20 Eylül 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara13°C
  • Antalya21°C

ANADOLU KADINLARI ÇARIKLARA HAYAT VERDİ

El sanatları kursuna katılan yaklaşık 30 kadın, patik ve çarıkları, günümüze uyarlayıp ‘kelik' adı verdikleri ev ayakkabısına dönüştürdü.

Anadolu kadınları çarıklara hayat verdi

24 Ağustos 2020 Pazartesi 10:00

SARIKAYA / YOZGAT - Anadolu’nun unutulmaya yüz tutmuş ürünlerinden patik ve çarıklar, modernize edilip günümüze uyarlanarak Yozgatlı kadınların ellerinde yeniden hayat buluyor. El emeği göz nuru ürünler Avrupa ülkelerine dgönderiliyor. Yozgat'ın Sarıkaya ilçesinde belediye tarafından açılan el sanatları kursuna katılan yaklaşık 30 kadın, Anadolu'nun patik ve çarıkları, günümüze uyarlayıp ‘kelik' adı verdikleri ev ayakkabısına dönüştürdü.

patik-ve-cariklar,-.jpgKENDIR, YÜN IPIN, KEÇI DERISI
Kendir ve yün ipinin yanı sıra keçi derisi kullanılarak tamamen elde yapılan ev ayakkabıları, kişinin ayak numarasına göre özel üretiliyor.

Pandemi nedeniyle gerek evde gerek atölyede üretimlerini gerçekleştiren Sarıkayalı kadınlar, ürettikleri ürünleri satarak hem ev ekonomilerine hem de unutulan bu kültürün yeniden canlanmasına katkı sağlıyorlar. Sarıkayalı kadınlar ev ayakkabısından artan yün ipleri de battaniye yaparak değerlendiriyor.

sarikaya-001.jpg

sarikaya-002.jpgTORBALARLA BASILICA THERMA ROMA HAMAMı TANıTıLıYOR
Üretilen ürünler, Sarıkaya ilçesinde bulunan Basilica Therma Roma Hamamı figürlü keten torbalarla PTT Kargo yoluyla, yurt içinde ve yurt dışında birçok yere gönderiliyor. Kadınların bin bir emek ve gayretle ürettikleri ev ayakkabıları, 150 ila 200 lira arasında satışa sunuluyor.

sarikaya-004.jpgROMA HAMAMI’NIN 2 BİN YILDIR AKAN ŞİFALI SUYU
Sarıkaya Belediye Başkanı Ömer Açıkel, üzerindeki otel yıkıldıktan sonra 2014 yılında yapılan kazılarda ortaya çıkarılan hamamın kalıntıları UNESCO tarafından “Dünya Mirası Listesi’ne alındığını belirterek şunları anlattı:
“Birisi İngiltere'de, birisi Sarıkaya'da. Orası yılda 1,5 milyon turist çeken bir müze haline dönüştürülmüş, buradaki hamamın dörtte biri kadar değil. Bizim suyumuz daha şifalı. Buradaki hamamın sütunlarında Roma'nın gücünü simgeleyen boğa başı figürü var. Yanında da dili dışına çıkmış yılan figürü bulunuyor. O da sağlığı simgeliyor. Bu yerin aynı zamanda bir sağlık merkezi olduğunu düşünüyoruz. Hem sağlık hem kültür turizminin yanında inanç turizmi açısından da önemli olduğunu düşünüyoruz. Buranın tanıtımı için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.
Sadece birkaç sütunu görülen ve kazı sonrası havuzu 2 bin yıldır akan şifalı suyla dolan havuzu ile muhteşem bir görüntüye sahip olan Roma Hamamı’nın dünyada bir üçüncü eşi bulunmuyor. Sarıkaya Belediyesi ve İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından tarafından yapılan kazılarla ortaya çıkarılan hamamın çevresinde bulunan binalar kamulaştırma ile yıkılarak açıldı. Havuzun bulunduğu bölüm 1. derecede SİT alanı olarak tanımlanırken, çevresinde bulunan alanda altında yer aldığı ileri sürülen antik tiyatro bölgesinin 3.derece Sİt alanı olarak tanımlandı.

İLGİLİ HABER LİNKİ

https://www.turkiyeturizm.com/sarikaya-roma-hamami-yozgati-dunyaya-tanitacak-57111h.htm

patik-ve-cariklar,--001.jpgsarikaya-003.jpgPANDEMI NEDENIYLE EVLERINDE ÜRETIM YAPıYORLAR
Sarıkaya Belediye Başkanı Ömer Açıkel şunları anlattı: “Anadolu'da zaten yerleşmiş bir patik ve çarık kültürü vardı. Biz de kelik markasıyla bu patik ve çarık karışımı ürünün modernize edilmiş halini tasarlattık. Belediyemiz bünyesinde açılan kurslarla kelik üretiminin nasıl yapılacağına dair bayanlara kurs verdik. Bunu öğrendiler ciddi manada seri üretime başladık. Bayanlar hem burada hem de pandemi nedeniyle evlerinde üretim yapıyorlar. Bu üretimleri de biz Sarıkaya'nın ve Anadolu'nun unutulmaya yüz tutmuş kültürünü yabancılara tanıtabilmek ve aile ekonomilerine katkı sağlamak için yurt dışına ihraç etmeye başladık” dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA