20 Eylül 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara13°C
  • Antalya22°C

ABD UÇAK GEMİSİNDE KORONA VİRÜS KAYNAKLI İLK ÖLÜM OLDU

ABD’nin "USS Theodore Roosevelt" uçak gemisinde görevli bir askerin yeni tip Corona Virüs (Kovid-19) nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi. Gemideki vaka sayısı 550’nin üzerine çıktı 

ABD uçak gemisinde korona virüs kaynaklı ilk ölüm oldu

13 Nisan 2020 Pazartesi 15:00

SAN DIEGO / GUAM - ABD’nin "USS Theodore Roosevelt" uçak gemisinde görevli bir askerin yeni tip Corona Virüs (Kovid-19) nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi. Gemideki vaka sayısı 550’nin üzerine çıktı.  Uçak gemisi, yaklaşık iki düzine denizcinin COVID-19 için pozitif test etmesinin ardından geçen hafta Guam'a yanaştı.
 San Francisco Chronicle tarafından yayınlanan notta geminin kaptanı Albay Brett Crozier “Savaşta değiliz. Denizcilerin ölmesine gerek yok. Şimdi harekete geçmezsek, en güvenilir varlığımız olan denizcilerimizle düzgün bir şekilde ilgilenmiyoruz ”dediği belirtildi. Donanma Sekreter Vekili Thomas Modly, Donanmanın enfekte olmuş denizcileri gemiden çıkarmak için çalıştığını, ancak Guam'da barınma seçeneklerinin eksikliği bulunduğunu söyledi.

navy-capt.-brett-e.-crozier,-commander-of-the-uss-theodore-roosevelt.-.jpg
KAPTAN YALVARDI
USS Theodore Roosevelt' in görevden alınan kaptanı Albay Brett E. Crozier, gemide 3,000 mürettebat ve 2,000 havacılık personeli bulunduğunu belirterek enfekte olmuş personeli izole etmek için CDC'den 14 gün boyunca korumanın imkansız olduğunu söylemişti. San Diego merkezli USS Theodore Roosevelt'in kaptanı, 100'den fazla koronavirüs bulaşmış denizciyi gemiden ve kıyı konutlarına almak için Donanma'ya adeta yalvardı. Ancak Guam'da yeterli konaklama yeri olmadığı bildirildi..


ABD Donanması'ndan yapılan yazılı açıklamada, askerin 30 Mart’ta Guam adasında yoğun bakıma alındığı ve 9 Nisan’dan bu yana tedaviye yanıt vermediği belirtildi. Donanma, bu sabah ölen askerin isim ve rütbesini açıklamadı. Diğer taraftan gemide Kovid-19 vaka sayısı 550’nin üzerine çıktı.

uss-theodore-roosevelt.jpgGEMİDEKİ SALGIN İKİ ÜST DÜZEY YETKİLİYİ GÖREVİNDEN ETMİŞTİ
Roosevelt uçak gemisi, 27 Mart’ta Guam adasına rutin bir liman ziyaretinde iken gemide Kovid-19 vakalarının tespit edilmesi üzerine karantinaya alınmıştı. 
Geminin kaptanı Albay Brett Cozier, geminin boşaltılıp personelinin Guam adasında karantinaya alınması için Pentagon’a gönderdiği mektup basına sızınca ABD Deniz Kuvvetleri Genel Sekreter Vekili Thomas Modly tarafından görevden alınmıştı.  Modly ise daha sonra geminin personeline yaptığı konuşmasında kaptana yönelik ağır sözlerinin büyük tepki çekmesi üzerine istifa etmek zorunda kalmıştı. 

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Sekreteri Modly CNN'e şunları söyledi: “Komuta organizasyonumuzun yaklaşık 24 saattir farkında olduğunu biliyorum. Bu denizcileri gemiden çıkarmak ve Guam'daki konaklama yerlerine götürmek için son yedi gündür çalışıyoruz. Sorun şu ki, Guam'ın şu anda yeterli yatağı yok ve orada otelle görüşüp, otel alanı alıp alamayacağımızı, çadır tipi tesisler yaratabileceğimizi görmek zorunda kaldık.
Bu gemideki (Komutan) ile aynı fikirde değiliz ve bunu çok metodik bir şekilde yapıyoruz çünkü bu bir yolcu gemisi ile aynı değil, geminin üzerinde silahları var, üzerinde uçak var, biz gemide yangınlar varsa yangınlarla mücadele edebilmeliyiz, bir nükleer santral işletmeliyiz, bu yüzden gemide biraz farklı ve benzersiz kılan çok şey var ama biz "yönetiyoruz ve üzerinde çalışıyoruz. Bununla çok ilgiliyiz, bunun için çok endişeliyiz ve tüm uygun adımları atıyoruz.”

Kaynak: Times of San Diego
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA