20 Eylül 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara16°C
  • Antalya25°C

110 YILLIK MİHRAN HANIM KONAĞI AVRUPA'DAN ÖDÜL ALDI

Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Yaraş, konakta düzenlenen toplantıda, Nostra'nın Hollanda'da kurulmuş olan önemli bir organizasyon olduğunu söyledi.

110 yıllık Mihran Hanım Konağı Avrupa'dan ödül aldı

17 Şubat 2014 Pazartesi 09:38

LÜLEBURGAZ - "Mihran Hanım Konağı", Avrupa Komisyonu ve Europa Nostra tarafından düzenlenen "Avrupa Korumacılık Ödülleri" kapsamında jüri özel mansiyon ödülüne layık görüldü.
Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Yaraş, konakta düzenlenen toplantıda, Nostra'nın Hollanda'da kurulmuş olan önemli bir organizasyon olduğunu söyledi.

mihran-hanim-konagi .jpgNostra'nın AB ve Avrupa Konseyi tarafından desteklendiğini belirten Yaraş, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 50 milyon civarında bileşeni bulunan Nostra, halk ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle bu konuma geldi. Esas amacı, kültür mirasının korunması ve gelecek kuşaklara aktarılmasıdır. Herhangi bir şekilde tehlike altında kültür mirası varsa, kamuoyu ve dünyayla paylaşmayı ve bunun korunması için bir takım girişimlerde bulunmayı amaçlar. Europa Nostra böyle bir organizasyon. Türkiye'de de 'Avrupua' adında Nostra'nın alt derneği olarak bir dernek kurduk. Türkiye'deki kültür mirasının korunması için çalışmalar yapıyoruz. Edirne'de de buna benzer kültür mirasımız var. Bu miraslar o kadar hızlı bir şekilde yok oluyor ki içler acısı bir durumdayız. Bu bina da çok kötü durumdaydı. Restorasyon sayesinde bu noktaya geldi."

Yaraş, Kaleiçi semtinin duyarlılık ile tarihi mirasa uygun şekilde korunabileceğini ifade etti.

Mihran Hanım Konağı Restorasyon Danışmanı Enver Şengül de Avrupa Nostra'nın 50 ülkeden 250 korumacılık örgütünün bir araya geldiği bir konfederasyon olduğunu söyledi.

Konağın ödüle layık görülmesinin sivil mimaricilik ve Edirne tarihi açısından çok önemli olduğunu dile getiren Şengül, konağın restorasyonu ve organizasyonunda yer almaktan mutluluk duyduğunu kaydetti.

Konağın sahibi Celal Acar ise kültürel mirasa ve mimariye el birliğiyle sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.

KONAK HAKKINDA

Mihran Hanım Konağı, yaklaşık 110 yıl önce çok kültürlü Osmanlı mimarisi olarak dönemin belediye başkanı Dilaver Bey tarafından Kaleiçi semtinde yaptırıldı.

Edirne'de hekimlik yapmakta olan Doktor Vasil Mayısyan o dönemde konağı hem konut hem de muayenehane olarak kullandı. Konuk, bu nedenle yerel kaynaklarda "Doktorun Evi" olarak biliniyor.

Çok kültürlü mimariye örnek olarak gösterilen konak, 6 yıllık restorasyonun ardından şu anda butik otel olarak hizmet veriyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA