23 Ekim 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara9°C
  • Antalya17°C

468 YILLIK ŞİFALI AŞURE DAĞITIMI

Sultan Divani Hazretlerini Anma ve Şifalı Aşure Günü etkinliklerinde, 40 hatimle 29 çeşit hububattan hazırlanan 25 bin kap aşure vatandaşlara dağıtıldı.

468 yıllık şifalı aşure dağıtımı

19 Ocak 2008 Cumartesi 12:30

AFYONKARAHİSAR - Afyonkarahisar Belediyesi tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Sultan Divani Hazretlerini Anma ve Şifalı Aşure Günü etkinliklerinde, 40 hatimle 29 çeşit hububattan hazırlanan 25 bin kap aşure vatandaşlara dağıtıldı.

Mevlana'nın torunu, Afyonkarahisarlı Sultan Divani Hazretleri'ni anma etkinlikleri çerçevesinde belediye tarafından düzenlenen aşure gününe soğuk havaya rağmen büyük ilgi oldu. 468 yıldır sürdürülen şifalı aşure dağıtımı için Mevlevi (Türbe) Camii'ne gelen yüzlerce Afyonkarahisarlı, Cuma Namazı'nı da burada kıldı. Aşure günü nedeniyle tamamen dolan camide yer bulamayanlar, namazlarını dondurucu soğuğa rağmen bahçede kıldı.

Sultan Divani tarafından ilk kez 1540 yılında başlatılan ve Afyonkarahisar Belediyesi tarafından 1990 yılından itibaren yeniden canlandırılan Aşure Günü nedeniyle Mevlevi Cami doldu taştı. 40 hatimle ve 29 çeşit baharatın karıştırılmasıyla hazırlanan aşure, Cuma Namazı'ndan sonra burada toplananlara dağıtıldı. Vatandaşlar, şifa niyetine dağıtılan 200'er gramlık kaplardaki aşureden alabilmek için adeta birbiriyle yarıştı. Aşureler kadın ve erkeklere ayrı şekilde dağıtılırken, çok sayıda polis ve zabıta ekibi izdiham yaşanmaması için sıkı tedbir aldı. Bu yıl 18'incisi gerçekleştirilen şifalı aşure etkinliklerinde Afyonkarahisarlılar için 25 bin kutu aşure hazırlanarak dağıtıldı. Aşure dağıtım törenine, Belediye Başkanı Abdullah Kaptan, İl Genel Meclisi Başkanı Ahmet Kocakulak'da katıldı.

 

ŞİFALI AŞURE'NİN İÇİNDE NELER VAR?

Sultan Divani tarafından hazırlandığı bilinen Şifalı Aşure içerisinde pirinç, göce, pekmez (şeker), kuru fasulye, nohut, arpa, kuru üzüm, incir, fıstık, fındık, ceviz içi, limon, vanilya, pirinç unu, karanfil, tarçın, susam, haşhaş, hardal, çörek otu, gül suyu, şeker pare, kayısı, kuş üzümü, dut kurusu, zencefil, yeni bahar, hıdır yaprağı, portakal özü ile hindistan cevizi bulunuyor.

SON DAKİKA