19 Eylül 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara16°C
  • Antalya23°C

ALTINBEŞİK MAĞARASINI 8 AYDA 80 BİN TURİST ZİYARET ETTİ.

Ürünlü Mahallesi'nde bulunan dünyaca ünlü du içi mağarası Altınbeşik Mağarasını 8 ay içinde 80 bin yerli ve yabancı turist ziyaret etti.

Altınbeşik Mağarasını 8 ayda 80 bin turist ziyaret etti.

27 Eylül 2022 Salı 15:45

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKİN
ANTALYA-
Antalya'nın İbradı ilçesi Ürünlü Mahallesi'nde bulunan dünyaca ünlü du içi mağarası Altınbeşik Mağarasını 8 ay içinde 80 bin yerli ve yabancı turist ziyaret etti. 

 Ürünlü Mahallesinde bulunan  mağara içinde bulunan 18 milyon yılda oluşan sarkıt ve dikitlerin oluşumlarının birinin beşiğe bezemesinde ötürü isminin Altınbeşik Mağarası 'nın keşfinin ilk 1967 yılında  Türk Mağara bilimci Temuçin Aygen Akseki De bulunan mağara yapıları araştırmaları yaparken bulur. 1997 yıllarında turizme açılan doğa harikası olan İbradı Milli Parklar içinde yer alan Altınbeşik yaklaşık 4 bin 500 metre uzunluğu ile Türkiye'nin en uzun mağarası ünvanına sahip olması dünyanın ikinci büyük büyük mağarasına sahip .

altinbesik-magarasini.jpgİbradı Belediyesi'nin yurtiçi ve yurtdışı turizm fuarları 'Antalya'da yeni  maceranız İbradı Altınbeşik Mağarası mottosuyla tanıtımı yapılıyor.  Mağara içinde bugüne kadar   mağara bilimciler 6 küçük gölcük bulmuşlar. Mağara içinde araştırma çalışmaları Türk jeolog be mağara bilimcileri yanı sıra   16 yıldır Çek cumhuriyeti(Çekya)'lı 23 mağara bilimci tarafından sürdürülüyor. Antalya merkez, Manavgat ve Alanya Ya tatile gelen Rus, Baltık, Bağımsız Devletler Topluluğu(BDT), Alman, İskandinav ve Avrupalı turistler tarafından yoğun ziyaretçi akınına uğruyor. Mağara içindeki klima yapısı  astım hastalarına iyi geldiği için  mağaranın sağlık turizmine kazandırılması için  Ürünlü Köyünden maden yüksek mühendisi   Alim Doğan Özcivan vee ASPEG tarafından   tarafında  bilimsel çalışmalar devam etmekte.      Altınbeşik Mağarası yerli ve yabancı ziyaretçilerin akınına uğruyor. Mağarayı 8 ay içerisinde 80 bin kişi ziyaret etti. Gezi botları ile mağaranın güzelliklerini keşfe çıkan günde ortalama 300-400  yerli ve yabancı ziyaretçi, Antalya'nın bu cennet köşesine hayran kalıyor.  Geçen yıllara göre yerli ziyaretçilerde azalma olduğunu ve yabancı ziyaretçilerin mağaraya daha fazla ilgi gösterdiğini ifade eden ettiğini belirten İbradı Belediye Başkanı Av. Serkan Küçükkuru “Mağarayı ziyaret edenlere en kaliteli hizmeti sunmak ve kentimizin tanıtımına katkı sağlamak için var gücümüzle çalışıyoruz. Yaz sezonu boyunca aylık 10 bin kişi bandına ulaştık. Dünyanın dört bir tarafından ziyaretçi ağırladık. Özellikle yabancı misafirlerden bu yıl  Baltık , yerli , Alman ya Polonyalı ziyaretçilerde ciddi bir artış yaşadık.'' ifadesinde bulundu. Mağara içine ziyaretler kişi başı 30 liradan botla yapılıyor. Mağaraya otomobille giriş 39, motosikletle giriş 22 lira be bisikletle giriş 17 lira. Mağaranın iletmesini ise 10 yıllığına İbradı Milli Parklar Müdürlüğü tarafından kiralayan    İbradı Belediyesi yapıyor.''' dedi

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA