06 Kasım 2024
  • İstanbul9°C
  • Ankara0°C
  • Antalya13°C

15 GÜNDE 5 OTOBÜS NEDEN YANDI! OTOBÜSLER NEDEN YANIYOR?

İzmir Otobüs Yangınlarını Önleme Derneği Başkanı Selim Gediz 26 Haziran 2012’de yayınlanan ‘Yangın Algılama ve Alarm Sistemleri’ yönetmeliğinin tam olarak uygulanmıyor.

15 günde 5 otobüs neden yandı! Otobüsler neden yanıyor?

16 Ağustos 2019 Cuma 13:00

İSTANBUL- Balıkesir’de 5 yolcunun can verdiği otobüs yangınından sonra benzer 4 olay daha yaşandı. Dün Bolu’daki son faciadan sonra da çarpıcı bir iddia ortaya atıldı.

Türkiye son iki haftada 5 kez otobüs yangınlarına sahne oldu. İlk olay Balıkesir-Edremit yolunda meydana geldi ve 5 yolcu alevlerin arasında kalarak feci şekilde yaşamını yitirdi.

otobus-yanginlari.jpgBir gün sonra da Manisa’da seyir halindeki bir otobüs alev alarak yandı. Kısa süre sonra da bir tur otobüsü İzmir Çeşme’de alev aldı. Balıkesir’de meydana gelen feci olay dışında ölen ve yaralanan olmadı. Yangınların nedenine yönelik de soruşturma başlatıldı. Bir otobüs daha seyir halindeyken alev aldı: Olayda bariz bir ihmal var

Dün ise Çorum’dan İstanbul’a seyir halinde olan bir otobüs Bolu’da alev aldı. Yolcuların hızla otobüsten inmesiyle herhangi bir can kaybı yaşanmadı. Yangının nedeni henüz tespit edilemedi. Yanan otobüste bulunan yolcular, firmaya ait başka bir otobüse bindirilerek İstanbul’a götürüldü. Otobüsün bir mola tesisine girmeden önce hararet yaptığını iddia eden yolculardan Mustafa Siviş, “Olayda bariz bir ihmal var. Yolcular inerken otobüs alev almıştı. 5 dakika sonra patlamalar başladı” ifadelerini kullandı. 

“TÜM BUNLAR YANGIN İHTİMALİNİ ARTIRIYOR”

Son olayla birlikte otobüslerin neden alev aldığı da tartışma konusu oldu. 

Balıkesir’deki yangının su ısıtıcısından çıktığına yönelik soruşturma devam ederken, Karar’dan Kenan Butakın’a konuşan İzmir Otobüs Yangınlarını Önleme Derneği Başkanı Selim Gediz yeni bir iddiayı dile getirdi. Gediz, 26 Haziran 2012’de yayınlanan ‘Yangın Algılama ve Alarm Sistemleri’ yönetmeliğinin tam olarak uygulanmadığını belirterek şunları söyledi:”Yönetmeliğe göre, sadece otobüslerin motor kısmında değil diğer bölümlerinde de alarm sistemi olmalı ve yangın kısa sürede sürücüye haber verilmeli. Oysa ki, sadece motor kısmındaki alarm 50 saniye gibi bir sürede ikazda bulunuyor. Ayrıca otobüslerde ne yazık ki daha ucuza getirilmesi için yetkili servislerde yapılmayan tadilatlar var. Örneğin su ısıtma cihazları 70 dereceye ayarlıyken tadilatla daha kısa sürede kaynatsın diye 80 dereceye çıkarılıyor. Bir de TV gibi ünitelerde güvenlik gözardı ederek tadilatlar yapılıyor. Tüm bunlar yangın ihtimalini artırıyor” dedi. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA