12 Eylül 2024
  • İstanbul25°C
  • Ankara25°C
  • Antalya27°C

21. YÜZYIL KADIN YÜZYILI OLACAK

ABD’nin haber sitesi Huffingtonpost’a bir makale yazan Coca-Cola CEO’su Muhtar Kent, 21. yüzyılın Çin veya Hint değil, ‘Kadın Yüzyılı’ olacağını söyledi.

21. yüzyıl kadın yüzyılı olacak

22 Ekim 2010 Cuma 12:00

NEW YORK- ABD"nin popüler haber sitesi Huffingtonpost"a bir makale yazan Coca-Cola CEO"su Muhtar Kent, 21. yüzyılın Çin veya Hint değil, "Kadın Yüzyılı" olacağını söyledi. Hayatını kadınların yönettiğini de açıklayan Kent, annesiyle başlayan bu geleneğin şu anda eşi Defne ve kızı Selin tarafından sürdürüldüğünü yazdı.

Stajını puanla, senden sonra gelen öğrenciler faydalansın. www.stajinipuanla.com

Coca-Cola CEO"su Muhtar Kent, 21. yüzyılın "Kadın Yüzyılı" olacağını söyledi. Popüler Amerikan internet haber sitesi Huffingtonpost.com"a bir makale yazan Kent, dünya ekonomisine ve kendi hayatına yön veren kadınları anlattı.
Ünlü gazeteci Fareed Zakaria"nın "Amerika Sonrası Dünya" adlı kitabına atıfta bulunan Kent, “Zakaria kitabında 21. yüzyıla şekil verecek ülkeleri yazdı. Ancak konuya ülkelerin ötesine geçerek farklı bir açıdan bakmak mümkün. Bana göre, Amerika Sonrası Dünya"nın lokomotifi Çin, Hindistan veya Brezilya olmayacak. Gerçek lokomotif kadınlar olacak. Kadın girişimciler, iş kadınları, siyasi, akademik ve kültürel liderler ve kadın mucitler… Kadınlar şu an dünyada en dinamik ve hızlı büyüyen ekonomik güç” dedi.
Kadınların dünyada 20 trilyon dolarlık bir harcama gücünü elinde bulundurduğunu belirten Kent, bu rakamın ABD, Çin ve Hindistan ekonomilerinin toplamından büyük olduğuna dikkat çekti.
ABD"de kadın patronlara ait şirketlerin milli gelirde 4 trilyon dolarlık bir karşılığı bulunduğunu hatırlatan Kent, şunları yazdı:
“Bu bile tek başına dünyanın en büyük 4. ekonomisi demek. Ancak kadın girişimciliği ABD ile sınırlı değil. Çin Yüzyılı, Hint Yüzyılı, BRIC Yüzyılı tartışmalarını unutun. Gerçek olan 21. yüzyılın "Kadınlar Yüzyılı" olacağı. Şu an bazılarınız kafasını kaşıyıp, "Bu adam neden kadınların güçlenmesi meselesiyle bu kadar ilgili?" diye düşünüyorsunuz. Bu adil bir soru. Ben hayatım boyunca kadınlar tarafından yönetildim. Bu annemle başladı. Şimdi ise eşim Defne ve kızım Selin güçlü yönetim geleneğini sürdürüyor. Harika bir iş çıkardıklarını da düşünüyorum.”

"Kızım için de istiyorum"

Kızı Selin"in profesyonel iş yaşamının henüz başlarında olduğunu belirten Kent, “Kızımın kadınlar için daha adil ve eşit bir dünyada kariyerinde ilerlediğini görmek istiyorum. Böyle bir dünyada farklılıkların sağladığı faydalar da daha iyi anlaşılacak. Aynı zamanda kadın ve erkek hakları konusunda çaba gösteren babam ve kayınpederimin anısına da bunu söylemeyi bir yükümlülük olarak görüyorum. Tabii ki bir iş dünyası lideri ve dünyanın en tanınan markasının değerini artırmak görevi verilen bir kişi olarak da, dünya genelinde kadınlar için koşulların elverişli olması çok önemli. Buna kişisel çıkar veya aydınlanmış kişisel çıkar bile deseniz fark etmez. Bir tüketici ürünleri şirketi için kadınlar için bir başarı atmosferi oluşturmak, ticari açıdan da akıl kârı. Bu durum her şirket için geçerli. Kadınları güçlendirin ve dünyayı yeniden şarj edin. Kadınların güç kazanmasının milli gelire direkt olumlu etkisi var” dedi.
Kent, dünya genelinde kadınların güç kazanması için çalışırken Coca-Cola bünyesinde de daha fazla kadın yöneticiyi önemli noktalara yerleştirdiklerini anlattı. Yale Üniversitesi"ndeki bir konuşmasından uyarlanan yazısında, kadınların güçlenmesini savunmanın bir cinsiyetler savaşı olmadığını belirten Kent, bunun dünyanın ekonomik, çevresel ve sosyal yapısını korumak ve iyileştirmek için yapılan bir savaş olduğunu kaydetti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA