20 Eylül 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara15°C
  • Antalya23°C

ANDREAS KLUTH: PANDEMİ SOSYAL DEVRİMLERE YOL AÇACAK

Andreas Kluth: Bu salgın sadece koronavirüsten hayatta kalmayı değil, yaşamaya değer bir dünyada hayatta kalmayı umut eden herkese bir uyandırma çağrısıdır.

Andreas Kluth: Pandemi sosyal devrimlere yol açacak

12 Nisan 2020 Pazar 09:00

NEW YORK - Bloomberg Danışmanı ve Handelsblatt Global şefi iktisatçı yazar Andreas Kluth söylüyor ”Bu salgın sadece koronavirüsten hayatta kalmayı değil, yaşamaya değer bir dünyada hayatta kalmayı umut eden herkese bir uyandırma çağrısıdır” diyor.
Andreas Kluth yazısında salgır sonrası için şunları söylüyor:“Koronavirüsün herkese aynı şekilde davranması yanıltıcı klişedir. Tıbbi, ekonomik, sosyal veya psikolojik olarak değil. Özellikle, Covid-19 her yerde var olan eşitsizlik koşullarını daha da şiddetlendiriyor. Çok geçmeden, bu isyanlar ve devrimler dahil olmak üzere sosyal kargaşaya neden olacaktır”

andreas-kluth.jpg

100 BÜYÜK HÜKÜMET KARŞıTı PROTESTO YAPıLDı
Andreas Kluth’un yazısı şöyle:

SARS-CoV-2 yolculuğuna başlamadan önce tüm dünyada toplumsal huzursuzluk artmaya başlamıştı. Bir sayıya göre, 2017'den bu yana, Fransa gibi zengin bir ülkedeki isyanlardan Sudan ve Bolivya gibi fakir ülkelerdeki güçlü adamlara karşı gösterilere kadar yaklaşık 100 büyük hükümet karşıtı protesto yapıldı. Bu ayaklanmaların yaklaşık 20'si liderleri devirirken, birçoğu acımasız baskılar tarafından bastırıldı ve diğerleri bir sonraki salgına kadar kaynamaya döndü.

EVE KAPANAN INSANLAR PATLAYACAK
Covid-19'un acil etkisi olarak, hem demokratik hem de otoriter hükümetler halkını kapanmaya zorlarken, insanların sokaklara çıkmasını veya gruplar halinde toplanmasını engellediğinden, huzursuzlukların çoğu hafifledi. Ancak karantinaya alınan evlerin kapılarının arkasında trajedi ve travma oluşuyor.
Hapishanelerde, gecekondu mahallelerinde ve mülteci kamplarında ve mutfaklarında çorba kaynamayah insanların salgından önce bile aç, hasta ve endişeli olduğu her yerde travma oluşuyor. Öyle ya da böyle, bu baskılar patlayacaktır.

ZENGINLER LÜKS YATLARıNDA KENDI KENDINI TECRIT” ETTILER
Koronavirüs, ülkeler arasında eşitsizliğe bir büyüteç koymuştur. ABD'de, çok zenginlerden bazıları Hamptons sitelerinde veya gösterişli yatlarında “kendi kendini tecrit” ettiler. Bir Hollywood yıldızı, kamu saldırısından sonra 590 milyon dolarlık teknesinin Instagram fotoğrafını hızla sildi. Sadece iyi durumda olanlar bile konferans proramları Zoom ve Slack ile evden çalışırken kendilerini oldukça güvenli hissedebilirler.

andreas-kluth-002.jpg

KORONAVIRÜS ÇALIŞMAK ZORUNDA OLAN FAKİR INSANLARDA ILERLIYOR
Fakat çok sayıda Amerikalı'nın böyle seçeneği yok. Gerçekten, ne kadar az para kazanırsanız, uzaktan çalışabilme olasılığınız o kadar az olur. Tasarruf ve sağlık sigortasından yoksun olan güvencesiz istihdamı oluşturan bu işçiler, işlerini yapmak için yeterince şanslılar. Ancak sadece amaçlarını karşılamak için yerlerini veya mavi yakalı işlerini tutmak zorundadırlar. Yaptıkları işte, enfekte olma ve virüsü ailelerine eve götürme riski taşırlar, Böylece her yerde olduğu gibi fakir insanların hasta olma olasılıkları daha yüksektir. Bunların karmaşık sağlık imkanlarından faydalanma olasılığı daha düşüktür. Bu nedenle koronavirüs sıkışık, stresli ve kasvetli mahallelerde daha hızlı ilerliyor. Her şeyden önce, orantısız olarak siyah insanları öldürüyor.

VİRÜS GELİRİ DÜŞÜK OLANLAR İLE YAYILIYOR
Uzun bir ırk ayrımcılığı geçmişi olmayan ülkelerde bile, virüs bazı posta kodlarını diğerlerine göre tercih eder. Çünkü şartlar her mahalleyi kendi sosyolojik ve epidemiyolojik halinegetirmek için komplo kuruyor. Ortalama gelir ve eğitimden daire büyüklüğüne ve nüfus yoğunluğuna, beslenme alışkanlıklarından aile içi istismar kalıplarına kadar etkiliyor. Örneğin, Euro bölgesinde, yüksek gelirli hane halkları, tabanda 72 metrekarede yaşayan yüzde 38'lik nüfusa karşı karşı yaşam alanını 775 metrekareye çıkarmıştır.

HINDISTAN VEYA GÜNEY AFRIKA'DA SOSYAL MESAFE YOKTUR
Uluslar arasındaki farklar daha da büyük. Hindistan veya Güney Afrika'da gecekondu mahallesinde yaşayanlar için “sosyal mesafe” diye bir şey yoktur, Çünkü bütün aile bir odada uyur. Maske takılıp takılmayacağı hakkında bir tartışma yoktur. Çünkü maske yoktur. Akan su bile yoksa onlar için daha fazla el yıkama iyi bir tavsiye değildir.

1,25 MILYAR INSANıN GELIRINI AZALTACAK
Böylece, SARS-CoV-2'nin ortaya çıktığı her yere koronavirüsü gider. Uluslararası Çalışma Örgütü, koronavirüsünün dünya çapında 195 milyon işi yok edeceği ve 1,25 milyar insanın gelirini önemli ölçüde azaltacağı konusunda uyardı. Çoğu zaten fakirdi. Acıları kötüleştikçe, alkolizm ve uyuşturucu bağımlılığından aile içi şiddete ve çocuk istismarına kadar herşey bulunuyor. Tüm nüfuslu travmaya sokan, belki de kalıcı olarak bırakan diğer belalar da bulunuyor.

SALGIN SONRASI ÖFKE VE ACı YENI YERLER BULACAK.
Bu bağlamda, koronavirüsün yarattığı acil durum sona erdiğinde, tek tek ülkelerin veya dünyanın daha önce olduğu gibi devam edebileceğini düşünmek iyimserlik olacaktır. Öfke ve acı yeni yerler bulacak. İlk haberciler arasında milyonlarca Brezilyalı hükümete karşı protesto etmek için pencerelerinden saksı ve tava vurarak ya da aşırı kalabalık hapishanelerinde ayaklanan Lübnanlı mahkumlar var.

POPÜLIZMI REDDEDENLER IÇIN KORONAVİRÜS BIR ÜLTIMATOM
Zamanla, bu tutkular düşman olarak tanımladıkları eski rejimleri bir kenara atmak niyetiyle yeni popülist veya radikal hareketler haline gelebilir. 2020'nin büyük salgını bu nedenle popülizmi reddedenler için bir ültimatom. Eşitsizlik de dahil olmak üzere karşılaştığımız altta yatan sorunlar hakkında daha sert ve daha cesur ama yine de pragmatik olarak düşünmemizi talep ediyor. Bu salgın sadece koronavirüsten hayatta kalmayı değil, yaşamaya değer bir dünyada hayatta kalmayı umut eden herkese bir uyandırma çağrısıdır.

Kaynak: Bloomberg Opinion
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA