19 Eylül 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara16°C
  • Antalya23°C

AEROFLOT’TA PİLOTLARA FRENSİZ İNİN TALİMATI VERİLDİ

Rus Aeroflot, yaptırımlar nedeniyle uçaklarda aşınmış frenleri değiştirmekle ilgili sorunlarla karşı karşıya kaldı.

Aeroflot’ta pilotlara frensiz inin talimatı verildi

06 Ağustos 2023 Pazar 17:00

MOSKOVA- Rus Aeroflot, yaptırımlar nedeniyle uçaklarda aşınmış frenleri değiştirmekle ilgili sorunlarla karşı karşıya kaldı. Sorun nedeniyle Aeroflot filosundaki bazı uçakların inişte fren yerine motor ters itme gücüyle iniş yapılması yönünde pilotlara talimat verildiği açıklandı.

FL360aero’da yer alan bilgilere göre, Aeroflot’ta 5 adet Boeing B777, 2 adet Airbus A321, bir A330 ve bir A320 uçağından oluşan bir filo artık frenler devre dışı bırakılarak yalnızca ters itme ile inecek.

Aeroflot pilotlarına mevcut durumda uçağın frenlerin devre dışı bırakılmadığı tarafa dönme eğiliminde olacağı, özellikle yan rüzgarlı ıslak bir piste iniş yaparken bu gerçeğe dikkat etmeleri gerektiği ifade edildi.

Ayrıca pilotlara pist genişliği konusunda kısıtlamalar olacağı, pistten çıkma riskine karşılık bu durumlara dikkat edilmesi gerektiği konusunda bilgi verildi.

rus-aeroflot,.pngRusya'nın ulusal taşıyıcısı Aeroflot, yabancı uçaklar için bakım parçaları temin etmedeki zorluklar nedeniyle şu anda en az dokuz uçağı frensiz çalıştırıyor.

Airbus ve Boeing uçaklarında aşınmış frenlerin değiştirilmesi sorunuyla başa çıkmak için Aeroflot, Moscow Times tarafından bildirildiği üzere pilotlarına frenleri kapatmaları talimatını verdi. Havayolu, Temmuz 2023'ün sonundan bu yana, dört Airbus uçağı (A320, A330 ve iki A321) ve beş Boeing 777 dahil olmak üzere bu türden en az dokuz uçak uçuruyor.

Aeroflot, pilotlarına frensiz uçmanın potansiyel tehlikeleri hakkında uyarılar yayınladı. Aeroflot'un uçuş operasyonları departmanı, pilotlara Aviatorschina tarafından alınan ve yayınlanan bir not yayınladı. Notta şunlar belirtiliyor:
airBaltic Makalede Ağustos 2023

“Uçak, frenlerin devre dışı bırakılmadığı tarafa dönme eğiliminde olacaktır. Özellikle yan rüzgarlı ıslak bir piste iniş yaparken bu gerçeğe dikkat edin!!! Pist genişliği konusunda kısıtlamalar vardır. Pisti aşma riski !!!”

Yayına göre, havayollarının, aşınmış parçaların hemen değiştirilemeyeceği durumlarda, frenleri devre dışı bırakılmış uçakları en fazla on gün süreyle kullanmasına izin veriliyor.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından Batılı ülkeler tarafından uygulanan yaptırımlar, ABD, İngiltere ve AB'nin hava sahalarını Rus uçaklarına kapatmanın yanı sıra, havacılık şirketlerinin ülke uçaklarına bakım ve yedek parça temin etmesini de engelledi.
Aerviva Makale Afişinde Mayıs 2023

Sonuç olarak, filosu çoğunlukla Batı yapımı Airbus ve Boeing jetlerinden oluşan Aeroflot, orijinal ekipman üreticilerinden (OEM'ler) parça ve yedek parçalara doğrudan erişemez. ch-aviation.com verilerine göre, havayolunun filosu 217'si (yaklaşık %74'ü) Airbus veya Boeing olmak üzere 295 uçaktan oluşmaktadır.

Bu kısıtlamaları aşmak için Aeroflot'un uçaklarını bakım için İran'a göndermeye başladığı bildirildi. On yıllardır ağır yaptırımlar altında olan İran'ın, bu koşullar altında uçak tamiri konusunda kapsamlı bilgi geliştirdiğine inanılıyor.

Önceki basında çıkan haberler, Aeroflot'ta kötüleşen bir güvenlik durumuna işaret ediyordu. Örneğin, bir Rus araştırmacı haber yayını, havayolunun personeline, sorunları çözme gerekliliğine rağmen uçağın yerde kalmasını önlemek için uçuşlardaki arızaları kaydetmeyi bırakma talimatı verdiğini iddia etti.

Etiketler: ,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA