTARSLAN: TÜRK DOKTORLARA EMANETSİNİZ

Atatürk “Bizi Türk doktorları emanet edin” dediğini hatırlatan Ankara Vali Yardımcısı Ayhan Çiftarslan “Yabancı misafirlerimize ülkemize ve başkentimize hoşgeldiniz diyorum hepinize selam ve saygılar sunuyorum. Tüm dünyayı Türk hekimlerine rahatlıkla güvenle emanet edebilirsiniz” şeklinde konuştu.
Ankara Vali Yardımcısı Ayhan Çiftarslan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi tarafından başkent Ankara’da organize edilen böyle bir toplantıda birlikte olmaktan son derece memnun olduğumu ifade ederek sözlerime başlamak istiyorum.
Öncelikle yabancı dostlarımıza ülkemize, başkente Ankara’ya teşriflerinden dolayı teşekkür ederim.
Değerli konuklar, bugün Ankara dünya başkentleri arasında huzur ve güvenin tam olduğu, her türlü sağlık ve turizm konusunda bütün ihtiyaclara cevap verebilecek bir şehirdir. Ankara’da şu anda Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli 159 konaklama tesisi bulunmaktadır.
Bu tesislerde 22.177 yatak mevcuttur. Ayrıca 169 belediye belgeli tesiste 9.508 yatak vardır. İnşaatı devam eden tesislerle birlikte 3 yıl içersinde turizme hizmet verebilecek yatak kapasitesi yaklaşık 40 bine ulaşacaktır.

YAKLAŞıK 25 BIN HASTA YATAĞıMıZ BULUNUYOR
Ankara Valiliği olarak sağlık turizmini 3 başlık altında değerlendiriyoruz.
1- Medikal turizm
2- Termal turizmi
3- Yaşlı ve engelli turizmi
Bu başlıkları da dünyada sağlık turizmi,
Türkiye’de sağlık turizmi ve
Ankara’da sağlık turizmi olarak inceledik. Bununla ilgili bir takım çalışmalar yaptık. Medikal turizmde hızla ilerleme kaydedilmektedir.
Çok kaliteli hastanelerimiz çok değerli doktorlarımız başta olmak üzere teknik ekip ve ekipman açısından yeterli düzeydeyiz. Yaklaşık 25 bin hasta yatağımız bulunuyor. Son 10 yılda Ankara’da açılan 10’dan fazla özel hastane zincirlerinin devreye girmesiyle Ankara sağlık turizminde önemli bir destinasyon haline geldi. Ankara her türlü hastalığı tedavi edecek, bilgi, birikim, doktor ve ekipmana sahiptir.Termal turizme bakarsak Ankara’nın 14 ilçesinde çok önemli termal kaynakları bulunuyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından termal turizm merkezi ilan edilen ve özel teşvik verilen bölgelerimiz vardır.Kızılcahamam ve Haymana ilçeleri bölgenin en önemli termal merkezleridir.Yaşlı ve engelli turizminde söz sahibi olabilecek her türlü hazırlığımız mevcuttur. Kaliteli tesislerimiz çok değerli hizmetler vermektedir.Ayrıca ulaşımdan da bahsetmekte yarar görüyorum.
Ortadoğu ve Balkanlarını en büyük havalimanı Ankara Esenboğa havalimanıdır. Yıllık 10 milyon yolcu kapasitesi bulunuyor ve 30-40 milyona çıkarılabilecek özelliklere sahiptir.
Ankara demiryolu ağının tam ortasındadır. Hızlı tren bağlantısı ile yurtiçi ulaşımı süratle yapılmaktadır. Ankara karayolları ağının da ortasındadır.
Bu üç ulaşım yolu yıllık 40 milyon yolcuya hizmet verebilmektedir.
Bu da şunu gösterir. Ankara’nın nüfusunu 5 milyon 8 katı olmak üzere 40 milyon ziyaretçi ağırlamaktadır. Bizde bu hareketi turizmde kullanmak istiyoruz
Başkent Ankara’ya gelişi ne sebeple olursa olsun gelen her türlü misafirimizi rahatlıkta konaklatabilecek eğlendirecek ve tedavi ettirebilecek özelliklere sahip olduğumuzu bir kere daha vurgulayarak sözlerime son veriyorum.
Ülkemizde ilk kez böylesine geniş katılımlı toplantının organize edilmesinde başta Dünya Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı Emin Çakmak olmak üzere tüm emeği geçenlere ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

ekon.jpg

BERRAK BİLGE BEŞERGEN: TÜRKİYE BÖLGENİN SAĞLIK MERKEZİ OLUYOR
Ekonomi Bakanlığı’ndan Berrak Bilgen Beşergen, Türkiye’nin gelişyen sağlık sektöründen payını aldığını belirterek “Türkiye giderek bölgenin sağlık merkezi olacaktır.  1500 termal tesisi ile Türkiye dünyada 7’inci Avrupa’da birinci sıradadır.  Yaklaşık 4 yılda 100 bin kişi yurtiçindeki termal sağlık turizminden faydalandı. Hedefimiz 1.5 milyondur. Ankara’da termal bölgeleri ve tesisleri ile sağlık turizminde önemli bir yerdedir” dedi. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA