06 Ekim 2024
  • İstanbul23°C
  • Ankara14°C
  • Antalya22°C

AFRİKA 2063 VİZYONU, TEMEL HEDEFLER VE TÜRKİYE KONUŞULDU

TASAM Afrika Enstitüsü öncülüğünde Afrika 2063 Ağı İstişare Toplantıları başlıklı iki ayrı etkinlik ile ilgili sonuç raporu yayımlandı.

Afrika 2063 vizyonu, temel hedefler ve Türkiye konuşuldu

19 Aralık 2022 Pazartesi 14:00

ISTANBUL - TASAM Afrika Enstitüsü öncülüğünde oluşturulması planlanan “Afrika 2063 Ağı“ uzmanlık, etkileşim ve işbirliği inisiyatifi kapsamında “Stratejik Araştırma, Ağ ve Kapasite Geliştirme“ ana teması altında 06 ve 20 Ekim 2022 tarihlerinde Afrika 2063 Ağı İstişare Toplantıları başlıklı iki ayrı etkinlikile ilgili Sonuç Raporu yayımlandı. Afrika 2063 Ağı faaliyetleri kapsamında; “Afrika 2063 Vizyonu, Temel Hedefler ve Türkiye“, “Afrika Çalışmalarında Stratejik Dönüşüm, Yeni Normaller ve Çok Boyutlu Rekabet“ ve “Stratejik Araştırma, Ağ ve Kapasite Geliştirme Çalışma Önerileri“ temaları altında çalışıldı.

“afrika-2063-agi“.jpg

Türkiye’de Afrika üzerine çalışmalar yapan akademisyenler, diplomatlar, medya mensupları ve özel sektör temsilcilerinin ortak bir zeminde buluşturulması ile TASAM Afrika Enstitüsü öncülüğünde “Afrika 2063 Ağı“ çalışmaları yapıldı. Planlanan “Afrika 2063 Ağı“ uzmanlık, etkileşim ve işbirliği inisiyatifi kapsamında öncelikle farklı disiplin ve sektörlerden kişiler arasında bilgi aktarımı sağlanması, fikir alışverişi ile ortak bir vizyon ve sinerji ortaya konulması hedeflendi. Bu amaçla nitelikli öneri ve çıktılar üretilmesi için “Stratejik Araştırma, Ağ ve Kapasite Geliştirme“ ana teması altında 06 ve 20 Ekim 2022 tarihlerinde Afrika 2063 Ağı İstişare Toplantıları başlıklı iki ayrı etkinlik düzenlendi.

İlk olarak 06 Ekim 2022 tarihinde TASAM Afrika Enstitüsü Eş-Direktörü Dr. Huriye Yildirim Çinar moderatörlüğünde gerçekleştirilen Afrika 2063 Ağı İstişare Toplantısı 1 kapsamında önemli katılım sağlandı.
Büyükelçi Numan Hazar, Prof. Dr. Hasret Çomak (İstanbul Kent Üniversitesi), Doç. Dr. Asena Boztaş (Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi), Dr. Adem ÖZER (Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi), Doç. Dr. Yunus Turhan (Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi), Prof. Dr. Dr. İsmail Ermağan (İstanbul Medeniyet Üniversitesi), Doç. Dr. Elem Eyrice Tepeciklioğlu, Doç. Dr. İsmail Söylemez (İnönü Üniversitesi), Zeynep Oktay (Doktora Adayı, Marmara Üniversitesi), Gözde Söğütlü (Doktora Adayı, İstanbul Üniversitesi), Kamil Önal (Etiyopya Maarif Vakfı - Doktora Öğrencisi, Niğde ÖHDÜ), Dr. Belma Engin Güder (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi), Dr. Özdemir Akbal (Trakya Üniversitesi) gibi isimlerin katılımı ile Afrika 2063 Ağı planlama çalışmaları başlatıldı.

Ardından 20 Ekim 2022 tarihinde TASAM Afrika Enstitüsü Eş-Direktörü Dr. Huriye Yildirim Çinar moderatörlüğünde gerçekleştirilen Afrika 2063 Ağı İstişare Toplantısı yapıldı.
Afrika 2063 Ağı koordine çalışmalarına TASAM ve Afrika Enstitüsü Başkanı Süleyman Şensoy, Doç. Dr. Asena Boztaş (Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi), Dr. Adem Özer (Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi), Doç. Dr. Yunus Turhan (Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi), Prof. Dr. Hasret Çomak (İstanbul Kent Üniversitesi), Dr. Özdemir Akbal (Trakya Üniversitesi), Erkan Şahin (Selçuk Üniversitesi - Lisans) Kamil Önal (Etiyopya Maarif Vakfı - Doktora Öğrencisi, Niğde ÖHDÜ), Hikmet Türkseven (THY), Hasan Aydin (Şanghay Üniversitesi) gibi isimler katıldı
 

Afrika 2063 Ağı faaliyetleri kapsamında; “Afrika 2063 Vizyonu, Temel Hedefler ve Türkiye“, “Afrika Çalışmalarında Stratejik Dönüşüm, Yeni Normaller ve Çok Boyutlu Rekabet“ ve “Stratejik Araştırma, Ağ ve Kapasite Geliştirme Çalışma Önerileri“ temaları altında çalışıldı. İstişare Toplantıları ile çok boyutlu Afrika çalışmaları ve Türkiye - Afrika ilişkilerine dair temel problemlerin tespiti ve bu bağlamda çok katmanlı kapsayıcı politika önerileri geliştirilmesi öncelik teşkil etti,

Afrika 2063 Vizyonu’nu referans alan bu inisiyatif; Kıta’nın bugünü ve geleceğinde Türkiye’nin ikili, çok taraflı rollerine karar destek çıktıları ve ağ temelli kapasite geliştirme katkısı sunmayı amaçlıyor. Politika önerileri olarak; Afrika 2063 Ağı’nın kuruluş amacı doğrultusunda, belirlenen temalar üzerinde ayrı oturumlarda gerçekleştirilen tartışmalarda paylaşılan bilgi ve fikirler, ilgili karar alıcılar, sektör aktörleri ve kamuoyu ile paylaşılmak üzere Afrika 2063 Ağı İstişare Toplantıları içeren Sonu Raporu'nda derlendi.

SONUÇ RAPORU İÇİN BURAYI TIKLAYIN

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA