05 Kasım 2024
  • İstanbul10°C
  • Ankara10°C
  • Antalya21°C

AİRBUS DÜNYANIN İLK SIFIR EMİSYONLU UÇAĞINI GELİŞTİRİYO

Avrupa havacılık devi, 2035 yılına kadar hidrojen yakıtlı Airbus ZEROe yolcu uçaklarını piyasaya sürmeyi hedefliyor

Airbus dünyanın ilk sıfır emisyonlu uçağını geliştiriyo

19 Mart 2023 Pazar 15:30

TOULOUSE / FRANSA- Avrupa havacılık devi, Airbus havacılığın geleceğini deşiştirmek için çalışmalar yapıyor ve 2035 yılına kadar hidrojen yakıtlı ZEROe yolcu uçaklarını piyasaya sürmeyi hedefliyor. Airbus, dünyanın ilk sıfır emisyonlu ticari uçağını geliştirmeye yönelik iddialı planlarını duyurdu.

airbus-zeroe.pngÜç adet ZEROe konsept uçağının tasarımlarını ortaya koyan Avrupalı ​​havacılık devi, hidrojen yakıtlı uçakların göklere çıkması için hedef tarihi 2035 olarak belirledi.

Airbus CEO'su Guillaume Faury, ZEROe konseptlerinin ticari havacılık sektörü için "tarihi bir an" olduğunu belirterek yüksek teknolojili uçak üçlüsünün tamamı hidrojen hibritleri olduğunu söyledi.
Faury, Airbus’ın çokuluslu şirket olduğunu haçırlatarak web sitesinde yaptığı açıklamada şunları anlattı: "Bu, yakıt olarak sıvı hidrojen yakan modifiye edilmiş gaz türbini motorları tarafından desteklendikleri anlamına geliyor. Aynı zamanda, gaz türbinini tamamlayan elektrik gücü oluşturmak için hidrojen yakıt hücrelerini de kullanıyorlar ve bu da oldukça verimli bir hibrit-elektrik tahrik sistemi sağlıyor. Hidrojen kullanımının, karbon emisyonlarını azaltarak "havacılığın iklim üzerindeki etkisini önemli ölçüde azaltma" potansiyeline sahiptir.”


Haziran sonunda, Financial Times'ın bu "zor zaman" olarak tanımladığı dönemin ekonomik maliyetlerini hesapladıktan sonra Airbus, 2021 ortasına kadar ticari uçak bölümünden yaklaşık 15.000 kişiyi - Birleşik Krallık'taki 1.700'ü dahil - işten çıkarmayı planladığını duyurdu. Ancak sektörün karşı karşıya olduğu birçok zorluğa rağmen, Airbus mühendisleri yeni "daha çevreci" uçaklarını geliştirmeye odaklandılar.

Yeni tasarımları sunan Airbus Sıfır Emisyonlu Uçaklardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Glenn Llewellyn “Beş yıl kadar kısa bir süre önce, hidrojen tahriki uygulanabilir bir emisyon azaltma teknolojisi yolu olarak radarımızda bile değildi. Bugün, yıkıcı emisyonların azaltılması açısından hidrojenin havacılığa sunduğu inanılmaz potansiyel bizi heyecanlandırıyor” dedi.

airbus-zeroe-003.pngGELIŞTIRME VE PROTOTIPLER

İddialı 2035 hedefine ulaşmak için Airbus'ın, şirketin mühendislerine gerekli tüm hidrojen teknolojilerini geliştirmeleri için yeterli zamanı vermek üzere 2025 yılına kadar ZEROe uçak programını başlatması gerekecek.

Önümüzdeki aylarda, hidrojen yakıt hücresi ve hidrojen yanma teknolojilerini test edecek birkaç hidrojen demonstrasyon programının başlatılması bekleniyor. Tam ölçekli bir uçak prototipinin 2020'lerin sonunda gelmesi planlanıyor.

Airbus mühendislikten sorumlu başkan yardımcısı Jean-Brice Dumont şunları söyledi: “ZEROe, dünyanın ilk sıfır emisyonlu ticari uçağı olacak. Bir mühendis olarak bundan daha heyecan verici bir şey üzerinde çalışmayı düşünemiyorum.

airbus-zeroe-005.pngAIRBUS TURBOFAN ZEROE KONSEPT UÇAĞı

İki hibrit hidrojen turbofan motoru itme gücü sağlar. Sıvı hidrojen depolama ve dağıtım sistemi, arka basınç bölmesinin arkasında bulunuyor. Turbofan, 200 yolcuya kadar taşıyacak ve 2.000 milden fazla menzile sahip olacak şekilde tasarlandı.

Turbofan uçağına benzer şekilde, bu konseptin sıvı hidrojen depolama ve dağıtım sistemi, arka basınç bölmesinin arkasında bulunur. Bununla birlikte, altı kanatlı pervaneleri çalıştıran iki hibrit hidrojen turboprop motor, itme gücü sağlıyor. Uçak 100 yolcu taşıyacak ve 1.000 milden fazla menzile sahip olacak.

airbus-zeroe-001.pngAirbus Blended-Wing Body (BWB) ZEROe konsept uçağı

airbus-zeroe-002.pngKarışık Kanatlı Gövde (BWB)

Bu konfigürasyon, hidrojen depolama ve dağıtımı için birden fazla seçeneğin önünü açan olağanüstü geniş bir iç mekana sahiptir. Bu örnekte, sıvı hidrojen depolama tankları kanatların altında depolanmıştır. Turbofan uçağı gibi, iki hibrit hidrojen turbofan motoru da itiş gücü sağlıyor. BWB, 200 yolcuya kadar taşıyacak ve 2.000 milin üzerinde bir menzile sahip olacak.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA