22 Aralık 2024
  • İstanbul6°C
  • Ankara6°C
  • Antalya12°C

ALAADDİN KEYKUBAT’IN KONYA-ANTALYA YOLU TURİZME KAZANDIRILIYOR

MATSO Başkanı Ahmet Boztaş,Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’ın Manavgat’tan geçtiği taş döşemeden oluşan kervan yolu anlattı.

Alaaddin Keykubat’ın Konya-Antalya yolu turizme kazandırılıyor

17 Eylül 2019 Salı 22:00

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKİN
ANTALYA- MATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Boztaş, Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’ın Manavgat’tan geçtiği taş döşemeden oluşan kervan yolu (Sultan-i yol) ile ilgili Manavgat Kaymakamlığı ile birlikte proje hazırlayarak Batı Antalya Kalkınma Ajansı(BAKA)'ya sunduklarını ve hedeflerinin bu tarihi yolu alternatif turizme kazandırmak olduğunu söyledi.

alaaddin-keykubat-yolu.jpg

alaaddin-keykubat-yolu-001.jpgMATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Boztaş, Oda olarak gerçekleştirdikleri faaliyetler ve ekonomik gelişmelere yönelik değerlendirmelerde bulunarak Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’ın Manavgat’tan geçtiği taş döşemeden oluşan kervan yolu (Sultan-i yol) ile ilgili durumu anlattı. 2016 yılında MATSO olarak Göç Yolu Yolcuları Dağcılık Platformu ile Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat'ın Manavgat'tan geçtiği tarihi yolu ortaya çıkarmak ve alternatif turizme kazandırmak amacıyla protokol imzaladıklarını hatırlatan Başkan Boztaş, Göç Yolu Yolcuları Dağcılık Platformu kurucusu Ali Çetin ile 2016 ve 2017 yıllarında keşif ve tespit çalışmalarını yaptıklarını ve belirli kısımlarının yürüyüş gruplarının hizmetine açıldığını söyledi. Daha sonra Ali Çetin’in Kemer ilçesinde bir yürüyüş gurubu ile geçirdiği elim bir trafik kazasında hayatı kaybettiğini hazırlatan Başkan Boztaş, “kendisini buradan yad ederek rahmet diliyorum” dedi.

alaaddin-keykubat-yolu-002.jpgalaaddin-keykubat-yolu-005.jpgBAKA’YA SUNDUK

Alaaddin Keykubat’ın Manavgat’tan geçtiği taş döşemeden oluşan 145 km’lik tarihi kervan yolu (Sultan-i yol)’un alternatif turizme kazandırılması amacıyla Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA)’ya proje hazırlayarak Manavgat Kaymakamlığı ile birlikte sunduklarını söyleyen Boztaş, “ Projedeki panterimiz Manavgat Kaymakamlığımız. Manavgat’ın Karakaya köyünden başlayarak Beyşehir sınırına kadar devam eden yolun alternatif turizme kazandırılması hedefleniyor. Projemizin kabul edilmesi ile bu tarihi yolun işaretlenerek, tanıtımının yapılması, eko turizm ve alternatif turizme yönelik alt yapının iyileştirilmesi, rota üzerinde içilebilir su kaynakları belirlenmesi ve veriminin takip edilmesi, güzergah parkurlarına 500 adet tabela işaretlenmesinin yapılması, güzergahlarla ilgili harita ve 5 ayrı dilde broşür hazırlanarak basılması, güzergahla ilgili bir belgesel film çekilmesi, hazırlanan görsellerin ve çalışmaların mobil uygulamalara yönelik uyarlanması, yerli be yabancı turistlerin bölgeye ve güzergaha ilgisinin artırılması, alternatif turizme yönelik birçok detayı kapsıyor” diye konuştu.

alaaddin-keykubat-yolu-003.jpgalaaddin-keykubat-yolu-004.jpg
BÖLGE EKONOMISI VE TICARETINE KATKı SAĞLAYACAKTıR

Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat kendi adına yaptırdığı ve kullandığı bul yolun Osmanlının son dönemine kullanıldığını vurgulayan Başkan Boztaş, yolun alternatif turizm, doğa sporları ve treking açısından da çok önemli bir kazanım olacağını kaydetti. Boztaş, “Sultani yol, hem eşsiz manzarasıyla, hem de tarihi yanıyla turizm, doğa sporları ve treking turizmi açısından çok önemli bir kazanım olacaktır. Tarihin gün yüzüne çıkmasının yanı sıra bölge ekonomisi ve ticaretine katkı sağlayacaktır” dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA