23 Ekim 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara9°C
  • Antalya17°C

'AĞRI DAĞI-NUH'UN GEMİSİ' PANELİ

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde düzenlenen "Ağrı Dağı ve Nuh'un Gemisi" sempozyumuna dünyanın bir çok ülkesinden bilimadamı ve gazetevi katıldı.

'Ağrı Dağı-Nuh'un Gemisi' paneli

17 Ocak 2008 Perşembe 09:00

AĞRI -Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde düzenlenen "Ağrı Dağı ve Nuh'un Gemisi" sempozyumu başladı.

Doğubayazıt Kaymakamlığı tarafından ilk kez düzenlenen sempozyuma İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Oktay Beli, Kaymakam Cemalettin Demircioğlu, Belediye Başkanı Mukaddes Kubilay, Doğubayazıt Arama Kurtarma Derneği Başkanı Ahmet Ertuğrul, İl Kültür Turizm Müdürü Muhsin Bulut, Hongkong'dan 6 bilim adamı ve araştırmacı konuşmacı olarak katıldı.

 

Doğubayazıt Kültür Merkezi'ndeki sempozyuma başta Nahçıvan, Çin, Hong Kong, Haiti ve İran'dan olmak üzere yabancı gazeteciler de yoğun ilgi gösterdi.

3 gün sürecek program çerçevesinde yarın İshak Paşa Sarayı ziyaret edilecek, Nuh'un gemisinin indiği yer olarak bilinen Üzengil köyüne gidilecek, Ağrı Dağı eteklerine gezi düzenlenecek.

 

İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile başlayan sempozyumun açılış konuşmasını yapan Kaymakam Cemalettin Demircioğlu, şunları söyledi: "2005 yılında ülkemizde gerçekleştirilen 1. Uluslararası Ağrı Dağı ve Nuh'un Gemisi Sempozyumu'nun ardından bu konu ile ilgili bilimsel çalışmalar ülkemizde olduğu kadar bütün dünyada da yakından takip ediliyor. Nuh'un gemisinin Ağrı'da olduğuna dair yapılan araştırmalar sonucunda o döneme ait bulgular edinen bilim adamları, burada da incelemeler yapmaya devam edecekler. Önümüzdeki günlerde ilçemize Nuhun gemisi maketini yapacaklar. Bu tür araştırmalara Doğubayazıt Kaymakamlığı olarak desteklerimiz devam edecektir."

 

Ağrı ve Ağrı Dağı ile ilgili slayt gösterilerinin ardından Ağrı Dağı'nda bulunan küf taşı basın mensuplarına gösterildi. Konferansa konuşmacı olarak İstanbul Üniversitesi profesörlerinden Oktay Belli, Dr. Ahmet Özbek, Dr. Selim Pullu, İl Kültür Müdürü Muhsin Bulut ve tahta parçasını bulan Doğubayazıt Dağcılık Arama ve Kurtarma (DAKUT) Başkanı Ahmet Ertuğrul ile Çinli bilim adamları katıldı.

 

SON DAKİKA