22 Kasım 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara16°C
  • Antalya18°C

AB'DEN UZAKLAŞMA ALMANLARI ANTALYA'DAN KAÇIRDI

Alman Kültürünü Tanıtma ve Birlikte Yaşam Platformu Başkanı Erol Güldal, birlikte yaşam kültürünün temelini '' karşılıklı güvenle'' olabileceğini söyledi. 

AB'den uzaklaşma Almanları Antalya'dan kaçırdı

30 Mayıs 2021 Pazar 14:00

Abdurrahman Büyükkeskin
Side-Manavgat/Antalya -
Antalya Alman Kültürünü Tanıtma ve Birlikte Yaşam Platformu Başkanı Erol Güldal, birlikte yaşam kültürünün temelini '' karşılıklı güvenle'' olabileceğini söyledi. 
Erol Güldal, '' Tatil amaçlı seyahatlerin ülkeler arası yeni dostluk köprüsü kurma ve birbirini yakından tanıyarak karşılıklı güvene bağlı önyargıların yıkılmasına büyük etken oluyor.'' dedi. 

alman-turist-031.jpgAntalya  Side'de yerleşik yaşayan emekli müzik öğretmeni Alman asıllı bayan 20 yıl önce  Yunanistan'a arkadaşı ile tatile gittiğinde tanıtım broşürünü arkadaşı ile birlikte okurken gelecek sene tatil için Antalya'ya gideceğini söyleme üzerine arkadaşının, ''Türkiye bir Ortadoğu ülkesi oraya gidersen seni zorla kara çarşaf içine sokarlar, sonrada bir ağa'nın üçüncü veya dördüncü karısı  olursun.'' diye söyleyince korktu. 
Bir sonraki yıl merakını yenmek için  Antalya Kemer'e tatile geldiğini  tatil yerini görünce anlatılanlarla hiç bir alakasının olmadığını gördüğünü üç yıl sonra Side'de ev alarak yerleştiğini kendisine anlattığını dile getiren Güldal, '' bu örnekte olduğu gibi Albert Einstein'in dediği gibi önyargıları parçalamanın  yegane yolu karşılıklı güvene bağlı birbirinin farklılıklarını zenginlik kabul ederek olduğu gibi kabul etmeden geçiyor.  Hz. Ali'nin çok güzel bir sözü var oda; ' İnsanlar ya dinde kardeştiler yada insanlıkta kardeştiler.'' ifadesinde bulundu. 

arol-guldal.jpgturizmci-erol-guldal.jpegALBERT EİNSTEİN, ''ÖNYARGILARI PARÇALAMAK ATOMU PARÇALAMAKTAN ZOR SÖZÜNÜN PANZERİHİ TATİLE BAĞLI TURİZM

 Musevi asıllı bilim adamı deha Albert Einstein, '' Önyargıları parçalamak atomu parçalamaktan daha zor '' olduğu sözünün ön yargılardan sıyrılmanın ne kadar zor olduğunu anlatan çok güzel bir söz olduğunu belirten turizmci ve Alman kültürü bilimcisi Erol Güldal, '' Bugün 21'nci yüzyılın ilk çeyreğinde insanlığın ıskaladığı en büyük Berlin Duvarı önyargılar. Ön yargı olduğu için 21'nci yüzyılın ilk çeyreğinde başta Orta Doğu olmak üzere kan ve gözyaş hakim oldu. Umudumuz Oki; 21'nci yüzyılın  ikinci çeyreği ıskalanmazda  ''Sevgi'', ''barış'', ve ''huzur'' içinde yaşayan bir dönem olur.'' ifadesinde bulundu. 

 Birlikte yaşama kültürüne en güzel örneğin, Antalya Belek'te üç ilahi dinin ibadet yerlerinin bulunduğu '' Dinler  Bahçesi'', Antakya Medeniyetler Korosu ve Doğu Berlin'de yıkılan bir kilisenin yerine bugün  House Of One üç İbrahimi Dinin müntesiplerine ait cami, kilise ve Havra inşaa edilmesi olduğunu vurgulayan  Erol Güldal, Türkiye'de fazla yaygın olmayan ve Almanya 'da çocukluktan öğretilen bir yanlış birini haksız yere üzme sonrası '' özür dileme'' geleneğinin ''' bir insanlık onur ve erdemi kabul edildiğine dikkat çekti.   Almanların Antalya'ya yerleşimde 1994-2010 yılları arasında zirvede olduğunu ifade etti.  

alman-turist-032.jpgALMANLAR ANTALYA'YA YERLEŞİMDE 10 YIL ÖNCESİNE GÖRE CAZİP ŞEHİR DEĞİL?

Türkiye'nin rotasını 2006 yılından itibaren Avrupa Birliği(AB)'ne üye olmada gösterdiği gayretin rolünün büyük olduğunun altını çizen  Erol Güldal,  2012 yılından itibaren Türkiye'nin başta yargı reformları olmak üzere pek çok konuda AB'ye girecek mi, mış gibi davranması ile birlikte geçen 11 yıllık süre içinde yerleşimde başta Alanya olmak üzere yüzde 50 oranında azalma olduğunu kaydetti. Güldal şunları kaydetti:'' Antalya Almanlar için yerleşimde artık cazip bir şehir değil. Alanya'da Almanlar gayri menkullarını satarak ülkelerine yada başta Uzak Doğu ülkeleri ile Karaib Adalarına yerleşiyor. Manavgat, Side'de, Kemer'de Antalya merkezde durum farklı değil. Bütün bunlar Türkiye'nin AB'nin kadim değerlerinden uzaklaşmadan kaynaklanıyor. Bir Almana son 10 yıl içinde ülkede ihale yasasının 179 defa değiştirilmesini izah edemezsiniz!. Antalya'nın gerek Alman gerekse Orta ve Kuzey Avrupalıların yerleşimde güvenli şehir ve birlikte yaşamada cazip şehir olmada yegane pusulasını AB Evrensel normları ile yeniden bütünleşmeden geçiyor. AB'den uzaklaşma sadece yerleşimde değil. Türk- Alman evliliklerinde kendini gösteriyor. 2006 -2010 yılları arası Alman bayanlar Türk erkekleri ile  yüzde 65 oranından 2019 yılında yüzde 15 seviyesine düşmüştür. ''

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA