23 Aralık 2024
  • İstanbul11°C
  • Ankara7°C
  • Antalya15°C

AĞAOĞLU, TAŞYAPI VE Fİ YAPI İLE GAYRİMENKULCÜ TURİZMİ KEŞFETTİ

Uzun vadede dönmesi nedeniyle otel yatırımlarına sıcak bakmayan gayrimenkul oyuncuları turizm piyasasına teker teker girmeye başladı.

Ağaoğlu, Taşyapı ve Fi Yapı ile gayrimenkulcü turizmi keşfetti

11 Eylül 2010 Cumartesi 11:00

İSTANBUL- Yapılan bir araştırma, gayrimenkul oyuncularının yeni bir yatırım alanını daha keşfettiğini gösterdi. Colliers International Danışmanlık"ın yaptığı araştırma, piyasa kurucularının uzak durdukları bir alanda yatırım yapmaya başladıklarını ortaya çıkardı. AVM ve ofis yatırımlarındaki gibi kira garantisi olmaması ve konut yatırımlarındaki gibi projeden satış yapılamaması nedenleriyle otel piyasasına yatırım yapmaktan kaçınan oyuncular, araştırmaya göre, artık bu piyasada yaptıkları yatırımlarla ciddi birer oyuncu haline gelmeye başladılar. Bu alandaki öncü isimler Ümraniye"deki My City Hotel ile Ağaoğlu, Kadıköy"deki Double Tree by Hilton ile Taşyapı ve satın aldığı Garip Ada ile turizme gireceği mesajını veren Fi Yapı oldu.
Bu arada gayrimenkul oyuncularının turizm yatırımlarına yönelmesinde 2009"un küçük bir gelir kaybı ile kapanması ana etkenlerden biri oldu. Diğer yandan uzun yıllardır otelcilik yatırımı yapan işletmeler de yeni projeler geliştiriyor. Dedeman, Divan, Polat ve Kosifler"in de aralarında olduğu yatırımcılar, Türkiye"nin pek çok noktasında yeni otel projesi geliştiriyor.

Cazip olan AVM yatırımıydı
Colliers International Otel Departmanı Müdürü Adil Zehir, yatırımcıların bu alana yönelmelerindeki ana nedenlerden biri olarak giderek artan sayıları nedeniyle AVM piyasasında yaşanan rekabeti, krizle birlikte konut talebindeki azalmayı gösterdi.
Zehir, şöyle konuştu:
“AVM"lerde yaşanan kira indirimleri, kiracıların yeni projelere ilgi göstermemesi, kira rakamlarının azalması ve art arda yapılan AVM yatırımları sonucu rekabet arttı. Konutta da talep azalınca birçok şirket, zor günler yaşadı. Ancak, 2009"da Türkiye, yılı turizm gelirlerinde tüm dünyanın aksine çok ufak bir gelir kaybıyla bitirdi. Gayrimenkul yatırımcıları da bu yükselişi dikkate alarak piyasaya yatırım yapmaya başladı.”

Yeni trend otel oldu
Birçok yatırımcının yeni projelerle otel pazarına girmeye hazırlandığına dikkat çeken Zehir, “Yerel ve uluslararası otel işletmecileri de bir yandan mevcut markalar ile büyümeye bakarken, Türkiye pazarında olmayan birçok uluslararası otel zinciri de başta İstanbul olmak üzere Türkiye"de otel projelerini takibe aldı” dedi.
Zehir, otel sahibi olmak için inşaat ve AVM"ci olarak tanınan grupların İstanbul"da yatırıma öncelik tanıdıklarını vurguladı.

Kim, nerede otel yatırımı yapıyor?
AĞAOĞLU GRUP: Konut yatırımlarıyla ve Uludağ"daki Ağaoğlu My Resort oteliyle tanınan grup, Ümraniye"de 114 odalı My City Hotel ile şehir otelciliği yapıyor. İstanbul"da yeni otel yatırımları yapacağını da açıkladı.

AKFEN: Accor Grubu ile anlaşarak turizm pazarına girdi. Sekiz otel yatırımı yapıyor.

AMPLIO: Sütlüce"deki 212 odalı Hilton Garden Inn inşaatı devam ediyor.

BAYRAKTAR: Kurtköy Viaport AVM içindeki 330 odalı şehir otelini açarak turizm yatırımcılığına girdi. Ayrıca Büyük Tarabya Oteli için uluslararası işletmeciler ile henüz Türkiye pazarına girmeyen üst sınıf markalarla görüşüyor.

BÜYÜKHANLI: Kozyatağı Marriot ile sektöre girdi Avrupa Yakası"nda yeni bir otel yatırımı planlıyor.

CEVAHİR: Holding, Esentepe"de yeni bir şehir oteli yatırımı planlıyor.

DEDEMAN: Türkiye genelinde faaliyette gösteren 14 otele ek olarak Bostancı ve Zonguldak"ta inşaatı devam eden 2 oteli var. Yozgat"ta da bir otel planlıyor.

DİVAN: Divan Grubu işletmesini aldığı Çorlu otelinin açılışı ile birlikte grubun Türkiye"deki faal otel sayısı yediye çıktı. Elmadağ"daki otel inşaatı devam ediyor.

HAKAN MADENCİLİK: Karaköy"de Galataport projesinin karşısındaki Vakıflar Bölge Müdürlüğü"ne ait bina ve bitişiğindeki Kozluca Han"ın 49 yıllığına yap-işlet-devret modeliyle ihalesini kazandı. Bu arazide 5 yıldızlı bir otel projesi planlıyor.

KOSİFLER: Hilton ile Türkiye"de Hilton Garden Inn Otelleri geliştirmek için stratejik geliştirme anlaşması yaptı. Ayrıca Kosifler kısa zaman önce ilk otelleri olan Kütahya Hilton Garden Inn"i işletmeye açtı. Mardin, Şanlıurfa ve Konya"da üç otelin inşaatı devam ediyor. Anadolu"da daha birçok şehirde yatırım planlayan şirketin ayrıca Bostancı için de planı var.
LİMAK: Antalya"da dört ve Ankara"da bir oteli var. 2009 sonunda Sabiha Gökçen Havaalanı Oteli"nin yanı sıra kısa zaman önce Beykoz ve Yalova"da iki yeni otel yatırımını daha işletmeye açtı.

MAKYOL: İstanbul Mövenpick ve Bodrum Doria Otel"in sahibi. Etiler"e 260 oda ve uzun süreli kiralamalar için ayrılmış 26 suitle hizmet verecek 5 yıldızlı otelin inşaatına devam ediyor. Grup ayrıca Taksim, Maslak ve Antalya"da yeni yatırımlar planlıyor.

ÖZTANIK AİLESİ: Zincirlikuyu"dakiı eski Yapı Kredi Sigorta binasını otele dönüştürerek sekizinci otelini Avantgarde markasıyla açtı.

PALMALİ GRUBU: Levent"teki eski HSBC Bankası binasını satın alan Azeri Palmali Grubu burada otel yatırımı yapıyor.

POLAT HOLDİNG: İstanbul ve Erzurum"daki Polat Renaissance Otelleri"nin sahibi olan Holding, Balmumcu"da yatırım için Marriot ile anlaştı.

TANRIVERDİ: Beşiktaş İskelesi"nin karşısındaki eski tütün fabrikasının yerine 14 katlı 5 yıldızlı bir otel yatırımı yapıyor.

TAŞYAPI: Kadıköy Sahili"nde yaptığı 250 odalı otel yatırımını Double Tree by Hilton markasıyla işletmeye açacak.

TEKAŞ: Bodrum"da otelleri bulunan Tekaş A.Ş. İstanbul"daki ilk yatırımı Altunizade Princess Hotel"in inşaatına başladı.

URAN: Altunizade"deki holding binasının yerine otel yapmayı planlıyor.

Milliyet - Tebernuş Kireççi

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA