20 Eylül 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara16°C
  • Antalya25°C

ACENTELER, İSTANBUL HAVALİMANI’NA KARŞI DAVA AÇTILAR

Acentelerin Terminal Gelen Yolcu Katı gümrüklü salon çıkış kapısı önünde karşılama yapmasının engellemesi üzerine olay mahkemeye taşındı.

Acenteler, İstanbul Havalimanı’na karşı dava açtılar

21 Ekim 2020 Çarşamba 15:00

İSTANBUL- İstanbul Havalimanı Güvenlik Komisyonu’nun acentelerin Terminal Gelen Yolcu Katı gümrüklü salon çıkış kapısı önünde karşılama yapmasının engellemesi üzerine olay mahkemeye taşındı.
Bir seyahat acentesinin uygulamanın durdurulması için İstanbul 4. İdare Mahkemesinde “yürütmenin durdurulması ve söz konusu kararın iptali” talebiyle dava açtığını belirten acenteler “Diğer seyahat acentalarının davaya fer’i müdahil olmalarının yolu açıktır. Gasp edilmeye çalışılan yasal hakkımızı korumak için dayanışmamızı ve birlikteliğimizi göstermemiz yaşamsal önemdedir.
Tüm seyahat acentalarını davacı yanında fer’i müdahale talebinde bulunmaya davet ediyoruz” denildi

gelen-yolcu-kati-gumruklu-salon-009.jpgİSTANBUL HAVALİMANI DAVASI BASIN AÇIKLAMASI ŞÖYLE

Değerli Turizmciler,

Bildiğiniz gibi İstanbul Havalimanı Güvenlik Komisyonu’nun 19.12.2019 tarih ve 2019/16 sayılı toplantıda alınan kararı ile Terminal Gelen Yolcu Katı gümrüklü salon çıkış kapısı önünde karşılama yapılmasının engelleniyor.

Uygulama 14.9.1972 tarihli 1618 Sayılı Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Kanununa ve bu kanuna dayanılarak 5.10.2007 tarih ve 26664 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Seyahat Acentaları Yönetmeliğine aykırıdır.
Söz konusu karar uyarınca, yolcu karşılama hizmetinin verileceği salonun kullanımı 31.3.2020 tarihine kadar ücretsizdir.

Ancak 31.3.2020 tarihinden itibaren karşılanan kişi başına ücret ödenmesi öngörülmüş, ancak bu ücretlendirme pandemi nedeniyle fiilen yaşama geçirilemedi.

istanbul-havalimani-080.jpgHAKSıZ VE HUKUKA AYKıRı BU KARAR
Haksız ve hukuka aykırı bu karara karşı Turizm Ortak Akıl Platformu adı altında bir araya gelen seyahat acentaları tepkilerini sosyal medyada gösterdiler.
Ayrıca 15 Ocak 2020 tarihinde düzenledikleri basın açıklaması ile tepkide bulunarak seslerini duyurmaya çalıştılar.

Yapılan girişimlerin ve çözüm bulma çabalarının sonuç vermemesi üzerine bir seyahat acentası 17 Şubat 2020 tarihinde T.C. İstanbul 4. İdare Mahkemesinde “yürütmenin durdurulması ve söz konusu kararın iptali” talebiyle dava açtı.
Bazı değerli seyahat acentaları da bu davaya müdahil olma talebinde bulundular.

Meslek birliğimiz TÜRSAB’ın da 27 Şubat 2020 tarihinde T.C. İstanbul 9. İdare Mahkemesinde benzer bir dava açması memnuniyetle karşılandı.

istanbul-havalimani-081.jpg
MAHKEME İGA’DAN 20 GÜN İÇİNDE CEVAP İSTEDİ
T.C. İstanbul 4. İdare Mahkemesi 23 Eylül 2020 tarihinde aldığı ara kararla; savunmasında iptali talep edilen kararının varlığını kabul eden idareye İGA Meeting Lounge salonunun ücret karşılığı kullanılmasına ilişkin kararın hangi makam veya komisyon tarafından verildiğini ve salonunun kullanımına ilişkin ücret tarifesinin ne olduğunu sordu.
Ayrıca müdahil olma talebinde bulunan acentaların bu istemlerini kabul etti. Yürütmeyi durdurma ve karar iptali ile ilgili hüküm vermeden önce Mahkeme idarenin bu sorulara 20 gün içinde yanıt vermesini istedi..

Bu iki davanın aynı konuda ilk açılan dava olması nedeniyle T.C. İstanbul 4. İdare Mahkemesinde birleştirilmesi bekleniyor.
Bununla birlikte diğer seyahat acentalarının davaya fer’i müdahil olmalarının yolu açık olduğu için katılmaları gerekiyor.

Gasp edilmeye çalışılan yasal hakkımızı korumak için dayanışmamızı ve birlikteliğimizi göstermemiz yaşamsal önemdedir.
Tüm seyahat acentalarını davacı yanında fer’i müdahale talebinde bulunmaya davet ediyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyururuz.

TURİZM ORTAK AKIL PLATFORMU

gelen-yolcu-kati-gumruklu-salon-006.jpg

gelen-yolcu-kati-gumruklu-salon-007.jpg

gelen-yolcu-kati-gumruklu-salon-008.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA