23 Kasım 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara15°C
  • Antalya19°C

2009’DA ŞEHİRİÇİ TELEFONDA UCUZLUK

Doğan Telekom Genel Müdürü Fazıl Esen, şehiriçi telefon görüşmelerinin rekabete açılmasıyla mevcut tarife ve fiyatların tamamen değişeceğini söyledi.

2009’da şehiriçi telefonda ucuzluk

08 Eylül 2008 Pazartesi 16:30

İSTANBUL- Doğan Telekom Genel Müdürü Fazıl Esen, şehiriçi telefon görüşmelerinin rekabete açılmasıyla mevcut tarife ve fiyatların tamamen değişeceğini söyledi.
Doğan Telekom olarak şehiriçi telefon görüşmelerinin alternatif operatörlere açılmasını beklediklerini söyleyen Genel Müdür Fazıl Esen, “Şehiriçi görüşmelerin rekabete açılması için gerekli lisansların verilmesi ve yasal düzenlemelerin yapılmasıyla mevcut tarife ve fiyatlar tamamen değişecek. Alternatif operatörlerin bu hizmeti sunmasıyla dakika bazlı tarifelerin yerini sabit fiyatlı tarifeler alacak. Tüketicinin telefon konuşmaları ucuzlayacak” dedi.

Fiyatlar düşecek

Telefon görüşmelerinin çok önemli bir pazar olduğunu kaydeden Esen, pazarın yüzde 80"inin şu anda kendileri gibi alternatif operatörlere kapalı olduğuna dikkat çekti. Esen, “Sabit telekom görüşmelerinin yüzde 40"ı sabit ücret, yüzde 40"ı şehiriçi, yüzde 20"si ise şehirlerarası ve uluslararası. Biz şu anda sadece asıl rekabetin olduğu yüzde 80"lik bölümde yokuz. 2004"te şehirlerarası ve uluslararası lisansı aldığımızda dakikası 1.2 YTL olan konuşma ücreti bugün 10 kuruşa düştü. Şehiriçinde de rekabet başlayınca fiyatlar düşecek. Biz yatırımlarımızı yaptık, hizmet vermeye hazırız. En geç Nisan 2009"da pazarın açılmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Fazıl Esen, Doğan Telekom olarak sadece telefon değil genişbant erişim ve IPTV hizmetini birlikte vermek istediklerine de değindi. Bu alanda rekabetle birlikte hizmet kalitesinin artacağını anlatan Esen, şunları söyledi:

“Önümüzdeki dönemde genişbant erişimi yaygınlaşacak. Türkiye"de 2008 sonunda adsl abone sayısının yüzde 40 artışla 6 milyonu geçmesi bekleniyor. Beklenen rakamı daha da artırmak için alternatif operatörlerin çalışmaları hızla sürecek. 3G"nin gelmesiyle beraber, cep telefonlarından internet kullanımı da artacak, mekan ve zamandan bağımsız olarak her ortamdan günlük internet kullanımı kişiler için olmazsa olmaz duruma gelecek. Kablosuz iletişim (wi-fi) teknolojileri telefonlara yavaş yavaş girmeye başladı. Bu sayede ofisinizi cep telefonunuza taşıyabileceksiniz. GSM"in yanı sıra yakın zamanda VoIP üzerinden de telefon görüşmeleri yapabileceğimizi öngörüyoruz.”

Wimax bekleniyor

Genişbant erişimine önemli katkı sağlayacak Wimax isimli kablosuz erişim teknolojisinin yurtdışında kullanımının hızla arttığını da belirten Esen, Türkiye"de de bu önemli teknolojiyi takip edebilmeleri için yasal düzenlemelerin yapılması ve gerekli lisansların alternatif operatörlere verilmesi gerektiğini vurguladı. Esen, “Frekans lisanslarının 2009"da verilmesini bekliyoruz. Wimax lisanslarının verilmesiyle alternatif operatörlerin bu yöndeki yatırımları artacak. Doğan Telekom olarak yeni telekom teknolojilerini takip ediyor, Türkiye"ye adapte edilmesi için çalışıyoruz” diye konuştu.

Hedef 70 milyon YTL ciro, 250 bin adsl abonesi

* Doğan Telekom, geçen yıl 27 milyon YTL ciro yaptı. Bu yılki ciro hedefi 70 milyon YTL.

* smile adsl markasıyla tüketiciye ulaşan Doğan Telekom, 1.5 yıl önce adsl hizmeti vermeye başladı. Şirketin şu anda 200 bin abonesi var.

* 2008"in 250 binin üzerinde aboneyle kapatılması öngörülüyor.

* Fazıl Esen, şirket olarak hedeflerini her yıl yüzde 100 büyüme olarak koyduklarını belirtiyor.

* Şirket abonelerine 1038 numarası tuşlayarak şehirlerarası ve uluslararası konuşmalarda yüzde 66 indirim yapıyor.

Adil rekabet ortamı için tekelin kalkması şart

EBAY Türkiye İnternet Sektörü araştırmasına göre, Türkiye"de internet penetrasyonunun yüzde 37 olduğunu belirten Fazıl Esen, bu oranın Avrupa ortalaması olan yüzde 59"un çok altında olduğunu söyledi. Bunun en büyük sebebinin Türkiye"de genişbant internet erişimi fiyatlarının, yurtdışına göre hâlâ pahalı olması şeklinde nitelendiren Esen, sözlerini şöyle konuştu:

“Fiyatın ucuzlaması için rekabetin oluşturulması gerekiyor. Türkiye"de rekabet ortamı yeni yeni oluşturuluyor. Genişbant pazarının yüzde 95"i Türk Telekom"un elinde. Maliyetleri domine eden de yine aynı sebeplerden Türk Telekom ve TTNet. 2009"dan itibaren yerel ağın paylaşıma açılmasıyla ilgili yasal düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Ancak bu şekilde adil bir rekabet ortamı oluşur ve tüketicilere daha avantajlı ve makul fiyatlı hizmetler sunulabilir.”

Rekabet etmemize izin verin

Esen, alternatif operatörlerin santral kurabilme lisansına sahip olmasıyla rekabetin artacağını, fiyatların düşeceğini ve internet kullanıcılarının yurtdışındaki gibi uygun fiyatlara adsl abonesi olabileceğini vurguladı. Esen, Özel İletişim Vergisi"nin de kalkmasıyla maliyetlerin ciddi oranda düşeceğini belirterek, “Ulaştırma Bakanlığı, yüzde 15"lik bu verginin kaldırılacağı yönünde açıklama yaptı. Vergi kalkarsa düşüşü hemen fiyatlarımıza yansıtacağız. Biz yeter ki rekabet etmemize izin verin diyoruz” diye konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA