19 Eylül 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara16°C
  • Antalya23°C

ALASKA HAVAYOLLARI, BOEİNG’LERİN YERE İNMESİ 150 MİLYON DOLAR ZARAR

Alaska Havayolları Boeing 737 Max 9 jet uçaklarının yere indirilmesinin tüm yıl kârını 150 milyon dolar azaltacağını bildirdi

Alaska Havayolları, Boeing’lerin yere inmesi 150 milyon dolar zarar

28 Ocak 2024 Pazar 11:00

DALLAS — Alaska Havayolları Boeing 737 Max 9 jet uçaklarının yere indirilmesinin tüm yıl kârını 150 milyon dolar azaltacağını ve havayolunun planlanan büyümesini yavaşlatacağını söyledi.

Uçaklar, 5 Ocak'ta Alaska uçağının yan tarafındaki panelin uçuş ortasında patlamasından kısa bir süre sonra, Oregon üzerinde yere indirildi.

Federal düzenleyiciler Çarşamba günü geç saatlerde, havayollarının takip etmesi durumunda Max 9'ların uçmaya devam etmesine izin verebilecek bir denetim sürecini onayladıklarını duyurdu . Alaska, Cuma günü bunu yapmaya başlamayı ve Şubat ayının başına kadar 65 adet Max 9'un tamamını yavaş yavaş geri getirmeyi umuyor.

alaska-havayollari-001.jpgTamamen Boeing 737 filosunu işleten Alaska, Boeing'in üretim kalitesini gözden geçirmeye başladığını söyledi. Ancak havayolu, sorunlu uçak üreticisinden ayrılmıyor.

CEO Ben Minicucci, "Bu olaya kadar Max'ten memnunduk, ancak o fabrikadan iyi uçaklar çıkardığımızdan emin olmak için Boeing'in ayağını ateşe tutacağız" dedi.

Alaska yetkilileri, bazı müşterilerin 1282 sefer sayılı uçuştan bu yana diğer havayollarından uçuş rezervasyonu yaptığını ancak etkinin sınırlı ve kısa vadeli olduğunu düşündüklerini söyledi. Numara vermediler.

Minicucci, Boeing'i uçağı yeniden sertifikalandırmaya zorlayan Boeing Max 8'lerin karıştığı iki kazanın ardından, "İlk başta insanların tıpkı onlar gibi bazı soruları, biraz endişeleri olacak" dedi, "ancak zamanla güvenin artacağına inanıyorum" Bu uçağa geri dönün.

boeing-737-max-9-.jpgAlaska CEO'su ve United Airlines'taki mevkidaşı - Max 9'un yere indirilmesinin onları yüzlerce uçuşu iptal etmeye zorlamasından hayal kırıklığına uğramış - bu hafta başında Boeing'i kınamak için daha sert bir dil kullandı. American Airlines CEO'su Robert Isom Perşembe günü yaptığı açıklamada, Boeing'in güvenlik sorunlarını "kabul edilemez" olarak nitelendirdi.

Analistler ve muhabirlerle yaptığı görüşmede "Boeing'in birlikte hareket etmesi gerekiyor" dedi. "Tüm Boeing'in bir araya gelip doğru yola dönmesi gerekiyor."

Alaska, dördüncü çeyrek mali sonuçlarını bildirirken Boeing güvenlik sorununun mali etkilerini ayrıntılarıyla anlattı.

Bu haftanın başlarında, Alaska dışında Max 9'u işleten tek ABD taşıyıcısı olan United, uçuşların durdurulması nedeniyle ilk çeyrekte para kaybetmeyi beklediğini söyledi.

Perşembe günü hem Alaska hem de Southwest Airlines, Boeing'de devam eden üretim sorunları nedeniyle bu yıl beklediklerinden daha az yeni uçak alacaklarını söyledi.

Southwest, Max serisinin en küçüğü olacak olan 300'den fazla Boeing 737 Max 7 jeti sipariş etti, ancak Boeing, uçak için düzenleyici onayı alma konusunda şimdiden programın gerisinde kaldı. Bu süreç, Max 9 ve Boeing'in kalite sorunlarıyla ilgili yeni güvenlik endişeleri nedeniyle muhtemelen daha da geriye itilecek.

Kongredeki bazı milletvekilleri, Boeing'in uçağa buz önleme sistemi kurmadan önce FAA'nın Max 7'yi sertifikalandırması yönündeki talebine karşı çıkıyor. Aynı sorun mevcut Max 8'lerde ve 9'larda da mevcut. FAA, havayollarının bu uçakları kullanmaya devam etmesine izin verirken pilotlara bazı durumlarda buzlanma önleme sisteminin kullanımını sınırlamaları gerektiğini hatırlattı.

Perşembe günü havayolunun mali raporları, taşıyıcıların artan işçilik maliyetlerinin baskısı altında mücadele ettiğini gösterdi.

Alaska, bir önceki yılki 22 milyon dolarlık kâra kıyasla dördüncü çeyrekte 2 milyon dolar zarar bildirdi. Gelir %3 artışla 2,55 milyar dolara yükseldi.

Seattle merkezli taşıyıcı, 2024 yılının tamamı için hisse başına 3 ila 5 dolar arasında düzeltilmiş kazanç öngörüyor.

Kârının keskin bir şekilde düştüğünü gören American, 2024'ün ilk çeyreğinde para kaybedeceğini tahmin ediyor. American, dördüncü çeyrekte bir önceki yılki 803 milyon dolardan 19 milyon dolar kazandı.

Çoğunluğu pilotlara yönelik sözleşme onay ikramiyeleri olmak üzere tek seferlik kalemleri hariç tutan havayolu, düzeltilmiş kârın hisse başına 29 sent olduğunu söyledi. FactSet anketine göre analistler Amerikalıların hisse başına 11 sent kazanmasını bekliyorlardı.

Gelir, analistlerin tahminlerinin biraz üzerinde, %1 düşüşle 13,06 milyar dolara geriledi.

Teksas merkezli Fort Worth havayolu şirketi, genellikle yılın en yavaş seyahat dönemi olan ilk çeyrekte hisse başına 15 ila 35 sent arasında kayıp beklediğini söyledi. Ancak American, 2024 yılının tamamında hisse başına 2,25 ile 3,25 dolar arasında kazanç elde edeceğini tahmin ediyor.

Isom, "Talep güçlü olmaya devam ediyor ve yıla güçlü rezervasyonlar gördük" dedi.

Southwest dördüncü çeyrekte 219 milyon dolar kaybetti; bu, bir önceki yılın aynı çeyreğindeki sonuçlarıyla neredeyse aynı. Çoğunlukla pilotlarla yapılan yeni bir sözleşmeye bağlı olan tek seferlik maliyetleri hariç tutan havayolu, düzeltilmiş kazancın hisse başına 37 sent olduğunu söyledi.

Wall Street, Southwest'in hisse başına 12 sent kazanmasını bekliyordu.

Gelir %10'dan fazla artarak 6,82 milyar dolara yükseldi ve analistlerin tahminlerini aştı ve Dallas merkezli taşıyıcı için bir rekor kırdı.

Öğleden sonraki işlemlerde American Airlines Group Inc.'in hisseleri %9, Alaska Air Group Inc. %4 arttı, ancak Southwest Airlines Co. %1'den az düştü. Hisse senedi piyasası dördüncü çeyrekte beklenenden daha güçlü ekonomik büyüme raporu üzerine yükseldi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA