20 Eylül 2024
  • İstanbul23°C
  • Ankara21°C
  • Antalya28°C

8 ASIRLIK ''SELÇUKLU ESERİ KARGIHAN'IN KİTABESİ KAÇIRILDI MI?

Beydiğin Mahallesi'nde bulunan 8 asırlık Selçuklu şaheseri Kargıhan'ın kitabesinin Danimarkalı mimar ve Selçuklu eserleri araştırmacısı l Marie Johansen tarafından kaçırıldığı iddia edildi.

8 asırlık ''Selçuklu eseri Kargıhan'ın Kitabesi kaçırıldı mı?

05 Haziran 2021 Cumartesi 19:00

Abdurrahman Büyükkeskin
Side-Manavgat/Antalya -
Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Beydiğin Mahallesi'nde bulunan 8 asırlık Selçuklu şaheseri Kargıhan'ın kitabesinin Danimarkalı mimar ve Selçuklu eserleri araştırmacısı l Marie Johansen tarafından kaçırıldığı iddia edildi.
Manavgat'ta Anadolu Selçuklu ve Osmanlı dönemi eserlerinin gün yüzüne çıkarılması ile ilgili çalışma yapan eczacı Mahmut Öz, yaptığı açıklamada, ''Manavgatlıların tarafından Maria olarak bilinen ve 1995 den bu yana Kargıhan ve bölge hanlarını inceleyen Danimarkalı mimar Marie Johansen İn Beydiğin köylülerinin Maria diye tanıyorlar, ona gönlünü ve evini açmış, önüne geçerek, bölgeyi her yıl gelerek incelenmesini istemiş. Ancak 8 asırlık Kargı Han kapısında bulunan kitabenin kaybolması ve bugüne kadar bulunmaması şüpheler doğurmuştur. Maria Johansenin yaptığı çalışmalarda Karahan'ın kitabesine makalelerinde değişmemesi şüphe oluşturuyor.? Beydiğinde yaptığım çalışmalarda köylüler, köylülerle kurduğu şahsi ilişkiler nedeni ile hep bu Maria Hanım kim diye soruyorlar.'' dedi.

kargihanin-kitabesi-.jpg1840 dan beri Anadolu’da ki tarihi eserleri kaçırarak Londra da Berlinde müze kurduğunu ileri süren Mahmut Öz, Antalya bölgesinde başta Kaş'ın Kınık Mahallesi'nde bulunan ve 60 yıl Fransızların kazı çalışması yaptığı UNESCO İnsanlık Kültür Mirası listesinde yer alan Xanthos Antik Kentte Harp Anıtı ve diğer üç eserin 1842 yılında gezgin Fellow tarafından kaçırıldığını kaçırılan eserlerin bugün İngiltere'de British Müzesi'nde sergilendiği bildirildi.
kargihanin-kitabesi--001.jpg
kargihanin-kitabesi--002.jpg
kargihanin-kitabesi--003.jpg
kargihanin-kitabesi--004.jpg

Etiketler: ,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA