19 Eylül 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara16°C
  • Antalya23°C

AB'DEN UZAKLAŞMA KÜLTÜR TURUNA ÇIKAN AVRUPALI ENTELEKTÜELLERİ BİTİRDİ!

Kangal Turizm Sahibi Mehmet Elbudak, '' Antalya'ya 2007-2011 yılları arası başta Almanya, Fransa ve Avusturyalı tarih, kültür ve arkeoloji tutkunu Avrupalı entelektüel turistler 2020 yılında yüzde 75'lerden yüzde 5'e düştü

AB'den uzaklaşma kültür turuna çıkan Avrupalı entelektüelleri bitirdi!

12 Temmuz 2021 Pazartesi 20:00

Abdurrahman Büyükkeskin
Side-Manavgat/Antalya
- Antalya'da kültür, tarih ve arkeolojik varlıkları tanıma turlarında öncü turizm seyahat acentesi Kangal Turizm Seyahat Acentesi Sahibi Mehmet Elbudak, '' Antalya'ya 2007-2011 yılları arası başta Almanya, Fransa ve Avusturyalı tarih, kültür ve arkeolojik varlıkları tanıma tutkunu Avrupalı entelektüel turistler 2020 yılında yüzde 75'lerden yüzde 5'e düştü.'' dedi.

avrupali-kultur-turu.jpg

15 yıl önce Alman, Fransız, Belçika, Avusturyalı öğrenciler için proje kapsamında  hazırladıkları turlara öğrenciler yoğun ilgi gösterirken son 7 yıldır hiçbir  ilgi göstermiyorlar. Bunda en büyük sorunun Türkiye'nin Avrupa Birliği(AB) ilişkilerinin zayıflaması olduğuna inanıyorum. Avrupa'dan en yoğun entelektüel turist ve öğrenci grupları şimdi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu  Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi(PACE) Başkanı olduğu dönemde. Örneğin Burdur'un Ağlasun ilçesinde bulunan Sagalassos Antik Kent kazılarını Belçika Katolik Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyeleri yapıyor;

avrupali-kultur-turu-001.jpg

30 kişilik ekiple her yıl. Brüksel'den yoğun öğrenci grupları geliyordu. başta Sagalassos, Termessos, Perge, Olimpos, Myra, Tlos, Xanthos ve Side Antik Kentleri görmeye geliyordu. AB'NİN kalbi Belçika Brüksel'de olduğu için öğrenciler Antalya'da ve Burdur Da resmi kurum ziyaretlerinde öncelikli olarak programlarına seçilmiş olan yöneticileri ziyaret edeceklerini söylüyorlar. Vali, kaymakamları ziyaret etmiyordu. Avrupalı öğrencilerin  demokrasi kültür bilinçleri evrensel hukuk normu bilinci çok yüksek. dedi.   

avrupali-kultur-turu-002.jpg Avrupalı entelektüel turist turlarının 2020 yılı ile birlikte dibe vurduğunu belirten Mehmet Elbudak, geçmiş yıllarda Kanada ve ABD' dende kültür turuna çıkan entelektüel turistlerin geldiğini kaydetti. Elbudak, bunların hepsini 2020'de pandemi ile birlikte kaybettik ifadesinde bulundu.

    Es Es Turizm Seyahat Acentesi Sahibi  Levent Akgün, adeta açık hava müzesi konumunda olan Antaly'nın yeteri kadar kültür, tarih ve arkeolojik varlıkları tanıma öncelikli turizm anlayışının pandemi ile birlikte sıfırlandığını kaydetti. 

 avrupali-kultur-turu-003.jpgFransız turistlerin deniz, kum ve güneş turizmi bizdede var diyerek tatil tercihlerini Antalya için arkeolojik varlıkları tanıma turu öncelikli yaptığını belirten Levent Akgün, '' Bugün Antalya bölgesinde kültür turuna çıkılan 47 tarihi ören yeri ve antik şehir arasında tek Unesco  insanlık Kültür Mirası Listesi'nde olan şehir Kaş'ın kınık Mahallesi'nde bulunan ve aynı zamanda Likya Birliği'nin başkenti olan Xanthos Antik. Xanthos Abtik Kent kazılarına da 2000 yılına kadar 55 yıldır aralıksız Fransız arkeologlar yaptı. 1988 yılında UNESCO listesinde olan Xanthos Un yazılı kaynaklarla tanınması Fransız bilim adamlarına borçluyuz.'' ifadesinde bulundu. Akgün, Son 5 yıldır Side'de kültür turlarının yerini sadece Rus, Polonyalı ve Ukraynalı turistlerin tarihi ören yerinde gezintiye çıkma  aldığını sözlerine ekledi. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA