90 YIL SONRA İLK... YÜZDE 33'Ü GÖRDÜ
32,9 oranında daralan ABD ekonomisi, Nisan-Temmuz çeyreğinde tarihinin en sert çeyreklik düşüşünü yaşadı. Almanya ekonomisinde de tarihi bir küçülme yaşandı.
30 Temmuz 2020 Perşembe 18:00
BERLİN-32,9 oranında daralan ABD ekonomisi, Nisan-Temmuz çeyreğinde tarihinin en sert çeyreklik düşüşünü yaşadı. Almanya ekonomisinde de tarihi bir küçülme yaşandı. GSYİH, ikinci çeyrekte ilk çeyreğe göre yüzde 10,1 küçüldü. Önceki yılın aynı dönemine göreyse küçülme yüzde 11,7.
ABD Ticaret Bakanlığı'nın, yılın ikinci çeyreğine ilişkin bugün yayınladığı rapor, Corona pandemisinin etkisiyle ülke ekonomisin 1930 Büyük Buhran'ından bu yana en sert daralmayı yaşadığını gösterdi. Rapora göre yüzde 32,9 oranında daralan ABD ekonomisi, Nisan-Temmuz çeyreğinde tarihinin en sert çeyreklik düşüşünü yaşadı.
Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre; ABD'nin gayrisayi yurtiçi hasılasındaki (GSYH) tarihi düşüşün büyük kısmını Nisan ayındaki ekonomik daralma oluşturuyor. Bunun nedeni, Mart ayı ortasında Corona salgınının yayılmasını önlemek amacıyla restoran, bar, fabrika gibi birçok işyerinin aniden kapatılması ve ekonomik faaliyetlerin durmasıydı.
Ekonomik faaliyetler Mayıs ayında yavaş yavaş tekrar başlasa da bu ivme, özellikle Güney ve Batı eyaletlerinde yeni enfeksiyon vakalarının ortaya çıkmaya başlamasıyla birlikte sekteye uğradı. Virüsün ağır darbe indirdiği eyaletlerde işyerlerinin yeniden kapanması ya da açılmalarının ertelenmesi, ekonominin yılın üçüncü çeyreğinde hızla iyileşebileceği umutlarını suya düşürdü.
PANDEMİ ORTADAN KALKMADAN EKONOMİK İYİLEŞME OLMAYACAK GÖRÜŞÜ
ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell, dün yaptığı açıklamada ekonomik faaliyetlerde Corona pandemisine bağlı olarak yavaşlama olduğunu doğruladı ve salgının, düşük seviyedeki iyileşmeyi de tehlikeye attığının altını çizdi. Çok sayıda iktisatçı, Corona pandemisi tamamen ortadan kalkmadan ekonomik iyileşme sürecinin tam anlamıyla başlamasının söz konusu olamayacağını vurguluyor. Ekonomiye nakit pompalamaya devam edeceği taahhüdünde bulunan FED, faiz oranlarını sıfıra yakın bir seviyede tutuyor.
GSYH’DE SERT DÜŞÜŞ
Reuters haber ajansının iktisatçılar arasında yaptığı anketten çıkan sonuç, geçtiğimiz çeyrekte ABD'nin gayrisafi yurtiçi hasılasının yıllık yüzde 34,1 oranında daralacağı yönündeydi. Bugün Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı yaklaşık yüzde 33'lük daralma oranı, ABD hükümetinin GSYH kayıtlarını tutmaya başladığı 1947 yılından bu yana yaşanan en sert düşüş olarak kayıtlara geçti. Bu oran aynı zamanda en ciddi gerilemenin yüzde 10 olarak kaydedildiği 1958 yılına kıyasla üç kattan fazla.
ABD hükümeti, ikinci çeyrek GSYH raporuyla birlikte beş yıl geriye giderek verilerde revizyon yapacak. ABD ekonomisi gerileme dönemine Şubat ayında girmeye başlamıştı.
GSYH'daki ciddi düşüş ve ekonomik iyileşme süresinin tökezlemesi, ikinci ekonomik teşvik paketi üzerinde anlaşmaları için Beyaz Saray ve Kongre üzerinde bir baskı unsuru haline gelebilir. Ancak kamuoyu yoklamalarına göre destek oranı gerileyen Başkan Trump, acele etmek zorunda olmadığını söylemişti.
ÖDENEKLER TÜKENDİ
İktisatçılara göre yaklaşık 3 trilyon dolarlık tarihi mali paket olmasaydı ekonomideki sıkışma çok daha fazla olabilirdi. Paket, şirketlere, elemanlarının maaşlarını ödemelerine yardımcı oldu, işsiz kalan milyonlarca Amerikalı'ya haftada 600 dolarlık destek sağladı. Ancak 600 dolarlık destek programının süresi Cumartesi günü doluyor. Çok sayıda şirketse aldıkları ödenekleri tüketmiş durumda.
Bu da Corona enfeksiyonu vakalarının hızla artmasıyla birlikte işten çıkarılanların sayısının hala yüksek seyretmesine neden oluyor.
ABD Çalışma Bakanlığı'nın bugün yayınlayacağı raporunsa 25 Temmuz'da sona eren hafta itibarıyla işsizlik yardımı başvurusunda bulunanların sayısının 1 milyon 450 bin daha arttığını ortaya koyması bekleniyor. Bir önceki hafta bu sayı 1 milyon 416 bindi.
GSYH'la ilişkin son veriler, ABD'de ekonomik faaliyetlerin yüzde 11,5 oranında azalması anlamına geliyor. Bu da 2008 yılında başlayan Büyük Resesyon döneminde yüzde 4 oranında daralan ABD ekonomisinin şu anda içinde bulunduğu krizin boyutlarını gözler önüne seriyor.
PERAKENDECİLER ZORDA
Öte yandan ABD ekonomisinin üçte ikisini oluşturan tüketici harcamalarının ikinci çeyrekte GSYH'yla birlikte aynı doğrultuda gerilemiş olması bekleniyor. Aralarında JC Penney ve Neiman Marcus gibi dev perakendecilerin de olduğu birçok firma, pandemi sürecinde iflas başvurusunda bulunmuştu.
Benzer bir gerilemenin şirket yatırımlarına da yansıması bekleniyor. Boeing, dün, beklenenden daha büyük çeyreklik kayıp açıkladı. Pandeminin petrol fiyatlarında da hızlı düşüşe neden olmasıyla birlikte kaya petrolü üretiminde geniş çaplı kesintilere gidilirken bu sektörde çalışan çok sayıda kişi işten çıkarıldı.
Ekonomideki gerilemenin emlak piyasasındaki verilere de yansıması ve rekor düzeydeki ekonomik teşvik paketine rağmen hükümet harcamalarının, yerel yönetimlerin kaynaklarını Corona salgınıyla mücadeleye aktarması nedeniyle tarihi ölçüde gerilemesi bekleniyor.
ALMANYA EKONOMİSİNDE TARİHİ KÜÇÜLME
Aynı zamanda Deutsche Welle Türkçe’de yer alan habere göre; Koronavirüs krizi nedeniyle Almanya ekonomisinde tarihi bir küçülme yaşandı. GSYİH, ikinci çeyrekte ilk çeyreğe göre yüzde 10,1 küçüldü. Önceki yılın aynı dönemine göreyse küçülme yüzde 11,7.
Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya ekonomisinin koronavirüs krizi nedeniyle 2020 yılının ikinci çeyreğinde tarihi seviyede küçüldüğü bildirildi. Federal İstatistik Dairesi tarafından yapılan açıklamada, Almanya'da Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYİH), Nisan-Haziran ayları arasında, bir önceki çeyreğe göre yüzde 10,1 küçüldüğü açıklandı.
Açıklanan verilere göre, ikini çeyrekte ihracat ve ithalatın yanı sıra tüketim giderleri ve şirket yatırımları da ciddi oranda düşüş gösterdi. Buna karşılık kriz sırasında devletin tüketim giderleri arttı.
Söz konusu küçülme, GSYİH hesaplamalarının başladığı 1970 yılından bu yana, bir yılın çeyreğinde yaşanan en büyük küçülme olma özelliğini taşıyor.
Bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında ise, yüzde 11,7'lik bir küçülme söz konusu. Şu ana kadar kayıt altına alınan, bir önceki yıla göre en büyük gerileme, 2009'un ikinci çeyreğindeki yüzde 7,9'luk küçülme olmuştu.
UFUKTA TOPARLANMA VAR
Söz konusu verileri değerlendiren ekonomist Alexander Krüger, "Üstesinden gelinemeyen korona pandemisi çerçevesinde konjonktüre güven duyma noktasında temkinli olmakta fayda var. İstihdam alanlarının yok olması ve iflas tehlikeleri sürüyor. ABD-Çin anlaşmazlığı da durumu kötüleştiriyor" dedi.
Alman ekonomisinin yakın gelecekte toparlanacağı tahmininde bulunan Krüger, "Toparlanmaya rağmen ekonomi korona öncesi seviyeye kolay kolay dönemeyecek. Karantina önlemleri nedeniyle gerilemelerin yaşanmasını hesaba katmak gerekiyor" ifadelerini kullandı.
- Köy Enstitüsü öğretmeni annem, Cahide Altıntaş ile gururluyumRahmetli annem Cahide Altıntaş Türkiye Cumhuriyet’inin yokluklar döneminde eğitim ordusunda görevli bir Köy Enstitüsü öğretmeniydi.24 Kasım 2024 Pazar 01:00GÜNDEM
- 38 Avrupa ülkesi Çin'i vizesiz ziyaret edebilecekİtalya, Fransa, Almanya ve Japonya'dan gelen turistler, 30 Kasım 2024'ten 31 Aralık 2025'e kadar Çin'e vizesiz girebilecek.23 Kasım 2024 Cumartesi 15:00TURİZM
- Kapadokya'yı 10 ayda 1 milyon 322 bin 598 turist gezdiTarihi, doğal ve kültürel zenginlikleri ile dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilerin ağırlandığı Kapadokya'daki yer altı şehirlerini bu yılın 10 ayında 1 milyon 322 bin 598 turist gezdi.23 Kasım 2024 Cumartesi 14:00TURİZM
- Uludağ yoğun kar yağışıyla sezonu açıyorTürkiye Kayak ve Snowboard Öğretmenleri Derneği Başkanı Yahya Usta, "Böyle giderse yarın parkurlarımız açık olacaktır. Sezonun erken açılacağını düşünüyoruz" dedi.23 Kasım 2024 Cumartesi 13:00TURİZM
- Mudanya, kendi zeytin markasını yaratacakZeytinleri toplayarak zeytinyağı haline getiren Mudanya Belediyesi, kendi markasını yaratmak için çalışmalara başladı.23 Kasım 2024 Cumartesi 12:00YEME İÇME
- Pasaport bedeli gelirden çok arttıPasaport defter ve harç ücretlerine her yıl YDO bazında fiyat artışı yapılıyor. Yıl sonuna doğru zam gelmesinden önce pasaport değişimleri için alınan randevular yoğunlaşıyor.23 Kasım 2024 Cumartesi 11:00GÜNDEM
- SPK'dan Akfen'e şartlı onay!Sermaye Piyasası Kurulu, halka açık 17 şirketin sermaye artırımı başvurularını karara bağladı23 Kasım 2024 Cumartesi 10:00KURUMSAL
- Schengen vizesi alacak Türk vatandaşlarına yeni kısıtlamaTürkiye'den yapılan Schengen vizesi başvurularını 2015 yılında yüzde 3,9 oranında reddeden Avrupa ülkeleri, geçtiğimiz yıl bu oranı yüzde 16,1'e kadar yükseltti. 23 Kasım 2024 Cumartesi 09:00GÜNDEM
- Mövenpick Bursa, İncili Gastronomi Ödülü’nün sahibi olduMövenpick Bursa oteli İncili Gastronomi Ödülleri’nde "4 İnci" kategorisinde ödüle layık görülerek Bursa’daki seçkin gastronomi noktalarından biri olduğunu bir kez daha kanıtladı.22 Kasım 2024 Cuma 11:25KONAKLAMA
- EasyJetwash, marka anlaşmazlığında ödemeyi kabul ettiEasyJetwash'ın sahibi, EasyJet markasının sahibi olan firma ile yaşadığı ticari marka anlaşmazlığının ardından tazminat ödemeyi ve marka adını değiştirmeyi kabul etti.22 Kasım 2024 Cuma 10:14ULAŞTIRMA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2005 Türkiye Turizm
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.