23 Ekim 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara9°C
  • Antalya17°C

2 BİN KİŞİYE İŞ KAPISI OLACAK

Çift hatlı Kadıköy-Kartal metrosunun 17 kilometrelik bölümünü Astaldi-Makyol-Gülermak konsorsiyumu kazandı.

2 bin kişiye iş kapısı olacak

17 Ocak 2008 Perşembe 16:30

İSTANBUL - Çift hatlı Kadıköy-Kartal metrosunun 17 kilometrelik bölümünü Astaldi-Makyol-Gülermak konsorsiyumu kazandı. Kadıköy-Kartal metro inşaatında yaklaşık 2 bin kişiye istihdam sağlanacak.

 

751 milyon euro teklifle Pazartesi günü yapılan ihaleyi kazanan konsorsiyum, projeyi 4 yılda tamamlayacak.

Kadıköy-Kartal arasında yapılacak olan çift hatlı metronun 17 kilometrelik bölümüne ilişkin açılan ihaleyi İtalyan Astaldi ile Makyol ve Gülermak şirketlerinin oluşturduğu konsorsiyum kazandı. 14 Ocak’ta Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi’ne bağlı Raylı Sistem Müdürlüğü’nün yaptığı ihalede, Alarko-İspanyol OHL konsorsiyumu ve Doğuş-Yapı Merkezi-Yüksel-Siemens konsorsiyumuyla yarışan Astaldi-Makyol-Gülermak ortaklığı ihalede 751 milyon euroluk teklifiyle ipi göğüsledi.

İhale için 1 milyar dolarlık teminat mektubu veren konsorsiyum, projeyi 4 yılda tamamlayacak ve 2 bin kişiye iş imkanı yaratacak. Konsorsiyumda Astaldi yüzde 42’lik payıyla lider konumunda. Makyol’un yüzde 41, Gülermak’ın yüzde 17 hissesi var.

 

Hacıosman’da da var

 

Makyol’un İhale Hazırlama Müdürü Süheyp Bekiroğlu, “Proje halihazırda Kadıköy-Kartal arasını kapsıyor ama Pendik’e kadar uzatılacak. Ardından da Sabiha Gökçen’e götürülecek. 21.7 kilometrelik projede bir grubun devam ettiği bölüm var. Biz 17 kilometrelik bölümün elektro mekanik, istasyonlar, çevre düzenlemesi, demiryolu elektrik temin-dağıtımı, sinyalizasyon ve havalandırma gibi tüm işlerini yapacağız” diye konuştu.

Alarko ile 4. Levent-Hacıosman arasındaki metro ihalesini kazandıklarını, 24 Aralık’ta da sözleşme imzaladıklarına değinen Bekiroğlu, Ankaralı Gülermak’ın da Doğuş ile Otogar-Bağcılar metrosunu üstlendiğini belirtti. Süheyp Bekiroğlu, “Astaldi bu işte usta firmalardan... Şu anda Avrupa ve Güney Amerika’da devam eden metro projeleri var. Aldığımız projenin de lideri” dedi.

 

2 bin kişiye iş fırsatı

 

* Kadıköy-Kartal metrosunun toplam uzunluğu 21.7 kilometre olacak.

* Proje kapsamında 16 büyük istasyon yapılacak.

* Projenin 1 milyon metreküp beton işi var.

* Hafriyat miktarı ise 3.5 milyon metreküp olacak.

* Metro projesinde 270 tane yürüyen merdiven, 59 asansör yer alacak.

* Kadıköy-Kartal metro inşaatında yaklaşık 2 bin kişiye istihdam sağlanacak

SON DAKİKA